Hordótisztítás profi módon

Ennek a blognak az egyik első bejegyzése arról szólt hogy hogyan kell kimosni a hordókat. Ez a hagyományos paraszti technológia leírása, ami a forrázáson alapul: ha egy hordóba forró vizet öntünk, majd meghengergetjük, akkor a felszabaduló gőz kilövi a dugót. Ha a dugót gyorsan újra visszadugjuk, akkor a lehűlő hordóban a gáz térfogata csökken, és vákuum alakul ki - és ez a vákuum kiszippantja a hordó repedéseiből az ott megtelepedett baktériumokat, gombákat, és üledékanyagokat. Ezt lehet kombinálni lúgos és savas fürdőztetéssel, főleg váltogatva, mert ezt a tortúrát már nincs élőlény, ami el tudná viselni. És ha a hordóban nincsenek migráns egysejtűek, akkor örül a gazda.

 

Ezzel a tortúrával nekem mindig volt némi problémám. Egyfelől borzasztóan zavart, hogy nincs olyan tartályom, amelyben a lúgos / savas mosóvizet össze tudnám gyűjteni, hanem mindig a hordóban kellett vegyszerrel kompenzálnom a kémhatást - aminek eredményeképpen sós vizet tudtam kiönteni. Ez dupla vegyszerfelhasználás, amit nem szeretek - és a sóoldatos víz sem olyan, amit szívesen kiönt az ember. A másik nyűglődésre okot adó tényező a víz forralása volt, amit üstben oldottunk meg. Harminc liter vizet felforralni bográcsban nem egy gyors dolog, ami mindig kellemetlenül vontatottá tette a munkát. Szóval: senkit nem akarok lebeszélni a házi módszerről, ha nincs jobb, de a magam részéről őszintén megörültem annak, hogy a Facebook egy borosgazdáknak szóló csoportjában ráakadtam egy balatonfűzfői vállalkozó hirdetésére, amelyben magas hőmérsékletű gőzzel vállalta hordók tisztítását - ha a helyébe visszük, akkor a járványra való tekintettel féláron. 

 

Tavaly a szüret előtt a két héttel korábban kimosott egyik hordómban aceton szagot éreztem - ez kizárta, hogy én abba a hordóba bort tegyek. A hirdetésben az szerepelt, hogy gőz minden élőlényt elpusztít a hordóban, arra gondoltam, hogy teszek egy próbát az eljárással. Vacak idő is van, Fűzfő sincs messze Dörgicsétől - elvittünk hát két hordót tisztításra. János végezte a szagpróbát mosás után, szerinte "jónak tűnik, de majd meglátjuk" - nyilván, ha túl is élte valami a kétszeri gőzölést, nem azzal volt elfoglalva, hogy etil-acetátot szintetizáljon, így az eredmény majd egy kicsit később dől el. Most csöpögőn van a hordó, ha leszáradt, megkénezzük. Ha sikerül megmenteni a hordómat, nagyon boldog leszek - annyira drága egy új hordó, hogy szeretném minél tovább használni azokat, amiket megvettem. 

 

Itt van a hordótisztítással foglalkozó vállalkozás marketing filmecskéje, a videó alatt a kapcsolatfelvételi lehetőség. Én úgy döntöttem, hogy minden szüret előtt ezzel az eljárással fogom a hordóimat kitisztítani - nem vészesen drága, ha többen összeállunk helybéliek, akkor a kiszállás ingyenes. 

 

boroshordotisztitas.hu

 

2020.05.15. 20:40

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr8415698000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csite 2020.05.17. 21:47:30

Anno én is gondolkoztam, hogy a borvidéken haknizó gőzölős céggel tisztíttassak, de aztán beszéltem a kádárral (nem jános, hanem K.András) és nem ajánlotta az eljárást.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2020.05.18. 11:19:16

@csite: Andrásék nem javítanak hordót, megkérdeztem, pedig simán igénybe venném a felcsiszolás/újrapörkölés kombót. Egy új hordó árának a gőzölés töredéke se volt, így egy próbát megért.

colloid 2020.05.19. 02:03:29

@csite: Miért nem ajánlotta a kádár?
@RAMBO: Tótvázsonyban van kádár aki javít.

(Új vagyok itt, bár egy ideje aktívan olvasom a dolgaidat. Köszi a sok érdekes infót, bár a megválaszolatlan kérdéseim inkább csak gyűlnek, mint fogynának. :-) )

csite 2020.05.19. 09:56:42

Szerintem válasszuk szét a javít, vagy újrapörkölést. Javítani minden kádár javít.

Amit szeretnétek, hogy vegyenek le egy bizonyos vastagságú réteget, az külön téma.
A kádárnak van koncepciója, hogy miért kell olyan dongavastagság. Amikor megpörköli különböző rétegekben eltérő aromakomponensek jelennek meg. Ha te ebből elveszel, és újrapörkölöd, akkor
egy aromaképző rétegre pirítasz rá és tolod a donga külső rétegei felé az aromarétegeket.
A gőzzel szintén az a gond szerintem, hogy a nagy hatására megjelenhetnek új aromák, a nyomás hatására a kialakult pórusok tömítődnek.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2020.05.19. 11:25:51

@colloid: meg tudod adni a tótvázsonyi kádár kontaktját?

colloid 2020.05.19. 11:56:06

@csite: Lehet igazad van, nem értek hozzá ennyire. Nekünk dongát, abroncsot cserélt (elég régi hordón), nem volt olcsó, de jó minőségben megcsinálta.
@RAMBO: www.zsarfa.hu/

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása