Téli napforduló, a megújulás ünnepe

Soha, semmilyen templom nem volt rám olyan hatással, mint a Sagrada Familia. Az oszlopokból formázott erdő, a templom színes ablakain az épületet beragyogó fények egy olyan teret hoznak létre, amiben végtelenül jó lenni. Amikor beléptem, úgy éreztem, hogy nem akarok innen elmenni - vagy legalább a végtelenbe szeretném nyújtani azt a két órát, amit a belépőnk engedélyezett számunkra. Csak sétáltam körbe-körbe, új és új részleteket fedeztem fel, miközben az épület a Nap járásával változott: a keleti homlokzaton a víz és a fák zöldjének, a nyugati homlokzaton a nap és a föld színeit jelképező ablakokon beragyogó fény egy nap alatt megmutatta a természet éves körforgását: a tavaszi újjászületést és az őszi nyugalomba fordulást. Az épület belseje így akár az ősi nomád vallás szentélye is lehetne, ami az élet értelmét a természettel való harmonikus együttélésben találja meg.

 

Sagrada Família

 

A Sagrada Família egy nagyon erős szimbólum: a keresztény vallás a templomon kívül van jelen. A keleti homlokzaton a betlehemi születés, finoman kidolgozott szobrokkal, a nyugati homlokzaton a kínhalál, erőszakos, durva vonalakkal. A kapukon ábrázolt jelenetek nem véletlenül kerültek oda: legerősebben a születéskor és a halálkor szembesülünk a természet örök körforgásával, az élet keletkezésének csodájával és kialvásának fájdalmával. Annak elfogadásához, hogy elsősorban a természet részei vagyunk, kapu lehet akár a kereszténység is - vagy bármilyen más vallás.

 

A természethez sokféle út vezet, ezek közül az egyik egészen biztosan a szőlőművelés. A szőlőben dolgozva ezer impulzust kapunk: a párát, a talaj illatát, a takarónövények összetételét, a szőlő fejlettségi állapotát, a levelek tapintását, a betegségek jelenlétét, a napot, a hőmérsékletet, a talajnedvességet, a levegő mozgását - ezeket együtt értékelni inkább érzések, mint értelem alapján lehet. Ezek a jellemzők napon belül is változnak, felszárad a harmat vagy éppen elered az eső, kisüt a nap vagy beborul az ég, tavasz van, nyár vagy ősz - mindig az adott pillanat számít. És ehhez a pillanathoz igazodva kell megválasztanunk az éppen elvégzendő munkát, lehetőleg mindig időben, mert a természetben nem nagyon van pótvizsgára lehetőség. Bármilyen hiba javítására egy évet kell várni, és évekből nincs túl sok. A szőlész is része a természetnek, beavatkozásaival terelgeti szőlőt, és ha az adott évben valamiből túl sok van, igyekszik helyreállítani az egyensúlyt - ami majd a borban jelenik meg. 

 

A természet körforgásának legnagyobb ünnepe a téli napforduló. Ilyenkor kezdődik az új év, lehetőséget kapunk az előző évek tapasztalatainak felhasználására. Minden évjárat egy új ígéret. Finomítjuk a termesztési és feldolgozási módszereket, és mint ahogyan az alkimisták kutatták a príma matériát, úgy kutatjuk mi is a tökéletes bor titkát. Sajnos hiányzik szüleink, nagyszüleink tapasztalása - egy felborult egyensúlyú világban felborult egyensúlyú szőlő termesztésének ismereteit csak csekély mértékben tudjuk hasznosítani. De élhet bennünk a remény, hogy gyerekeink, unokáink továbbviszik a tudásunkat, én nálunk sokkal természethűbb borokat készíthetnek - így lehetünk részesei olyan évjáratoknak is, amelyek a halálunk után készülnek. 

2015.12.26. 10:35

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr968196468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bakatorro 2015.12.26. 12:01:40

ejha! ezt ilyen szépen megfogalmazva ...
jóborban és munkaszeretetben gazdag évet kívánok.

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása