Szőlőtelepítés engedélyezése III.

Zajlanak a telepítés előkészítésének eseményei. Megbíztam egy dörgicsei vállalkozót - aki egy rigol eke tulajdonosa, ezért kulcsszereplője lesz a telepítésnek -, hogy segítsen elintézni a talajvédelmi terv elkészítését. Ő ki is hívta a megfelelő szakembert, aki mintát vett a földből - de ez egy másik történet, külön bejegyzést érdemel. Közben levelet hozott a posta: elkészült az MVH regisztrációm is. Lassan felvérteződöm azokkal a papírokkal, amelyek a telepítési engedély kérelem beadásának előszobájába röpítenek, már csak telepítési jogot kell szereznem. Ez a bejegyzés ennek a kálváriájáról szól.

 

Ahogy az az első engedélyezésről szóló postból kiderült, jogot szerezni kétféleképpen lehet:

 

  • az állami tartalékból (ami csak néha nyílik meg)
  • másodpiacon (olyan embertől, aki kivágta a szőlőjét, és a keletkező telepítési jogot el kívánja adni).

 

Mivel a jogbolt most éppen zárva tart - és a kiszámítható gazdasági környezet jegyében semmilyen tájékoztatás nem érhető el arra vonatkozóan, hogy mikor fog kinyitni -, a másodpiaci beszerzésre kellett koncentrálnom.

 

Az interneten kerestem telepítési jog hirdetést, és hamar kiderült, hogy egyáltalán nem egyszerű szabályos, értékesíthető joggal rendelkező tulajdonost találni. Arra vonatkozóan, hogy pontosan hogyan is történik a telepítési jog átruházása, a neten ez az anyag áll rendelkezésre. Készítője, dr. Sidovits Diána precízen összefoglalta a teendőket - a 2009 januári állapotok szerint. Ha jól emlékszem, még Szent István hagyta utóul Imre herceghez írott intelmeiben, hogy "A gazdasági környezet szabályozóit a permanens foradalom jegyében folyamatosan változtasd, fiam, mert így röhöghetsz jókat a szabályokon eligazodni képtelen alattvalóidon!" - ennek megfelelően a joganyag azóta háromszor változott. De ahol nagy a szükség, közel a segítség: az MVH információs rendszere faján nyilvántartja a rendeletek evolúcióját (egyetlen pici bénasága a rendszernek, hogy az előzmény joganyagok linkjei valami ostoba oldalra vezetnek, és külön-külön kell keresni az előzményeket - de ezzel az apró kellemetlenséggel együtt lehet élni).

 

 

Na de mi a búbánatnak van szükség az előzményekre? Hát például azért, mert az első (8/2008) közleményhez csatoltva van egy a jog megvásárlását bemutató szerződésminta is, ami nagyon megkönnyíti a jog vásárlásának folyamatát - így igazán szerepelhetne a hatályos közlemény mellékletei között is. Kitöltési útmutató a jog átvezetési kérelemhez a második (93/2008) közlemény mellékletei között található. Valamilyen kifürkészhetetlen logikai bukfenc miatt ugyanazon a bizonylatszámon eltérő adattartalmú űrlapokat találunk a 93/2008 és a 38/2012 közlemények mellékleteként, ami azt a roppant praktikus állapotot eredményezi, hogy az új bizonylathoz nem jó a létező kitöltési utasítás, a régi bizonylat meg már hatályon kívül lett helyezve.

 

Az sem dönthető el, hogy melyik bizonylatot/bizonylatokat kell kitölteni. Elméletileg elég lenne a főlapot kitölteni, de azon nem lehet feltüntetni, hogy ha valaki egy fél magyarországnyi kivágott szőlőterület után járó kivágási engedélyből mindösze fél hektárnyit akar megvenni. Ilyen mezők csak a betétlapon vannak - amelyeket (az elavult) kitöltési útmutató és a hatályos (38/2012) közlemény szerint csak akkor kell beadni, ha "a szerződés nem egyetlen területről származó újratelepítési jog átruházására vonatkozik". Hát persze, hogy nekünk kb. 3000 négyzetméternyi jog kell, amit egy eladótól tudunk megvenni ketten, a feleségemmel. (Tehát nem 1:n reláció, hanem n:1 - ilyenkor mit kell csinálni?) Azt hiszem, be fogom adni mindkét lapot és a méhészeti engedélyemet két példányban.

 

Most azonban még az eladó küzd a saját hegybírójával, ugyanis amíg az ki nem állította neki az Újratelepítési joggal való rendelkezés igazolása szerződéshez című dokumentumot, addig nem tudunk szerződést kötni. Aranyos az eladó hölgy, a vételárban megállapodtunk már, talán a jövő héten tető alá tudjuk hozni a szerződést.

 

Még egy érdekesség: úgy tűnik, hogy a jogokkal való kereskedést rövidre kívánja zárni a jogalkotó: legalábbis másként nem tudom értékelni azt a nyilatkozatot, amit nekem, átvevőnek kell tennem arra vonatkozóan, hogy azért vettem a jogot, hogy "oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel vagy oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel előállított bor előállítására alkalmas szőlőültetvény létesítésére / oltványiskola művelésére használom fel". A szándékot érteni vélem: ne közvetítőknél landoljanak a telepítési jogok - de vegyük észre, hogy így sokkal de sokkal nehezebb telepítési jogot vásárolni.

2012.11.25. 17:00
Címkék: engedélyek

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr684923308

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.11.26. 11:30:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Carthamus tinctorius (törölt) 2012.11.26. 00:16:04

Így nem tudják gazdasági társaságok és multik felvásárolni. Bölcs dolog.

Hajdu Z. 2012.11.26. 09:30:36

Szia Rambo.
Útmutatást a jogátruházásra vonatkozóan nem csak 2009 évit, és nem csak a HNT-nél találsz, hanem az MVH oldalán is (2012 nyárit):
www.mvh.gov.hu/portal/MVHPortal/default/mainmenu/tamogatasok/MVHJogcimKeresoPortletWindow?tamogatas_id=1000045&mutat=T%C3%A1mogat%C3%A1s%2Br%C3%A9szletei&tartalom_id=1032071

Az előzményeknek mindössze historikus jelentőségük van, kizárólag a hatályos verziókkal törődj, különben magadnak gyártasz szükségtelen problémát: a hivatkozott szerződés-minta pl. épp azért nem szerepel a hatályos anyagoknál, mert az egy akkor aktuális, speciális helyzethez készült.

Van néhány dolog, amit nem értek: 1) milyen igazolás kiállításán a dolgozik a hegybíró? (És méginkább: milyen jogszabályi rendelkezés alapján?)
2)Nem világos az sem számomra, mit értesz a "jogot ketten tudjuk megvenni a feleségemmel" alatt? Egy adott jogot ketten csak úgy tudtok venni, hogy megbontjátok és akkor két külön szerződésről, két önálló jogátruházásról van szó.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2012.11.26. 09:41:04

@Hajdu Z.: Szia!
1.) A hegybírótól az eladó jelenleg csak a kivágási engedéllyel rendelkezik. Azt hiszem, kell egy igazlás arról, hogy a kivágás megtörtént, és a telepítési jog ezáltal "megkeletkezett". Most ezt készítik el, ha minden igaz, akkor "Újratelepítési joggal való rendelkezés igazolása szerződéshez" a doksi neve. (Innen származik a tudás: hosting.vitae.hu/dunaborregio/download/ujratelepitesijog.pdf )

2.) Az eladónak 3000 négyzetméternyi területről lesz telepítési joga. Ebből a feleségemnek kell 1911 m2, a többi meg nekem. Ezt nem vehetjük meg egy szerződésben, hanem kettőt kell írni?
A "jog megbontás" valamiféle külön eljárást igényel?

3.) Hol találok szerződés mintát jog vásárláshoz (ami aktuális)? A korábbi minta miért nem jó? Semmi speciálisat nem látok benne.

Hajdu Z. 2012.11.26. 10:12:44

@RAMBO: 1) A hivatkozott előadás-anyag 2009. januárjában valóban részletes és pontos tájékoztatást tartalmazott, de azóta igen jelentős jogszabályi változások történtek. Jelenleg a 86/2009. (VII. 17.) FVM rendelet a hatályos, és csak ismételni tudom magam: ne egy korábbi időszak anyagaiból indulj ki. (Megjegyzem: bármilyen sokkolóan is hat, a jogszabály-változásoknak nem minden esetben az a céljuk, hogy összezavarják az érintetteket. Meggyőződésem, hogy a telepítés/kivágás engedélyezését szabályozó rendeletek összességükben kedvezően változtak az előző években.)

Az igen érdekes, hogy valaki már értékesítési a jogot, de még csak kivágási engedélye van... A kivágás elvégzését követően ugyanis (emlékeim szerint) 15 napon belül a műveletet jelenteni kell a hegybírónak, aki a bejelentést továbbítja az illetékes szakhatósághoz.

2) A 3000 nm természetesen megvásárolható egyben is, de Te arról írsz, hogy a jog egy része Neked, egy másik része a feleségednek kell. Ha jól értem, akkor el szeretnétek különíteni a két eljárást, az egyik futna a Te neveden, a másik a feleségedén. Ebben az esetben természetesen két önálló vásárlás, két külön átruházás, két külön telepítési engedély-kérelem alapján tudtok telepíteni. Ez a szándék, jól értem? (De ebben az esetben a feleségednek is kell, hogy legyen külön regisztrációja.)

3) Jelenleg nincs "ajánlott" szerződés-minta. (Mivel jogszabály nem határozza meg a formátumot, az MVH pedig nem írhat elő kötelezőt, jogalap hiányában sajnos megvan a veszélye még egy "ajánlott" változat közzétételének is.) Mivel azonban a nyomtatványok (igen, kell az 1. sz. betétlap is) minden releváns adatot tartalmaznak, a szerződésnek elsősorban az "átruházás" eseményét kell egyértelműen kimondania, a két felet azonosító szeméyles adatok, valamint a jog nagyságának feltüntetése mellett.

Külön kérésedre egy "speciális", azaz idejétmúlt részlet:” Átvevő vállalja, hogy a hatályos jogszabály alapján a szerződést és az annak jóváhagyásáról szóló határozatot a határozat kézhezvételétől számított harminc napon belül bemutatja a hegybírónak és egyúttal kéri, hogy a változást az ültetvénykataszterben vezessék át.”

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2012.11.26. 10:17:08

@Hajdu Z.: Köszönöm a válaszodat.

2.) Igen, így van, a feleségem nevén IS külön regisztráltunk, ő is vesz a jogból. Ha jól értem, akkor az egy telepítési jogot két vevőnek kell külön-külön megvennie.

3.) Tehát akkor a hegybírónak nem kell jelentenem, hogy vettem jogot? Kizárólag az MVH bejelentés kötelező? Ők átvezetik nekünk és ennyi, mehet a telepítési engedélykérelem?

Köszönöm, hogy segítesz.

Hajdu Z. 2012.11.26. 10:28:47

@RAMBO: 2) Rendben, ezek szerint eladónak van 3000 nm joga, amiből a feleséged megvásárol 1911 nm-nyit, Te pedig 1089 nm-nyit.

3) Nem, hiszen 2009. augusztuis 1-jétől (azaz bő 3 éve) a jognyilvántartás vezetésének feladata átkerült a hegybíróktól az MVH-hoz. (Majd 2013-ban visszakerül a hegybírókhoz/HNT-hez/hegyközségekhez - ahogy majd a vhr-ek rendezik...

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása