Ahogy beköszönt az ősz, úgy szaporodnak a látogatásaim a szőlőben - kezdetét veszi ugyanis a szüreti felkészülés. Ez a szőlő kóstolgatásából, a pince kitakarításából, apró-csepró javításokból, mosogatásból áll, és ezen kívül vannak még a nyári átoltások utolsó fattyazásai és az őszi telepítési munkák előkészületei is. Ilyenkor célszerű elkészíteni a tőkeleltárat, a jövő évi pótlások, cserék terveit.
Ilyen a villanypásztor elégett vezetéke |
Most hétvégén pl. a villanypásztor ment tönkre. Ha a drótok toldása nem megfelelő, azaz nem elegendő felületen érintkeznek egymással a műanyag magzagba sodort rézdrótok, akkor a a feszültség áthúz, és a drót folyamatosan szikrázik. Ez a szikrázás előbb-utóbb elégeti a drótot: ez történt nálam is. Az elszakadó vezeték leföldeli a villanypásztort, ami nem ráz eléggé: a szőlő szabad prédájává válik a vadaknak. Vadkáram van, de nyúlmagasságban: az új szőlők földhöz közeli bogyóit ette meg valami. A nyulak ellen nem védekezek, az alsó szál drót alatt simán járnak be-ki a szőlőbe.
Megint (ha jól számolom, negyedszer) fattyaztam le az átoltásokat, ami megeredt az nagyon szépen meg is erősödött. Remélem, szép ősz lesz, és be is tudnak érni a hajtások. A vadfekete szőlőtelepítés egészen fura képet mutat: az ültetvény egyik fele nagyon szép, a másik felén viszont nagyon sok tőke elpusztult. Nem tudom mi lehet az oka - a tartalékból talán futja pótlásra. A jövő év durva lesz: támrendszert kell készíteni a szőlőnek.
Vadfekete - egyik oldalon hiány, másik oldalon minden rendben |
Átjártam a szőlőt, és kóstlgattam a különböző fajtákat. A góhér kóstolásával gyakorlatilag nem kellett foglalkoznom, idén semmit nem termett. Egy tőkén árválkodik pár madárkás fürt: ez az év nem a góhér éve volt. Tudtam, hogy "rugós" fajta, nem érzek csalódottságot. A sárfehér szépen alakul, de zamata semmi nincs. Elég vízízű bogyókat kóstoltam róla, mintha nagyon híg chasselas lenne. Egy-két érettebb fürt mutatott némi ízt, de nem ugrottam hátraszaltót. A rizling zöld, éretlen, savanyú, mint az ecet, kóstolásról egyelőre szó sem lehet. A juhfark egy-egy fürtje már mutatja, hogy jól cukrosodik ez a fajta, de jelenleg még vinegrettbe inkább el tudom képzelni, olyan savanyú. Ami viszont biztos: az idei a furmint éve. Ebben a borzasztó szárazságban is lédús bogyókat hozott, amelyek íze már most levesz a lábamról. Tökéletesen értem, hogy miért volt ez a fajta a Balaton-felvidék favoritja.
Sárfehér |
Mostanában Krisztiánnal a szövetkezésen gondolkozunk. Kettőnknek már épeszű méretű szőlője lenne, és a termőhelyeink miatt sem kell panaszkodnunk. A probléma a rizling, egész pontosan az olaszrizling. Matt Kramer mondta, hogy az olaszrizling lúzer fajta. Akkor nagyon nem értettem vele egyet, de azóta láttam, hogy 2005-2008 között milyen időjárásban szüreteltünk, és azután 2009-2013 között mennyivel előrébb jött a szüretelés ideje, és a forróságban milyen ütemben égett el az olaszrizling sava. Azt kell mondanom, hogy minden olyan termőhelyen, ahol a vulkáni talajból származó mineralitás nem ad támaszt az olaszrizling savának, ez a fajta halálra van ítélve. Nem, nem érdekel a savra szüretelés, a bukébor készítés: az önmagában totális tévút. (Az olyan a morbid tréfákat, mint pl. Laposa 2012-es Friss rizlingje, ahol a félérettség és a badacsonyi mineralitás alkot elborzasztó és gyomorfogató elegyet, jobb még felbontás előtt kidobni.) Szóval az önálló olaszrizling ezen az agyagtalajon, Balatonra néző déli kitettségben nem lesz életképes, ezért mindenképpen házasítanunk kell egy hasonló karakterű borral. Már több helyről kóstoltam rajnai-olasz házasítást, és azt kell mondanom, életképes az elgondolás. Az benne a vonzó, hogy illatadó fajtával házasítva népszerű bor készíthető belőle (ennek remek példája a Tricollis 2012, ami most éppen le van értékelve a gödöllői Tescóban).
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.