Hogy kerül a bornyú a pincébe?

A nagymamám maga készítette az ecetet - természetesen borból. Ez egy egyszerű mikrobiológiai folyamat, az ecetsav baktériumok az etilalkoholt ecetsavvá alakítják. Ehez egy nagy tálban a tűzhely fölé, az egyik falipolcba bort tett, amelybe beletette a "bornyút" - az ecetsav baktériumok nyálkás telepét - így a folyamat néhány nap alatt szabályozottan ment végbe.

 

Ecetsav baktérium telep - másnéven "bornyú"

 

A borospincében az ecetsav baktérium nem kívánatos vendég, de bizony jelen van. A borban kénezéssel védekezünk ellene. A forrás során az acéltartály úszófedelére túlcsorduló boron azonban megtelepszik, és nálam, aki általában kéthetente jut le a pincébe, ennyi idő alatt már kialakul a bornyú. Minden alkalommal szárazra törlöm a tartályfedelet, de mivel a bor forrásban van, újra túlcsordul, és ez így folytatódik a forrás leállásáig. Mivel a kénezés megmarta a tartály krómozását, ezért ezt nem alkalmazom. A forrás után enyhén kénes vízben elmosom a tartályfedőt, elöblítem, majd a napon kiszárítom, és ez a probléma a következő évig meg van oldva.

2013.06.04. 20:48
Címkék: pincemunkák

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr775344328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook

Utolsó kommentek

  • RAMBO: @kunzoo: Nem minden szőlő pektines, de a muskotály néha, a furmint meg mindig igen. Mitől? Nem tud... (2021.11.21. 15:00) Mustalj derítés (pektin)
  • kunzoo: Üdv! Egy dolog nem világos számomra. Használsz pektinbontót. Miért annyira pektines a must? Furmit... (2021.11.18. 19:02) Mustalj derítés (pektin)
  • csite: @RAMBO: úgy legyen! Mondjuk ellentmond a fizikának, hogy ha egy anyagból elveszek, akkor az ugyano... (2021.11.18. 09:11) Mustalj derítés (pektin)
  • RAMBO: @csite: A must kóstolgatása után bátran állítom: semmilyen "kilúgozódást", "kiüresedést" nem érezt... (2021.11.18. 08:38) Mustalj derítés (pektin)
  • csite: Ez nem egyenes út a "kiherélt" bor felé? A Cellulóz, perlit csak a rosszat veszi ki a mustból? (2021.11.18. 08:33) Mustalj derítés (pektin)
  • Utolsó 20

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása