Pannon Bormustra 2010

Hét közben megbeszéltem az oltást végző szakemberrel, hogy hagyjuk még egy hetet nőni a szőlőt, mielőtt beoltjuk, ezért hétvégén itthon maradtam. Zotykos cimborámmal megbeszéltük, hogy a szombati szép nyári estét a Pannon Bormustra meglátogatásával tesszük még kellemesebbé. A foglalkozás részben érte el célját. 

 

Délutáni életkép

 

Mindenekelőtt: az "ahaélmény" nagyon elmaradt. Egyrészt a meleg nyári estén a vörösborok szinte teljesen kimaradtak, másrészt néhány elképesztően gyenge bort is sikerült kóstolnom - sajnos nagyobb számban, mint jót. Igazán jóivású borhoz pedig nem volt szerencsém - igaz, elsősorban olaszrizlinget kóstoltam és ismertebb pincéhez nem mentem. Bántó zöld ízek, amelyek melegedve eltűnnek és tanninos száratást hagynak a szájban, minden aroma, fajtajelleg és gyümölcsösség nélküli borok, elvetélt ötlet (vagy kétségbeesés?) szülte házasítások, brutál faízek "barikolás" címszóval (az első borom, amit egyben főzettem le, nem volt olyan talpfás, mint ami tegnap véletlenül a poharamba került), savignon blanc-á flotált+derített+szűrt bármilyen szőlőből készített bor, és (talán palackhiba miatt) elképesztően dohos díjnyertes kései szüretelésű rizling. Azt hiszem, nagyon igazuk van azoknak, akik szerint hiányzik a második vonal a magyar borászatban.

 

Zotykos rajnai rajongását figylembe véve kóstoltunk egy elzászi rajnai rizlinget is: nos, aki rajong a harsogó savakért és azok csodálatos játékáért az bizonyára lelkesedett volna ezért a tételért, én azon csodálkoztam, hogy miért nem marta mattra az üveget belülről - végül kiöntöttük a fenébe.

 

Az este legnagyobb pozitívuma, hogy megismerkedtünk Dula Bence feleségével, aki növényvédős, és igért képeket a szőlőorbáncról.

 

A körülmények - előkapjuk a hűtőből és kitöltjük a pohárba, ahol villámgyorsan felmelegszik 25 fokra - egészen nyilvánvalóan nem voltak ideálisak a kóstoláshoz. Ezért a Pannon Bormustra átalakult egy vidám kocsmázóhellyé - és valóban remek hangulat alakult ki. (Csak remélni merem, hogy ez a tény talán rajtam kívül az illetékesnek is feltűnt, és ha Balatonfüreden lehet egy hónapos a borhét, akkor talán Budapesten se kellene egy hétvégére korlátozni.)

 

A hangulat a tetőfokára hág

 

A tömegben olyan számban képviselték magukat szingliknek kinéző, párban flangáló, rozét kortyolgató nők, amilyet még Mikola István se vízionált legvadabb rémálmában. A színpadom egy sramlizenekar felelt a hangulatért (Zotykos a tóparta menekült előlük egy csülökkel) majd este egy bulizenekar játszott slágereket. Addigra a rendezvényen már senki sem tartotta el a kisujját, sőt, inkább szorosabbra fonódtak a markok a poharakon, kásás "abból az öreg tőkékből adj mégegyet" típusú mondatok röpködtek a levegőben, és vidáman üvöltötte a közönség az éjszakába: "hiába keféltem, elhagyott a nőm!" - miközben a már említett szinglihordák azt próbálták leolvasni a kipirult arcokról, hogy vajon ki gondolja ezt komolyan. Engem egy MILF szedett fel - a megbeszéltek szerint 11 óra körül értem jött a feleségem.

 

2010.06.13. 08:14
Címkék: kóstolás

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr572077672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hidegchaco 2010.06.28. 10:32:24

(Bocs, de ez nem a Bországgyűlés?)
De a lényeg: aki kitalálta, illetve megengedte, hogy a magyar borok 8bárminemű) seregszemléjén vagy bemutatóján olyan ocsmány diszkósított-lakodalmas-népiesch műsorszámok lehessenek, mint ami este kb. 7 óra körül is ment a színpadon, azt súlyos milliókra büntetném, tökmindegy, hogy giccsadó vagy más egyéb jogcímen.

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása