Tapasztalatok a szűrésről

Amint azt a múltkor említettem, a szűrés eléggé meggyötörte a bort. Megmondom őszintén, amikor a szűrés általi meggyötrést hallottam - főleg azzal a kiegészítéssel, hogy majd a palackban kiegyenesedik -, valamiféle nagyképű mellébeszélésre gyanakodtam. Nos, a helyzet az, hogy ez a folyamat tényleg létezik.

 

Amikor két éve egy igen jó, gyümölcsös rizlinget megszűrtem, az üres, fás, rossz bor lett. Az a bor amúgy is fás volt, de a szűrés ezt annyira kihozta, hogy semmi más íz nem érződött rajta. A próba kedvéért lepalackoztattam belőle valamennyit, hátha változik az idők során, de semmi nem történt, azt hiszem, mert nyáron, amikor bontottam belőle, nem ízlett. Ekkor megfogadtam, hogy soha többé nem szűröm a bort. Amikor azonban a palackozásra került a sor, István valahogy annyira természetesen szerelte össze a szűrőt, hogy nem is igazán ellenkeztem, amikor arra került a sor.

 

Most a szűrés is lényegesen kíméletesebben történt, sokkal jobban átmosott, sokkal jobb minőségű szűrőlapokkal, ezért döbbentett meg az a testetlen, savanyúvíz íz, amit közvetlenül a szűrés után éreztem. Természetesen azonnal arra gondoltam, hogy a bort kivégeztem.

 

Ezzel szemben a borba szépen lassan visszatért az élet. Nagyjából az alábbi stációkat figyeltem meg:

 

  1. Közvetlenül szűrés után a borban csak a savanyú és a fás íz érződik. Sokkal savasabb, mint ahogy a 6-os sav ezt sejtetné. Ugyanakkor a savak annyira vibrálóak, amit még soha borban nem éreztem. Illata sokkal elegánsabb lett, eltűnt belőle a buja, paraszti jelleg. Aroma egyáltalán nem érezhető.
  2. A szűrés után néhány órával kezdenek visszatérni az aromák, az illat egyre kifejezettebben jelentkezik. A testessége, vajas krémessége eltűnt, lényegesen vékonyabbnak tánik a bor, a korty közepe majdnem lukas. A hőmérsékletre rendkívül érzékeny, melegebben jobb, de akkor már jelentkezik egy fás íz is.
  3. Innentől kb. két naponta változik a bor (ehez mondjuk hozzájárul az is, hogy nem iszok meg egy üveggel egy nap alatt, így fél üveg marad másnapra). Hol előbukkan a fásság, hol eltűnik. Friss palack felbontása után az illat egyre intenzívebb, de elegánsabb mint eredetileg volt. A vajas krémesség még mindig hiányzik, de a teste már lényegesen erősebb.
  4. Egy héttel a palackozás után a bor már majdnem olyan, mint szűrés előtt, az illatban a méz, a hársfavirág intenzív, bódító. A korty egész szájat betöltő, harmonikus savak (a vibrálás teljesen eltűnt) egy csepp édesség érződik. Lenyelés után az alkohol nagyon erőteljes, szinte éget, a korty végén elég erős kesernyés íz, majd hosszú, aromákban gazdag utóíz következik, elsősorban mézes-karácsonyi fűszerkeverékes jegyekkel.

 

Tehát a korty legvége (most ugyan literes üvegben volt a bor, így háromnapi félbenállás után írom, amit írok) még nem az igazi, de ahogy jön vissza a teste, úgy javul napról napra.Kíváncsian várom, mi lesz belőle egy hónap múlva. Már ha marad belőle egyáltalán.

 

Mindenestre még kell némi gondolkozási idő nekem, hogy eldöntsem: fogom-e szűrni a bort a jövőben vagy sem.

2009.12.19. 22:23
Címkék: pincemunkák

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr901609942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

t f 1 (törölt) 2009.12.20. 07:57:40

Minden pincemunka egyfajta "stressz" a bornak, amit szó szerint ki kell pihennie. Ezért gyakorlat az, hogy szűrés-palackozás után pár napig-hétig fektetve pihentetni kell a palackokat. A minimális munkákat mindenképpen el kell végezni,, ha azt akarod, hogy palackálló legyen a borod
Én így csinálom:
1. erjedés után első fejtés, derítés
2. 3-4 hét pihentetés után második fejtés(itt sokan elvégeznek egy tisztító szűrést, nekem erre még sohasem volt szükségem)
3. sterilszűrés, palackozás

fiatalborivo 2009.12.20. 14:08:30

Szerintem is amivel tf1 kezdte az nagyon fontos hogy HA palackállóvá akarod tenni a bort... Mert ugye ha van 3 hektó bor és azt 3an isszák napi rendszerességgel akkor még palackozni se kell mert úgyis elfogy pár hónap alatt. Ha 1 évnél tovább tartod a bort akkor sztem érdemes a legtöbb esetben szűrni(analitikai vizsgálat 500 ft és megmondják hogy kell-e vagy se) mert nem guszta a palack oldalán a vastag üledékréteg, így ebben az esetben nem nagyon kell gondolkodnod, szűrd meg!!! Viszont ha fél évre palackozol akkor érdemes mérlegelni hogy megéri-e bolygatni a bort, befolyásolni, meg ugye hogy mennyire tiszta azt Te látod, ha nem tisztult le derítéssel, megint nem kell gondolkodni hogy szűrj vagy se. Az hogy egyszer nem sikerült a szűrés és akkor soha többet mert az ördögtől való dolog, ez rossz hozzáállás, jobban kell csinálni a szűrést, a bornak és a mennyiségnek megfelelő szűrőlapot és rétegvastagságot kell választani, borász ismerősöd ezt biztosan jól beállította és ezért lett jó a mostani szűrés. És még hol van a 3-4 hét pihentetés. Tipp: ha nem iszod meg a palack bort 1 nap alatt vagy 2 vagy 3 akkor érdemes így karácsony tájékán meglepni magad egy ilyen kis szerkezettel ami a pumpához hasonlít és ki lehet vele szipkázni a borosüvegből a levegőt, kvázi mintha fel se lenne bontva, nem oxidálódik.

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása