Borjour Zenit 2013

Zotykos telefonja egy családi kiránduláson, a Tihanyi Apátsági Templom altemplomában ért. Amíg I. András sírja előtt állva arról elmélkedtem, hogy "isa por es homu vogymuk", addig ő lelkesen meghívott egy péntek esti rendezvényre, ahol az őshonos és az utóbbi ötven évben nemesített magyar fajtákat fogják bemutatni. Szerencsére könnyen átszerveztük a programunkat úgy, hogy részt tudtunk venni a Borjour Zenit kóstolón, amit a Rác fürdő tetőteraszára szerveztek.

 

Az első meglepetés akkor ért amikor megérkeztünk, ugyanis a katasztrófavedelem "lakossági bejeletésre" annyira veszélyesnek ítélte a tetőteraszon történő borkóstolást, hogy letiltotta a rendezvényt, amit így a fürdő előtti téren rendeztek meg. A beléptetéskor a QR kóddal és a karszalaggal való tökölés alatt a személyzet még javában állította a standokat, és próbálta hűteni a borokat. Szerintem az eredeti öltet űberhülyeség volt, és bár kicsit mérges voltam a kapkodásért, de titkon egyáltalán nem bántam, hogy nem pállott uszodabűzben kell bort kóstolnom.

 

Borjour Zenit 2013

 

Maga a kóstolás nagyon jól sikerült. Minden fajtát megkóstoltam, amit szerettem volna. A borzasztóan szubjektív tanulságok a következők:

 

  • Turánból nagyon jó borok készülnek ebben az országban.

 

  • A bakator, kéknyelű, budai zöld, rózsakő termelői (és még amit kifelejtettem az ősi magyar fajták közül, amelyek a régi ültetvényekben keverten helyezkedtek el, és nagyon alacsony terheléssel, október közepe utáni szürettel szedték őket) jelenleg tökéletes tévúton járnak. Ezek a fajták külön-külön nem adnak jó bort, de még csak ihatósat sem. Ezeket a fajtákat kizárólag koncentráltan érdemes termeszteni, lehetőleg küvé részeként. Egy ideig el lehet lavírozni a nosztalgia hullámain, de ez az út nem visz sehová, és hamar kifulladhat a régi fajták iránti érdeklődés, ha nem készül említésre méltó bor belőlük.

 

  • Az elmúlt ötven év nemesítői által kitalált fajták (amelyeket eleve minden terméskorlátozás nélküli művelésmódra terveztek) valószínűleg könnyen művelhetők, mert ezekből a fajtákból sok vállalható bor készült.

 

  • Az izsáki arany sárfehér és a kövidinka fajtákat haladéktalanul tilalom alá kell helyezni, a már létező ültetvényeket a lehető leghamarabb felszámolni. Ha másként nem megy, kérjünk támogatást az Uniótól napalmra.

 

  • Valakinek mostmár el kellene mondania a szekszárdiaknak, hogy azt a kurva csersavat le tudják kötni a boraikban tojásfehérjével. Vagy hamulúggal, vagy Tomi mosóporral, mindegy, de csináljanak már végre valamit, mert megőrülök.

 

Trockij az Auróra matrózaként vegyült el a tömegben

 

Az este legérdekesebb bora a Kovács Borház Zitakötője volt, amit egy vállalhatatlanul megrajzolt szemöldökű bombázóról neveztek el, és aminek az illata valami elképesztően fűszeres, de ugyanakkor citrusosan hűs is. Azok, akik nem szeretik az őrült illatbombákat, gyűlölni fogják - de a feleségemet egy pillanat alatt levette a lábáról. Szerintem atombiztos csajozós borról van szó, félédes de harmónikus, ha nem szikár furmintokon edződött ínyű nőt akarunk az elemi ösztönei szintjére itatni, ezzel javaslom kezdeni. 

2013.07.06. 22:12

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr435393960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gardonyim 2013.07.08. 10:55:10

Én viszont az aroma képző fajélesztőkre dobnék napalmot. Vagy atombombát. Vagy csak betiltanám őket. Mert az mégse járja, hogy majd' az összes szőlőfajta ugyanolyan ízű bort ad. Mondjuk a Generosa savai még a tuti-fruttin is átjöttek.

A Turánok tényleg izgalmasak voltak, bár nekem az a fajta egy kicsit már túl sok (ízre is, illatra is, színre is).

Ui: a Rózsakő nem régi fajta, az 50-es években nemesítették (Kéknyelű x Budai)

Tóth-Ferenc (törölt) 2013.07.08. 11:39:31

"Az izsáki arany sárfehér és a kövidinka fajtákat haladéktalanul tilalom alá kell helyezni"

Miért? Mert neked nem tetszik?

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2013.07.08. 16:21:04

@Tóth-Ferenc: ez önmagában bőven elegendő ok lenne, de fontosabb ennél, hogy a somlói öreg sárfehérrel való névazonosság egy értelmes fajtának okoz rossz hírnevet.

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása