Téli ellenőrzés

Télen időről-időre meglátogatjuk a birtokot, megnézem, hogy az acéltartályok fedelének tömlője megfelelő nyomással zár-e, megkóstolom (kiköpve!!!) a bort, ellenőrzöm a pince hőmérsékletét, és megnézem a szőlőt is, már ha nem süllyedek el benne. Ezalatt anyu meglocsolja az átteltetett muskátlikat a háznál, és szomszédol egyet. Igazán idilli a dolog amíg ... 

 

Vadkár

 

... amíg észre nem veszem, hogy a vaddisznó(k) az összes felcsirkézett oltványt kitúrták. Jönnek a mínusz fokok éjszakára, ott állnak az oltványok védtelenül, ráadásul jónéhány el is törött, ahogy rálépett a vad. Ilyenkor ki van kapcsolva a villanypásztor, amúgy sem tudom elképzelni, hogy mi a fészkes fenét keresett a vaddisznó az oltványok tövében.

 

Sötét bosszútervek érlelődnek bennem, inni akarok a véréből, pörköltként az asztalon látni. Aztán felhívom Krisztiánt, aki megigéri, hogy holnap visszakapálja a csirkéket. A beszélgetés alatt elillan a mérgem, a vaddisznó is itt él, része a természetnek, megleszünk egymás mellett. Amit kitaposott, tavasszal kipótolom, ott egye meg a fene.

 

A pincében kellemes meglepetés vár, a bornak lett aromája. Vajon honnan? Kioldódott az acéltartályból? Hol volt eddig? A belső pince ajtaját résnyire nyitva hagyom, hadd hűljenek le a tartályok, ez segíti a borkő kiválását. Sok bosszúság árán, de alakulnak a dolgok. 

2012.01.14. 20:30

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr813545979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fiatalborivo 2012.01.15. 14:12:10

Rambo, te télen nem iszol? Miért kopod ki a bort kostolaskor? Mi hetente többször is ellenőrizzük a borokat viszont nem kopunk, valószínű ennek az oka lehet hogy olyan 250 liter bor mar elfogyott a 2011es termesbol mostanra

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2012.01.15. 14:27:38

Nekem onnan még haza kell jönnöm, 180km, és ha innék, akkor nem vezethetnék .... Amint hazaértem, megkóstoltam rendesen is a bort.

benen 2012.01.16. 18:47:53

Nagyon úgy néz ki, hogy az idén a csirkézés nélkül sem lenne fagykárod.

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása