Alagcsövezés / drénezés

Megígértem, hogy összefoglalom a drénezés témakört - ez bejegyzés erről fog szólni. Drénezésre akkor van szükség, ha a talajvíz (időszakosan vagy állandóan) túl magasan van. Ez nem valami újkeletű dolog, már az 1900-as évek legelején íródott mezőgazdasági tankönyv is kihangsúlyozta a drénezés fontosságát - igaz, akkor még cserépből készült az alagcső.

 

A három betontartály

 

Lejtős területeken a lehulló csapadék beszivárog a földbe, az első vízzáró rétegig - ami nálunk kb. 1-1,5 méter mélyen elhelyezkedő agyagréteg. A vízzáró réteg fölötti porózus rétegben a lejtő alja felé folyik a víz, ahol a lankásabb részen összegyűlik, néha olyan sok, hogy a talaj felszínére is kibuggyan - azaz belvízként jelentkezik. A belvíz már a túlzott vízellátás utolsó tünete: ha a talajban a növények gyökérzónájának magasságában van a talajvíz, mind a növények, mind a korhadéklebontók (apró barátaink, akik segítenek lebontani a növényi maradványokat) megfulladnak - azaz a talajunk halottá válik.

 

Ha ezt az állapotot szeretnénk elkerülni, akkor kell drénezni a területet. A drénvezetékeket a talajban a vízzáró rétegbe / rétegre kell tenni, olyan mélységbe, ahol a talajvizet tudni szeretnénk (ami kb. 1 métert jelent). A lejtőre merőlegesen kell elhelyezni a mellékdrén-vezetékeket, amiket be kell kötni a fődrénbe, amelyik összegyűjti a mellékdrének által leszívott vizet és kivezeti a területről. A kivezetés történhet egy nyitott árokba, vagy egy víztározóba (betonből készült tartály) - ez utóbbiban síkvidéki területen a tartály túlfolyó magasságának változtatásával még a  visszaduzzasztás szintje is szabályozható (lejtős területen ez értelemszerűen nem működhet).

 

A vízgyűjtő rendszernek alkalmazkodnia kell a terület lejtési adottságaihoz, azért a tervezés kiinduló pontját egy szintvonalas térkép jelenti (amit a földmérő készít el). Erre a szintvonalas térképre rajzolja föl a mérnök a drénrendszert, amely kiépítés szerint többféle lehet. Az adott területre készült terv ezeknek a megoldásoknak az ügyes adaptációja - a megrendelő igényei szerinti vízgyűjtési vagy vízelvezetési kapacitással.

 

Drénezés terve a szintvonalas térképen

 

A tervezés után kezdődhet a megvalósítás: ami elsősorban beszerzési és szállítmányozási feladat, másodsorban kút- és csatornaépítési tapasztalatot igénylő földmunka. Nekem óriási szerencsém volt, egyrészt a Csernozjom Bt. képviseletében Vona Lászlóval egy vérbeli projectvezető tartotta kezében a beszerzést és a minőségellenőrzést, akiről látszott, hogy van szakértelme és a tárgyalások során okosan felügyelte a költségeket. A kivitelezőm, Tóth Csaba pedig egy tisztességes vállalkozó, aki kiváló, minden gányolástól mentes munkát végzett. Nézegetek (elsősorban amerikai) videókat a drének telepítéséről és bár a gépesítettség foka elmarad az ottanitól, a munka minőségében nem látni különbséget.

 

A drén kivitelezése néhány képben elmesélve:

 

1. Elsőként ki kell ásni a megfelelő mélységű árkot a drénvezetéknek. Az árok azonnal elkezdi összegyűjteni a vizet, ezért a lefolyást már ebben a szakaszban biztosítani kell.
2. Az árok aljára le kell fektetni a dréncsövet, ami egy bordázott, az oldalán perforált műanyag cső. A mellékvezetéknek mi 50 mm átmérőjű csövet használtunk.
3. Ezután a drénvezeték fölé sóderből mosott kavicsokat halmozunk, mert ezen könnyen átszűrődik a víz és megakadályozza, hogy a drén eltömődjön.
4. A sódert egyenletesen elterítik a munkások.
5. Gyűjtővezetéknek 100 mm átmérőjű dréncsövet használtunk. A dréncsövek előre be lettek burkolva geotextíliával, ami gátolja a vezetékek eltömődését.
6. A vizet föld alatti tartályokban gyűjtöttük össze, ezekbe kötöttük be a dréneket. Ebből fogok permetezni, és ha sok-sok pénzem lesz, akkor az itt összegyűjtött vizet felszivattyúzom a terület felső végére, és megoldható lesz az öntözés is. Így kacagunk mi a globális felmelegedés arcába.
7. Végül betemetjük az árkot, de csak a morzsalékos réteggel és a tetején a humusszal - hiszen ha agyaggal fednénk be, akkor elzárnánk a víztől a dréncsöveket.

 

Egy hektár drénezése kb. három hétig tartott.

2015.05.16. 11:23

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr647462908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

halom2 2015.05.25. 16:46:00

'Tetszik', hogy az angol ábrán a gyűjtőág esése ellentétes a befogadóéval. Az ilyen 'frappáns megoldások' mindig megdobogtatják az ember szívét. A három tartály nem talajvízbe került? Üresen nem fognak kibújni a földből?

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása