A Balatonfüredi Borhetek nem várt sikert hozott. Ez a mondat azért furcsa, mert nem szerepeltem kiállítóként a fesztiválon. A gyerekek fagyizása révén bementünk Füredre, ahol - kb. egy óra alatt - végigszáguldottam a kiállítókon, és megkóstoltam az olaszrizlingeket. A fesztivál előtt eléggé el voltam kenődve a borom miatt, ugyanis túlságosan erősnek éreztem az olaszrizling fajtajegyének kesernyés ízét. A kóstolás után úgy mentem haza, hogy a kenődésnek se híre se hamva nem volt. (Persze a kocsiban végig kellett hallgatnom feleségem lamentálását is, hogy "ugyeőmegmondta", meg "nekemsemmiseelégjó").
Füredi borhetek |
A helyi versenyzők zömének közös nevezője az acéltartály iránt érzett megmagyarázhatatlan vonzalom, hordós tételt alig találni. Egyik-másik kolléga sikeresen alkalmazza a must olyan mértékű szűrését is, amelytől az mindennemű fajtajellegét elveszti, de zömében rizling illatok bukkantak elő a pohárból. Egy dolgot nagyon megjegyeztem: Tagyonról egy ideig semmilyen bort nem akarok látni. Nem tudom, hogyan oldották meg, de a savgyilkos 2009-es évjárat után még a lábam ujja is ökölbe szorult.
"Apa, a tiéd finomabb!" |
Az átfolyó hűtő nem tesz jót a boroknak, még a jóleső korty végét is gyakran vágja agyon maró kesernye, ez még több éves kesői szüretnél is előfordul. Gyorsan számoljunk le egy illúzióval: nem igaz, hogy a fehér borokat 12 fokosan kell inni. Különösen durva tévedés ez testes, vastag boroknál.
Talán a válság hatására, talán másért, de idén mintha kicserélődött volna a kiállítók köre, legalábbis a Jásdi valamint a Béla és Bandi pincékre korábbról nem elmékszem. Respect, jöjjenek a kis és nagymenők is, emelkedjen a színvonal!
Béla és Bandi zseniális logója |
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.