Ennek sohasem lesz vége

Szeretnék egy olyan országban szőlészkedni, ahol a történelmi fajták nincsenek kitiltva azokról a termőhelyekről, ahol őshonosnak számítanak és ahol ezekből a fajtákból minőségi oltványt tudok venni úgy, hogy nem kell körbeautóznom a fél országot az oltóvesszőkkel. S bár a "titkos telepítési akcióban" végtelenül kedves szövetségesek segítenek, mégis borzasztóan fárasztó ez a procedúra.

 

Szentesi József és Bakatorró Nadapon.

 

Szombaton Szentesi Józsefnél, az egyik népszerű magyar génbankárnál voltam Tihanyi kék oltóvesszőt szedni (ahol találkoztam egyik olvasómmal, Bakatorróval), mert ez a vágóm szinte teljesen kipusztult tavaly - és el nem tudom mondani, hogy miért. Leginkább az alanyra gyanakszom - egész egyszerűen nem bírta a meszes talajt. Elég jelentős veszteség, főleg időben, de úgy vagyok vele, hogy akkor is telepítek ilyen fajtát, ha a fene fenét eszik is. Ezen kívül van még egy olyan juhfark sorom, amit 2011-ben, egy őrült oltványhiány idején telepítettem, és ami 5 év alatt sem ment szinte semmire. Csak van, tavaly termőre fordítottuk volna, de hitvány hajtásokat hozott, alig volt rajta fürt, az is silány - szóval ezt is ki kell cserélnem, amivel öt évet bukok. A juhfark, rizling és furmint vágókban is vannak hiányok, elég sok juhfark oltvány adta meg magát a télen - egyszerűen nem volt jó a kalluszosodás, és kiesett a nemes rügy a vad alanyból. A vadfeketében néhány tőkét pótolni kell még, a góhérban éppúgy - de ezekből a fajtákból már én is tudok csapot szedni.

 

A szabályok egyszerűek: Ne változtass a megállapodáson! Nevek nélkül üzletelünk! Ne nyisd ki a csomagot! Ne fogadj meg semmit, amit később nem tudsz betartani!

 

A csapokat leadtam az oltávnyosomnál, Dobosiéknál Szentantalfán, remélem július elején mehetek a hatalmasra nőtt olványkákért. Szert tettem egy talajfúróra, remélem könnyebb lesz vele lukat ásni, mint ásóval. Ezzel tervezem eltenni a feleségem szőlőjében a támrendszer oszlopait is, meg a villanypásztor karóit. A márciusi forradalom ünnepén is a szőlőben leszek, remélem akkor befejeződik a metszés, utána Húsvétkor megint lesz pár nap dolgozni. Idén nagyon szerencsésen alakulnak a három-négy napos ünnepek a szőlészet szempontjából. Azután pedig kezdődik az óriásberuházás: hat hektárra telepítünk tavasszal, ha Isten is megsegít. Szerintem nem fogok unatkozni. 

 

2016.03.05. 19:40

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr458446942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bakatorro 2016.03.06. 07:49:09

szia Rambo!
azért mégiscsak jó, hogy van kihez fordulni ... :) és köszönöm a buzdítást!

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2016.03.06. 20:09:32

@bakatorro: Jó dolog a szőlészet - itt mindenki segíti a másikat. :)

NagyPeterMaci 2016.03.07. 14:27:57

Ha már régi fajták. Mennyire fogadja el a hegybíró, hogy ilyen fajtákkal dolgozol? Kapsz rá származásit majd? Ki fogod tudni a borodat hozni belőle?
Egyébként van nekem is Tihanyi kékem, tavaly már volt egy fürtöm rajta, idén pár kilót várok. Fekete muskotály a másik régi fajtám, az már adott pár liter bort tavaly, és nagyon el vagyunk tőle ájulva. És gondolkodtam azon, hogy egyszer eladásra is csinálok belőlük, de tartok a bürokráciától.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2016.03.07. 15:10:45

@NagyPeterMaci: Ezek pár soros tételek, csak a betérő vendégeknek adok belőle, akik keresik és értékelik az ilyen bort. Származásim sose lesz rá, "fantázianéven" kell kihozni az ilyen borokat, fajtamegjelölés nélkül.

Választanom kell, hogy megőrzöm az értéket, vagy hogy a pillanatnyi szabályozás szerint járok el. Szerintem egyértelmű a válasz. :)

NagyPeterMaci 2016.03.07. 15:35:45

Szomorú, hogy nem lehet ilyeneket kihozni saját nevükön :(
Bár ahogy néztem még az új magyar rezisztens fajták sem mindenhol engedélyezettek. De cabernet-t bárhol lehet telepíteni ;-)

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása