2021

A tavalyi év végén minden okom megvolt az optimizmusra: szép borokat készítettünk az előző évben, amelyeket örömmel fogadtak a vevők, jó alapanyagok indultak erjedésnek a pincében, amelyek bizakodásra adtak okot, kialakulóban volt egy szövetkezeti társulás, amelyben csak dolgozni kellett volna, és…

tovább »
2021.12.26. 10:18

A derítésről és az újrapalackozásról

Tavaly tavasszal kint felejtettem az udvaron egy pár üveg rozét, amit elfelejtettem betenni a kocsiba. A nap sütött, a borban pedig felhőszerű, opálos fehér csapadék jelent meg, ami egy idő után valamelyest ülepedett, de a bor egyértelműen eladhatatlan volt ebben a formájában: klasszikus…

tovább »
2021.12.14. 23:10

Pétillant naturel? Méthode traditionelle?

Divatba jött a "petnat" pezsgő készítése - ahogy azt többször ki is átkoztam ezen a blogon. Lényegében palackozott kotlósmustról van szó, annak minden kellemetlen, összevissza ízével, esetenként direkt túladagolt durvasöprőjével együtt - hogy még hitelesebb legyen a sur lie, azaz a seprőn tartás…

tovább »
2021.12.08. 21:35

A szénsavmacerációs erjesztésről

A szénsavmacerációs eljárás felfedezése Michel Flanzy nevéhez fűződik, aki az 1930-as években a szőlőfürtök széndioxidos tartósításával próbálkozott. A kísérlet nem sikerült, de ha már ott volt a megcsiccsent szőlő, bort készítettek belőle, amely megdöbbentette a kor borbírálóit, akiket alig…

tovább »
2021.11.21. 20:49

Mustalj derítés (pektin)

A tavalyi évben a szüret borzalmas veszteségekkel járt: kb. a must fele veszteség lett, ami elfogadhatatlan. Ha a pektines mustot hűtve  ülepíteni kezdjük, ami a következőképpen frakcionálódik: a fölső 50% a színmust a további 40% a pektines, ám tiszta must az alsó 10% saras,…

tovább »
2021.11.17. 23:12

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása