Május eleji esőzések hátráltatják a munkát

Ezt a hetet a szőlészkedésre szántam, és ami azt illeti, a hétfő csodálatosan indult: kipótoltuk a nagy területen a kékfrankos szőlő hiányait. Még tavaly megkértem a szentantalfai oltványost, Dobosi Gyulát és feleségét, hogy ültessék ki azokat az oltványokat, amelyek megmaradtak. De ne a hagyományos konténer-zacskóba, hanem olyan átmérőjűbe, mint egy kétliteres kólásüveg. Az áttelelt oltványok csudaszépek lettek, hatalmas gyökeret eresztettek: telis-tele szőtték a rendelkezésre álló földet. Délelőtt a napszámosok kiásták a lukakat, rövig két óra alatt el is ültettük a tőkéket. Csodálatos érzés volt sétálni a kisleveles szőlők között, látni, hogy nincs hiány a szőlőben. 

 

Az én ültetőpárom Géza volt

 

Másnap anyagbeszerző körútra indultunk: vettünk csatlakozót amivel a hidrofúrót a permetezőre lehet kötni: így ezentúl a szőlő pótlását saját gépekkel, kunyerálás nélkül tudom megoldani. A 400 literes permetező önsúlya 325 kiló, ehez jön még a mosótartály (100 liter) és a kézmosó (25 liter) - ami kiegyensúlyozatlanná tenné a traktort, ezért a pécselyi vasüzemben csináltattunk pótsúlyokat a meglévők mellé. S ha már lúd, legyen kövér: egy füst alatt rendeltünk orrsúlyt a kis traktorra is, mert Balázs kicsi szitálósnak érezte az első kerekét, amikor talajmarózott. A permetezőhöz sajnos még mindig hiányzik egy kütyü: a mágnesszelep kezelőszervét nem lehet a traktor áramforrására csatlakoztatni. Kell egy szivargyújtós ajzat, ami egy hete nem ér ide a gyártótól. A vezetékezést is át kell alakítani: két drót megy a traktorból a permetezőre, és a toldószerkezetük teljesen máshol van - így csak nagyon bénán lehet le- és felcsatlakoztatni a szelepvezérlést.

 

Pótsúlyok a Kioti és a Yanmar traktorra. Legyártatni olcsóbb, mint megvenni.

 

A nagyvázsonyi pálinkafőző üzemet is felkerestük: azokat a borokat, amelyek elöregedtek az alacsony kénes kísérletben, valamint azt a juhfarkot, ami zölden aszusodva lett szüretelve, és a keserű íze képtelen volt belesimulni a borba lefőzettem a fejtési aljakkal együtt. Lett 65 liter nagyon jó borpárlatom - amivel elképzelésem sincs, hogy mit kezdjek, mert még a 8 évvel ezelőtti főzetésből is van 50 üveggel.

 

Rendeltem oltványt Ausztriából, és el kell mondanom, ég és föld a különbség a tavalyi tapasztalatokhoz képest. Nincs hónapokig tartó bizonytalanság, hogy van vagy nincs oltvány, nincs az az érzésed, hogy ha előtted és oda az oltványoshoz valaki, annak odaadják a neked félretett tételt, nincs tavalyi származási igazolási cimke, ami bizonytalanná teszi akár az alany, akár a nemes vessző származását: csak hideg, egyszerű porfizmus van. Ami egyébként nem űrtudomány, mindössze arról van szó, hogy amit megrendeltél, azt határidőre (illetve a sofőr megbetegedése miatt egy nap csúszással) leszállítják. Dobozoltan, bezacskózva, felcimkézve - pont úgy, ahogy mondjuk egy tévét vagy hűtőt kiszállít bármelyik kereskedelmi cég, amelyiktől megrendeled. A magam részéről soha többé nem veszek oltványt magyar cégtől, csak osztrákoktól. A tranzakciót Gyukli Krisztián, a füredi borász segített lebonyolítani.

 

Hiába áztattuk, vissza kellett vinni a pincébe az oltványokat.

 

Amíg mi anyagbeszereztünk, addig Krisztián csapata kitányérozta a kis szőlőket, és a lekaszálta a füvet a nagyok alatt, valamint körbenyírták a villanypásztort is - minden adott volt hát a másnapi ültetéshez. De szerdán beszólt az időjárás: az aszályos tél és tavasz után eleredt az eső, és meg sem állt 21 milliméterig, ami lényegében járhatatlanná tette a földet. Az eső hazaűzte a kapásokat is, akik egy hét kihagyás után újra megjelentek, és már csak 40 soruk lett volna hátra. A kapások szintén nem a megbízhatóság szobrai: a "holnap jövünk" azt jelenti, hogy 2-3 napig nem látod őket, a "szerdán ott vagyunk" szófordulatot pedig úgy kell érteni, hogy keddtől péntekig még telefonon sem vagyunk elérhetőek. Egyébként a Samsung most fejleszt külön a kapások számára egy telefont, amelyen nincs visszahívás funkció - ennek a célcsoportnak erre nincs semmi szüksége. 40 sor furmint gazban áll, a többi szép - ezt a maradékot ledamiloztatom, még mielőtt befülled, és megjelenik a perenoszpóra.

 

Éppen ez a hazai mezőgazdaság egyik legnagyobb problémája (a hatékonysági problémákon túl): az időszakos munkaerő megbízhatatlansága. Ezzel egyébként záródik is a lefelé húzó spirál: az új ültetvények szerkezetét az elavult géppark határozza meg (ezért nem másfél méteres sortávolságokban telepítünk) és a nem gépesített műveletek helyettesítésére szolgáló kétkezi munkások teljesen megbízhatatlanok. Ezen a gépesítéssel lehetne segíteni, de az uniós pályázati pénzeket baromságokra/csókosokra költi az ország, ami bezárja a gazdálkodókat az elavult technológia csapdájába.

 

Szépen fejlődik a szőlő.

 

Az eső még csütörtökön is szórakozott velünk, így gyorsan átalakítottuk a feladatokat: kitettük a beccei területen a madárodúkat, valamint lecseréltük a Smartvineyard meteorológia állomást (mert elromlott valamije, és küldtek egy másikat). Azóta újra pontos képem van a beccei időjárásról, ami segít tervezni a permetezést. A szerelések után lekéneztem az üres fahordókat. A kedvencem, egy 350 literes, nem vette be a ként. Miután kétszer kiforráztuk (minden vegyszer nélkül) és két-három öblítés után még a fa illat sem érződött a hordóban, gond nélkül elégett benne a kénlap. Csütörtökön délutánig még volt remény a hét hátralévő részére, de ezt az esti eső elmosta: mivel péntek-szombatra a termőföldek járhatatlanokká váltak, hazajöttem.

 

Növényvédők jelentkezését várjuk!

 

A fokozatosan száradó talaj lehetővé tette, hogy vasárnap Balázs felülvesse a szőlőterületeket. Most csak azokat a területeket vetettük, amelyeket korábban is talajtakaró növény fedett. Ezeket sima kapás kultivátorral meghúztuk, majd rászórtuk a magot, és a vetést egy crosskill hengerrel zártuk le. Ha ebben az átázott talajban nem indul meg a csírázás, akkor jövőre hungarocell morzsalékot vetek. 

 

Hátra van még a szőlő pótlása, ami kb. egy napot vesz igénybe, és úgy néz ki, elkezdődik a permetezési szezon is. Egyelőre megint kölcsöngéppel, mert a mágnes-szelep áramellátása nem megoldott a saját, űrkorszaki permetezőnkön. De ezzel együtt is folyamatosan csökken a technológiai kitettségünk. Ahogy évről-évre fejlődik a szőlő, úgy lehet átvenni a gépi munkákkal a talajművelést, a tőköz-kaszálást vagy kultivátorozást, és akkor az emberi munkáknak való kitettségünk is csökkenthető. 

2017.05.07. 17:08

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr6212487109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dzsindzsihuszar 2017.05.07. 17:50:29

Az meg lehet kerdezni hogy mennyi a kapasok orabere/napszama?

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2017.05.08. 09:04:26

@dzsindzsihuszar: Hozzánk 1000 Ft/óra áron jönnek + a gépjármű költsége.

csikoborasz 2017.05.10. 17:12:43

Tudnál kontaktot adni a pécselyi vasüzemhez, én keréksúlyt szeretnék csináltatni. A képen látható súlyoknak mekkora a tömegük?

halom2 2017.05.14. 20:10:12

Az oltványmizériát én is megéltem. Pl. tavaly Mogyorósinétól rendelt sárga muskotályom is nálad landolt. Aztán amikor hívtam, azt javasolta, menjek hozzád, biztos maradt. Hogy maradt volna annyi! (Mi az a két nagy fekete hodály a Halomba feléd, azt adta útjelzőnek hozzád?) Viszont azért őt is megértem: épp te vezetted le, hogy neki előbb kell elkezdenie a oltást, mintsem hogy a támogatást odaítélték, és ha a megrendelő nem kapja meg a támogatást, akkor a nyakán maradnak az oltványok. Meg hát az árakat is össze kell hasonlítani: osztrák árért ő is biztos leoltja, aztán ha nem veszik át tőle, van miből fedeznie a kárt.
Dobosiékat én is kedvelem, de ők nem iskolázzák az oltványt, vagy nem tudom, mi lehet a gond, de bármennyire szépen néztek ki, 30%-ot pótolni kellett, míg a tavaly Mogyorósinéiből 1 nem érte meg az idént, de, szerintem, azt is a peronoszpóra vitte el.

G3p! 2017.05.25. 08:54:34

Fontos iras, kulonosen az oltvanyokra vonatkozo resze. Mivel a Matratol Tapolcaig hasonlo esetekbe/tortenetekbe futok bele, szeretnem elkerni ennek a megbizhato osztrak oltvanyosnak a kontaktjat.

Ami pedig a palinka berfozeteset illeti, nekem a top a modern, kisustokkel is dolgozo Keresztesi fozde Iszkaszentgyorgyon. Persze nagyobb tetelekre a nagyvazsonyi is jo, de "sajat mulatsagra", ilyen 10l koruli fajtatiszta (tehat pl. 1-2 azonos fajtaju gyumolcsfarol valo) palinkat az iszkaiakkal erdemes fozetni.

#mark# 2018.06.03. 07:32:49

Szia Rambo!Egyik irasodban a telepitest reszletezted. Meg tudnad irni, hol vetted a tamrendszerhez a vegoszlopot? Tagyon-Szentantalfa vonalra kellene leszallitani es a bi-bor nem vallal szallitast. Koszi! Mark

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása