Hogy kerül a bornyú a pincébe?

A nagymamám maga készítette az ecetet - természetesen borból. Ez egy egyszerű mikrobiológiai folyamat, az ecetsav baktériumok az etilalkoholt ecetsavvá alakítják. Ehez egy nagy tálban a tűzhely fölé, az egyik falipolcba bort tett, amelybe beletette a "bornyút" - az ecetsav baktériumok nyálkás telepét - így a folyamat néhány nap alatt szabályozottan ment végbe.

 

Ecetsav baktérium telep - másnéven "bornyú"

 

A borospincében az ecetsav baktérium nem kívánatos vendég, de bizony jelen van. A borban kénezéssel védekezünk ellene. A forrás során az acéltartály úszófedelére túlcsorduló boron azonban megtelepszik, és nálam, aki általában kéthetente jut le a pincébe, ennyi idő alatt már kialakul a bornyú. Minden alkalommal szárazra törlöm a tartályfedelet, de mivel a bor forrásban van, újra túlcsordul, és ez így folytatódik a forrás leállásáig. Mivel a kénezés megmarta a tartály krómozását, ezért ezt nem alkalmazom. A forrás után enyhén kénes vízben elmosom a tartályfedőt, elöblítem, majd a napon kiszárítom, és ez a probléma a következő évig meg van oldva.

2013.06.04. 20:48
Címkék: pincemunkák

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr395344328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook

Utolsó kommentek

  • bakatorro: besz@rás. nem tudtam hirtelen, hogy röhögjek vagy sírjak. viszont tűpontos. (2024.10.19. 16:50) Vércsoport-azonos borászati technológia
  • Joseph Tatar: Szép napot! www.sylvinoservices.hu Van több féle változat is sík és dimbes-dombos területre is,dr... (2024.09.28. 08:33) Első munkanap az új területen
  • vilag: @Joseph Tatar: Na, ez érdekes lehet. Van a projektnek valami elérhetősége, hogy hol tart a dolog... (2024.09.27. 21:03) Első munkanap az új területen
  • Metin: @papp_schubert: ezt hibát én is elkövettem, a lényeg ne kénezz előtte semm (2024.09.27. 13:58) Must forrása
  • Joseph Tatar: @vilag: nos azért érdekes, mert ültetőgépeket fejlesztünk erdészeti, szőlészeti vonalon. a tömörit... (2024.09.27. 08:07) Első munkanap az új területen
  • Utolsó 20

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása