Érésbe fordulva

Ahogy beköszönt az ősz, úgy szaporodnak a látogatásaim a szőlőben - kezdetét veszi ugyanis a szüreti felkészülés. Ez a szőlő kóstolgatásából, a pince kitakarításából, apró-csepró javításokból, mosogatásból áll, és ezen kívül vannak még a nyári átoltások utolsó fattyazásai és az őszi telepítési munkák előkészületei is. Ilyenkor célszerű elkészíteni a tőkeleltárat, a jövő évi pótlások, cserék terveit.

 

Ilyen a villanypásztor elégett vezetéke

 

Most hétvégén pl. a villanypásztor ment tönkre. Ha a drótok toldása nem megfelelő, azaz nem elegendő felületen érintkeznek egymással a műanyag magzagba sodort rézdrótok, akkor a a feszültség áthúz, és a drót folyamatosan szikrázik. Ez a szikrázás előbb-utóbb elégeti a drótot: ez történt nálam is. Az elszakadó vezeték leföldeli a villanypásztort, ami nem ráz eléggé: a szőlő szabad prédájává válik a vadaknak. Vadkáram van, de nyúlmagasságban: az új szőlők földhöz közeli bogyóit ette meg valami. A nyulak ellen nem védekezek, az alsó szál drót alatt simán járnak be-ki a szőlőbe.

 

Megint (ha jól számolom, negyedszer) fattyaztam le az átoltásokat, ami megeredt az nagyon szépen meg is erősödött. Remélem, szép ősz lesz, és be is tudnak érni a hajtások. A vadfekete szőlőtelepítés egészen fura képet mutat: az ültetvény egyik fele nagyon szép, a másik felén viszont nagyon sok tőke elpusztult. Nem tudom mi lehet az oka - a tartalékból talán futja pótlásra. A jövő év durva lesz: támrendszert kell készíteni a szőlőnek.

 

Vadfekete - egyik oldalon hiány, másik oldalon minden rendben

 

Átjártam a szőlőt, és kóstlgattam a különböző fajtákat. A góhér kóstolásával gyakorlatilag nem kellett foglalkoznom, idén semmit nem termett. Egy tőkén árválkodik pár madárkás fürt: ez az év nem a góhér éve volt. Tudtam, hogy "rugós" fajta, nem érzek csalódottságot. A sárfehér szépen alakul, de zamata semmi nincs. Elég vízízű bogyókat kóstoltam róla, mintha nagyon híg chasselas lenne. Egy-két érettebb fürt mutatott némi ízt, de nem ugrottam hátraszaltót. A rizling zöld, éretlen, savanyú, mint az ecet, kóstolásról egyelőre szó sem lehet. A juhfark egy-egy fürtje már mutatja, hogy jól cukrosodik ez a fajta, de jelenleg még vinegrettbe inkább el tudom képzelni, olyan savanyú. Ami viszont biztos: az idei a furmint éve. Ebben a borzasztó szárazságban is lédús bogyókat hozott, amelyek íze már most levesz a lábamról. Tökéletesen értem, hogy miért volt ez a fajta a Balaton-felvidék favoritja.

 

Sárfehér

 

Mostanában Krisztiánnal a szövetkezésen gondolkozunk. Kettőnknek már épeszű méretű szőlője lenne, és a termőhelyeink miatt sem kell panaszkodnunk. A probléma a rizling, egész pontosan az olaszrizling. Matt Kramer mondta, hogy az olaszrizling lúzer fajta. Akkor nagyon nem értettem vele egyet, de azóta láttam, hogy 2005-2008 között milyen időjárásban szüreteltünk, és azután 2009-2013 között mennyivel előrébb jött a szüretelés ideje, és a forróságban milyen ütemben égett el az olaszrizling sava. Azt kell mondanom, hogy minden olyan termőhelyen, ahol a vulkáni talajból származó mineralitás nem ad támaszt az olaszrizling savának, ez a fajta halálra van ítélve. Nem, nem érdekel a savra szüretelés, a bukébor készítés: az önmagában totális tévút. (Az olyan a morbid tréfákat, mint pl. Laposa 2012-es Friss rizlingje, ahol a félérettség és a badacsonyi mineralitás alkot elborzasztó és gyomorfogató elegyet, jobb még felbontás előtt kidobni.) Szóval az önálló olaszrizling ezen az agyagtalajon, Balatonra néző déli kitettségben nem lesz életképes, ezért mindenképpen házasítanunk kell egy hasonló karakterű borral. Már több helyről kóstoltam rajnai-olasz házasítást, és azt kell mondanom, életképes az elgondolás. Az benne a vonzó, hogy illatadó fajtával házasítva népszerű bor készíthető belőle (ennek remek példája a Tricollis 2012, ami most éppen le van értékelve a gödöllői Tescóban).

2013.09.01. 20:55

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr655488100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bakatorro 2013.09.02. 15:11:59

kedves rambo!
örülök ennek a blognak, igazán sok hasznos dolgot olvastam itt.
s rögtön kérdeznék is egyet - kettőt:
őszi telepítés esetén mikor érdemes ültetni?
illetve lehet-e, érdemes-e úgy, hogy az idén a szóban forgó 3000 nm-es területen még kukorica díszlik?
Elvileg kadarka és bakator kerülne bele, most ősszel. ja, és a szóban forgó terület az Érmelléken van, ahol elvileg a bakator valaha őshonos volt.
Két méteres sortávra és 80cm-es tőketávra gondoltam.
Mivel elég tetemes összegre rúg az oltványok ára, ezért arra gondoltam veszek kb. 200-at mindegyik fajtából, aztán a többit oltogatom direkttermő alanyokba.
Szóval röviden: tanácsra lenne szükségem, mert, bár elméletben megvan kb. mit kellene tenni, a gyakorlat mindig tartogat meglepetéseket.
Ezeket valamennyire elkerülendő, jól jönne pár hasznos tanács, mire figyeljek oda.
S hogy mi a célom a szőlővel?
hosszú távon ebből szeretnék megélni, visszahonosítani a bakatort az Érmellékre, a (valaha kedvelt)finom érmelléki borokat újra megismertetni az
emberekkel.
Előre is köszönöm a segítséget.

üdv,

János

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2013.09.02. 15:28:00

@bakatorro:

Az őszi telepítés akkor történik, amikor az oltávnyos kiadja az oltványt. Általában október vége, november eleje. A kukoricát előbb letörik: kell neki egy alaptrágyázás, mélyszántás. A kukoricaszárat erősen javaslom begyűjteni (ekkora területről ez nem gond) mert a nehéztárcsa túl nagy darabokra vagdalja.

A folyamatos átoltogatást nagyon nem javaslom: az elhúzódó telepítés miatt nagyon soká fordul termőre a szőlő. Az ültetvénytelepítés nagy beruházás: de ennek ellenére egyvégtében javaslom megtenni.

Ekkora területre (traktorforduló nélkül) 1875 tőke kerülhet. Ez messze a megélhetési méret alatti gazdaság: az optimista forgatókönyv az, ha sikerül pár százezer forint hasznot realizálnia a borból.

bakatorro 2013.09.02. 16:06:32

@rambo:
Köszönöm gyors válaszát.
Igen, sejtettem hogy a 3000nm kevés lesz, szóval olyan 2 ha területnyit szándékszom telepíteni, előbb-utóbb.
Sajna felénk a borivás visszadegradálódott direkttermő szőlők borának pancsolásába, szóval nem lesz egyszerű :).
De hát a remény, tudjuk ...
Kacérkodom még valamennyi furmint telepítésének ötletével is ... s ha jól tudom ... tegeződhetnénk, kérlek?
szóval, tudnál ajánlani egy olyan furmintot, amire azt mondja az ember, miután ivott belőle, hogy ilyet ő is akar csinálni?

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2013.09.02. 19:50:13

@bakatorro: Nálam Takács Lajos (Hollóvár) 2012-es furmintja pl. ilyen, de a Somlói Apátsági Pince is remek választás, Tokajból nekem a Balassa pince furmintja volt az, ami leginkább ízlett.

bakatorro 2013.09.03. 07:51:47

Köszönöm s hát akkor furmint vadászatra fel! :)
Nos, tanácsaid megszívlelendő, úgy döntöttem, csak tavasszal telepítek.
Csak még egy kérdés: a talaj az felénk kötött. Masszívan. Szürke agyagos. Amennyire az ottani gazdáktól tudom, Káliumban és Foszforban nincs hiány. Nitrogénben igen, illetve csekély mennyiségben található a talaj felsőbb részeiben. Szóval, a kérdés az lenne, hogy: megfelelő-e a komposztálatlan lótrágya is, melynek kihordására most ősszel kerülne sor? Sajna csak ebből áll rendelkezésre nagyobb mennyiség ...

papp_schubert 2013.09.06. 10:09:06

Szóval akkor telepítesz a poros télikabát szagú tökéletes ecetalapanyag rajnaiból? :)

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2013.09.06. 11:05:09

@pappujlakipince: ja, pont a fogkőmarató savai miatt :DDDDDD. A télikabát ízzel nem 'tom mit fogunk kezdeni. :)

bakatorro 2013.09.06. 15:07:07

találtam Tokaji Balassa Furmintot. Igen, szerelem ez :)
bár a Somlóira még inkább kíváncsi vagyok...
A te boraidat hol lehet utolérni? :)
azaz forgalomban vannak?
egy kellemes, szép hétvégét minden bordog embernek.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2013.09.06. 19:51:55

@bakatorro: nincs forgalomban a borom, hobbiborász vagyok.

bakatorro 2013.09.09. 08:11:40

kár. illetve örülök, így örömből csinálhatsz bort ... :)
te mit telepítenél agyagos talajra?

Daeril 2013.09.10. 14:33:12

Juhfarkkal kell az olaszt házasítani, az biztos megtámassza a savát.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2013.09.10. 14:41:14

@Daeril: az biztos, de a jó juhfark ömnagában sztem jobb.

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása