A nagymamám maga készítette az ecetet - természetesen borból. Ez egy egyszerű mikrobiológiai folyamat, az ecetsav baktériumok az etilalkoholt ecetsavvá alakítják. Ehez egy nagy tálban a tűzhely fölé, az egyik falipolcba bort tett, amelybe beletette a "bornyút" - az ecetsav baktériumok nyálkás telepét - így a folyamat néhány nap alatt szabályozottan ment végbe.
Ecetsav baktérium telep - másnéven "bornyú" |
A borospincében az ecetsav baktérium nem kívánatos vendég, de bizony jelen van. A borban kénezéssel védekezünk ellene. A forrás során az acéltartály úszófedelére túlcsorduló boron azonban megtelepszik, és nálam, aki általában kéthetente jut le a pincébe, ennyi idő alatt már kialakul a bornyú. Minden alkalommal szárazra törlöm a tartályfedelet, de mivel a bor forrásban van, újra túlcsordul, és ez így folytatódik a forrás leállásáig. Mivel a kénezés megmarta a tartály krómozását, ezért ezt nem alkalmazom. A forrás után enyhén kénes vízben elmosom a tartályfedőt, elöblítem, majd a napon kiszárítom, és ez a probléma a következő évig meg van oldva.
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.