Tovább az eltervezett úton

A fajtacsere következő állomása a juhfark telepítése. Az átoltás során ez kimaradt: nem jutott rá időm, így ültetéssel hozom be ezt a fajtát. Pénteken délelőtt, amíg én az oltványok fattyazásável foglalaltoskodtam, Krisztián két családjához tartozó kamasszal kiásta a lukakat az új juhfark tőkéknek. Ebből a fajtából csak egy sor lesz, elsősorban azért, hogy savgerincet adjon a bornak.

 

Sorjáznak a lukak

 

Ez az egyik legdurvább munka, ugyanis a régi tőkék gyökerét el kell vagdalni, és az ásó is lépten-nyomon megakad valamiben. Az elkészült luk háromszor akkora lesz, mint kellene.

 

A forróságban elmentem Dobosiékhoz az oltványért. Elhatároztam, hogy a sorok végén, az utolsó oszlopon kívül ültetett tőke csemegeszőlő lesz, minden sor végén másmilyen. Van sokféle csemegeszőlőjük, előbb-utóbb minden sor végére teszek.

 

Az ültetést vízhordással kezdtük: minden gödörbe öntöttünk egy-egy vödör vizet, és  megvártuk, amíg beissza. Ezután a beállítottuk a gödörbe az oltványt (konténereset vettem) és körbevettük morzsalékos földdel, majd még egy vödör vizet adtunk neki, hogy a sár szépen körbevegye a hajszálgyökereket. Amikor a sár leülepedett, szépen behúztuk földdel - így nem alakul ki hajszálcsöves szerkezet a talajban, azaz a mélye nem tud kiszáradni.

 

Isten hozott benneteket!

 

2010.07.18. 12:04

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr832157108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása