Tetővágás, zöldszüret

Kicsit teljesen össze vagyok zavarodva: a szőlő egyáltalán nem ott tart a fejlődésben, ahol kellene, így bár a Péter-Pál napi tetővágás ideje bő két héttel elmúlt, messze nincsenek a földig leérő hajtások. A fürtök mérete a zöldszürethez megfelelő (fürtzáródás környékén vagyunk). Az idei termés messze-messze elmarad a tavalyitól az új szőlőmben, akkor ugyanis annyit termett, amennyit én szőlőn még nem láttam korábban, míg idén a fürtök szám alényegesen kevesebb, mint tavaly. Mivel amúgy is korlátozom a termés mennyiségét, ez nem zavar, a továbbiakban pedig nem lesz ilyen mértékű túlterhelés.

 

Krisztián tetőt vág félig tuaregnek öltözve

 

Ezt a munkát napszámossal csináltattam, mert a régi szőlőben fattyaztam a hajtásokat. A tetőt olyan magasan váták el, amennyier egy 183-184 cm magas ember karja felér. A fattyúhajtásokat befűzték, ahol sok volt, ott a 3.-4. levél fölött elvágták. Minden hajtáson 1-1 fürt szőlő maradt.

 

Ez a rizling klón hosszú ízközöket hoz, így szellős lombfal alakítható ki benne. Ez nagyon fontos növényvédelmi szempontból egy olyan évben, mint az idei. A perenoszpórát és a lisztharmatot is sikerült a permetezéssel megfékezni, ezen a héten még kap egy biztonsági permetezést rövidített ciklussal (azaz 9 napra). A szerek ugyanazok lesznek: Rubigan, Ridomil, és Karathane.

 

Katonás rendben állnak a sorok
2010.07.19. 22:20

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr62162277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rigóhegy 2010.07.21. 18:58:42

Mivel végzitek a tetővágást?
A levágott hajtásokat berotáljátok, vagy füvesen maradnak a sorközök?

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.07.22. 08:51:35

@Rigóhegy: Metszőollóval.

A levágott hajtást nem lehet berotálni, mert a rotációs kapa feltekeri a zöld hajtásokat. Csak betárcsázni lehet - itt is ez lesz.

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása