Büdös meló

Az idén a telepítések miatt mindenképpen szükség van az ősgyepek alaptrágyázására. Összekötve a "kellemeset" a hasznossal, egyúttal elvégeztük a fenntartó trágyázást is a már betelepített területeken.

 

Az optimális brigádméret: két lapátos, három talicskás.

 

Van egy vita a trágyázásról, amelyben az egyik álláspont szerint a szőlő olyan mélyről veszi fel a tápanyagokat, hogy nincs is szüksége trágyázásra, míg a másik álláspont szerint kell trágyázni a földet, mert egy csomó szerves anyagot elhordunk a területről a szüreteléskor, és azt vissza kell pótolni. A biodinamikus gazdálkodók szerint a trágyázáson kívül még dinamizálni is kell a talajt, ami lényegében az jelenti, hogy (egy végtelenül bizarr módszerrel átteleltetett) szaprofita koktéllal (500-as preparátum) kell segíteni a trágya feltáródását.

 

A magam részéről a második érvelést tartom helyesnek, elsősorban arra a tényre alapozva, hogy a szőlőnövény gyökérzetének 80%-a a talaj felső 60 cm-es rétegében helyezkedik el. Tekintettel arra, hogy normál talajviszonyok között (azaz se nem aszály, se nem özönvíz) ebből a rétegből történik a tápanyagfelvétel, és a foszfor(P) és a kálium(K) nem mobilis a talajban, logikusnak látszik az a feltételezés, hogy egy idő után ez a réteg ki tud merülni. A levágott szeprente és a törköly visszadolgozásával ez a folyamat lassítható, de időnként célszerű egy fenntartó trágyázással pótolni a készleteket.

 

Fontos a trágyázással kapcsolatosan eloszlatni egy tévhitet: nem igazán jó a trágyát közvetlenül az istállóból kiszállítani a földre. Az ürüléket komposztálni kell, amely folyamat végén egy földszerű, nem szarszagú, szármaradványokat nem tartalmazó, morzsalékos szerkezetű anyag áll elő. A komposztálás hőtermelő (exoterm) folyamat, amelynek során a keletkező hőtől minden kórokozó elpusztul. A további feltáródás tehát csak a talajban éldegélő szaprofita mikroorganizmusok által lehetséges. Nem műtrágyázott, nem gyomirtózott, jól művelt talajban rendelkezésre áll a környezethez idomult mikroorganiumus életközösség, amely vidáman lát neki a trágya lebontásának. Vannak olyan szaprofita mikroorganizmusokat tartalmazó keverékek, amellyel ez az életközösség helyreállítható, kiegészíthető - egyik ilyen az 500-as preparátum, egy másik pl. a Phylazonit.

 

A trágyát célszerű egy mély barázdába szórni, majd azonnal rá kell szántani. Ez azért fontos, mert a trágya nitrogén(N) tartalmának akár 40%-a is elillan egy nap alatt, ha csak kiszórják a földre és hagyják megszáradni. (Ugyanezért kell letakarni a trágyázás előtt kihordott trágyakupacokat fekete fóliával.) A trágya beszántása után a forgató szántások oszlatják el a komposztált földet a szőlőben, és aki be kívánja oltani a talajt ("dinamizálás"), annak célszerű közvetlenül egy ilyen szántás előtt lehetőleg borongós napon kijuttatni a szaprofitákat, nehogy megölje őket az UV sugárzás.

 

A trágyahalmokat egyenletesen terítettük szét a szőlőben.

 

Ennyi és ilyen elméleti ismeretek birtokában vágtunk bele idén a trágyahordásba. Összesen 7 kocsi (egyenként legalább 8 köbméter) komposztot vettem, ebből ötöt kellett széttalicskáznunk, és a kettőt utánfutóról szórtunk szét a sorok között. A lapátolástól és a talicskázástól összesen öt vízhólyag van a kezeimen, és mindenem fáj - kivéve a térdeim, amivel egész télen kínlódtam. 

 

A trágyázás után összefejtettem a rizlingeket, és a kellemes melegben kitártam a forralópince ajtaját. A felmelegedéstől remélem beindul a forrás: az egyik hordóban éreztem némi szénsavasságot, a másikban nem, de remélem elkapják a fonalat. A sárfehér+juhfark küvé még erősen szénsavas, de már inkább bor, mint must. Csodálatos illata van, az Enikő küvére emlékeztet: azt hiszem, meg is örökli ezt a nevet.

 

Erőim maradékával megigazítottam a villanypásztort, és bekapcsoltam az áramot. A trágyázás alatt öt nyúl kergette egymást az alsó vágókban, és körben minden tele volt őz és szarvasnyomokkal. Mondta a markolós, hogy néhány faluval arrébb sakált lőttek. Klassz dolog a biodiverzitás, de ebből baromi nagy vadkár néz ki.

 

Megérkeztek a karók is, amelyeket a telepítéshez vettem. Sajnos hasított akáckaró már nincs, így csak fűrészeltet tudtam venni. Mindegy, öt évet bőven kibír, azután már megtartja magát a szőlő a vezetőszálon.

2013.04.21. 11:54

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr595236690

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.04.22. 14:52:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.21. 13:23:40

azt szeretném tőled kérdezni, hogy szerinted mik lehetnek az egy szem szőlőmön azok a kis dolgok, amik főként a szár föld felőli oldalán vannak, de láttam belőlük a felhasad "kéreg" alatt is máshol, és úgy néz ki, mint valami kis katicabogarak lennének. rengeteg van belőle. ha hozzáérek, lepattanik, és némelyikből mintha fehér por szállna ki.
ez valami betegség?
mit tegyek vele?

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2013.04.21. 16:24:37

@Babette_: így elmondás alapján olyan, mintha valami rovar költőtasakja lenne. Olajos lemosó általában segít az ilyen dolgokon (Nevikén). Ezt rügypattanás után ne használd!

De az is bőven jó, ha paraffin olajjal lekened (egy ecsettel) a törzset. Patikában kapható.

gardonyim 2013.04.22. 15:32:35

@Babette_: Pajzstetű. Nálam is sok van.

exian · http://csabatanya.blogspot.com/ 2013.04.29. 23:37:05

Kösz, hogy "szólsz" (bejegyzésed figyelmeztet), hogy a tavalyi törkölyt még nem "trágyáztam be". Ugyanis minden évben, így hát tavaly is elraktuk szépen a törkölyt, mondván, hogy "majd lesz belőle pálesz". Na, persze tavaly/idén sem lett belőle semmi, így pár napom belül megy szépen vissza a talajba :)

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása