Szüret előtti hírek

Ez a hétvége olyan klassz volt, aminél nehezebb jobbat elképzelni. Pedig nem úgy indult, ugyanis egész szombaton esett az eső. Hiába volt megbeszélve, hogy letesszük az oszlopokat az új villanypásztornak, pótoljuk a hiányzó tőkéket - csak ültünk a szobában, és néztük a tévét, semmit nem lehetett csinálni.

 

Vasárnapra végre elált az eső, és nekifogtunk az új területet körülvevő villanypásztor oszlopainak lerakásához. Nemhiába áztatta át a talajt az egy hetes szakadatan eső, hihetetlenül könnyen sikerült lerakni az oszlopokat. Délre készen lettünk, és megkértem Krisztiánt, hogy motoros kaszával (alias "pörgővel") nyírja le a füvet az oszlopok környékén, mert délután a gyerekekkel akartam előkészíteni a másnapi kábelezést, és a fű még nagyon vizes volt.

 

A lukak előfúrása precíz mérést igényel

 

A két gyerek nagyon lelkesen segített a távtartók oszlopkra szerelésében, ebben nem elhanyagolható szerepet játszott, hogy legálisan használhatták a fúrógépet és a csavarhúzót.

 

Vezetéktartók oszlopokra szerelése kemény munka

 

Soha ilyen pazar előkészítettség nem fogadott még villanypásztor szerelőt, mint hétfő délelőtt Jenő bácsit, akire a szerelés mellett rábíztam a két gyereket is, ugyanis rohantam az oltványokért Szentantalfára, Dobosiékhoz. Éppen szüret közben találtam őket Tagyon határában, gyorsan visszavettem egyiküket a házhoz, ahol felkaptam az oltványokat, és rohantam vissza a szőlőbe a kölkökért, akiknek a nagyi szilvásgombócot főzött ebédre.

 

Ebéd után villámgyorsan kimentem a szőlőbe, ahol Jenő bácsi éppen az utolsó simításokat végezte a villanypásztoron, közben megérkeztek Krisztiánék, akik elkezdték kiásni a lukakat az oltványoknak. Ekkor futott be a pince bővítési terveit végző mérnök, felvenni a feladatot. Elmondtam neki, hogy mit akarok, majd mentem ültetni. A negyven oltványt alig két óra alatt eltettük, majd fáradtan, de roppant kellemes közérzetben hazatértem - amit az sem rontott el, hogy anyám kizárt, mert a vadiúj dörgicsei játszóterre vitte a gyerekeket (le a kalappal, pazar lett!).

 

Munkában a vezetékszerelő csapat

 

Kedden reggel kimentem a fiammal a szőlőbe, és módfelett elégedettek voltunk. A vaddisznó jött, látott, megrázódott, majd elmenekült. Nem vagyok egy Winetou, de ez jól látszott a nyomokból: a csapás, ahol felsétált, a friss turkálás nyom a villanypásztor előtt pár méterrel, majd egy éles csánknyom közvetlenül a villanypásztor előtt, az oldalugrás páros lábú nyoma, majd a rézsűn egy másik csapás. Az eddigi 1,8 Joule teljesítményű készülék helyett 5 Joule rázza meg az arra járót, ami ilyen nedves időben iszonyatosan kellemetlen élmény. A pincét kicsit összepakoltuk, hogy a szüret előtti takarítás könnyebb legyen - most legalább nincs minden láb alatt. Aztán leültünk a rézsüre, és elbeszélgettünk a világ nagy dolgairól, mint apa és fia.

 

Modern gyepü

 

A szőlőben egyébként terjed a botritis - nemcsak nálam, másoknál is. István mesélte, hogy kényszerszüretelni kell a juhfarkot, mert - dacára a rothadásgátlós permetezésnek - olyan mértékben indult romlásnak, hogy az élelmezési várakozási idő lejártával azonnal le kell szedni. Ma délelőtt jól fújt a szél, és kellemes meleg is volt, ez talán beszárította egy kicsit a szőlőt - de csütörtöktől folytatódik az esőzés. Komolyan meg fog lepni, ha marad valami szőlőm idén. Ezzel együtt nem vagyok ideges, ajánlottam egy alkut, úgy látszik elfogadták - részemről továbbra is rendben minden. Nem a jelent, a jövőt építem, így egy kieső év nem okoz problémát. És az út minden percét eszméletlenül élvezem.

2010.09.14. 19:17

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr652296404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fiatalborivo 2010.09.15. 16:07:32

Örülök hogy sikerült végre a vadmentesítés, már csak egy háló kell a seregélyek ellen és senki nem hatol be a birtokodra. A másik ágon viszont hasonló problémáink voltak az eső és a rothadás viszonylatában. Pénteken kimentünk az egész 500 négyszögölön 4 fürt volt ami kezdett rohadni, le is dobtuk. Hétfőn felmetünk 10 órakor megint megnézni, addigra a termés 10%-a rohadt volt, az azonnali szüret mellett döntöttünk, fél11- délig kimostuk a szüretelő edényeket és a darálót, szivattyút, szűrőket, fél 1től már szedtük, este 7re 9 hektó must volt már 2 nagy kádban. A mennyiség elfogadható, a minőség közel se. Érhetett volna még 1-2 hetet. Mindegy, nem lehet minden év jó, mert akkor nagyon ellustulnánk.

Cirfandlia 2010.09.16. 10:36:44

@fiatalborivo: mennyi volt a mustfok? le mered írni? :) Ti Tokajban vagytok nem?

Nadiposzi (törölt) 2010.09.16. 21:41:12

Nálunk is rohad nagyon, hétvégén leszedjük. Lesz vagy 14-15-ös must.
Ez van. Nem volna érdemes tovább várni, nem lenne mit szüretelni.

valópapa 2010.09.17. 14:50:02

nah, a pincén milyen bővítést szeretnél?
Az aztán munka lesz.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.09.18. 15:59:12

A pincém mellé ásatok egy másik pincét, majd az épületet kiterjesztem fölé. Csak a szerszámtárolót kell bontani.

fiatalborivo 2010.09.19. 13:24:44

@Cirfandlia: Nem Tokajban hanem a Tolnai borvidéken Bölcskén vagyunk: maps.google.hu/maps?rlz=1C1GGLS_huHU353HU353&q=b%C3%B6lcske&um=1&ie=UTF-8&hq=&hnear=B%C3%B6lcske&gl=hu&ei=qfGVTO-6HIeTswaP9sBb&sa=X&oi=geocode_result&ct=title&resnum=1&ved=0CBYQ8gEwAA .

A hétfőn szüretelt fehérnek 16,5es és a tegnap szüretelt vörösnek(az csak 3 hektó körül lesz) szintén 16,5es cukorfoka van. Az elmúlt 10 évben amire emlékszek 17 alatt soha nem de legtöbb esetben 18-19, jó években 21es fokkal is szüreteltünk.

Szóval ez most gyenge, igyekszünk úgy csinálni a dolgokat hogy azért ezt a kevés cukorfokot és ezáltal alkoholt ne nyomja agyon a sav és a tannin. Szépen kotyognak már a hordók(2 db 450es akáchordó van forrásig, meg 2 15 literes edényben van még feltölteni való must)A vörös pedig a kádban van, már ma párás volt rendesen a fólia rajta, szóval az is hamarosan beindul.

fiatalborivo 2010.09.19. 13:25:43

@RAMBO: A pincebővítésnek kényelmi és vendéglátói okai vannak vagy több bort akarsz és annak kell a hely?

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.09.19. 19:52:42

@fiatalborivo: A jelenlegi pince kicsit meleg nyáron, ezt meghagyom forraló pincének, míg egy mélyebb, nagyon hőszigetelt lesz az érlelő pince, ahol két évet is kibír az olaszrizling.

Ugyanakkor a termőterület (ha az átoltott régi szőlő termőre fordul) kétszerese lesz a jelenleginek, összesen háromféle (plusz egy, de az csak a nejemnek) borom lesz, amihez több tároló edény kell.

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása