Szőlőtelepítés engedélyezése VII.

Célegyenesben vagyok, ez erőt ad az utolsó elkeseredés előtt. Komolyan mondom, ha a kommentek között nem találnék atyai jótanácsokat a következő lépésekre, foglamam sincs, miként haladnék tovább. Legutóbb például a 110/2012. (VII. 25.) számú MVH közleményre hívták fel a figyelmemet, amelyben ez a sokat sejtető kitétel szerepel:

 

"Figyelem! Amennyiben az ügyfél telepítési engedély-kérelméhez csatolja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, valamint a megyei kormányhivatalok mezőgazdasági szakigazgatási szervei előtt kezdeményezett eljárásokban fizetendő igazgatási szolgáltatási díjak mértékéről, valamint az igazgatási szolgáltatási díj fizetésének szabályairól szóló 63/2012. (VII. 2.) VM rendelet 1. számú mellékletének 12.13.2 pontjában előírt igazgatási szolgáltatási díj megfizetését igazoló dokumentumot (pl. banki átutalási megbízás másolata, bankszámlakivonat másolata), az elősegíti, illetve megkönnyíti a szakhatósági állásfoglalás MVH által történő beszerzését." Számítottam arra, hogy fogok fizetni az eljárás meggyorsításáért, de azt valahogy így gondoltam: "Tudta, hogy ha innen elnéz Hegyestü felé, akkor látni Esztergomot? Látja? Ide van rajzolva erre a papírosra!"

 

A konfúz szabályozás gondoskodik arról, hogy ne tudjam, pontosan miért fizetek a hivatkozott rendelet alapján 28000 Forintot. Itt ugyanis Árutermő, törzs- és kísérleti szőlőtelepítés engedélyezése megnevezésű igazgatási szolgáltatási díjról van szó, de a Hegybírói véleményben a Talajvédelmi igazgatási szolgáltatási díj befizetéséről kell nyilatkoznom. Mintha a talajvédelmi tervért már fizettem volna az egyetemnek! Szerencsére nem vagyok az a típus, aki odáll a rendőrrel vitatkozni, de itt még a főurat se lehet normálisan kérni.

 

A vidékfejlesztési miniszter 63/2012. (VII. 2.) VM rendelete szerint az 1. mellékletben meghatározott igazgatási szolgáltatási díjakat – amennyiben e rendelet eltérõen nem rendelkezik – az eljáró hatóság Magyar Államkincstárnál vezetett, 2. mellékletben meghatározott számlájára, átutalás vagy fizetési számlára történõ készpénzbefizetés útján kell megfizetni. Fasza! Lássuk, ki az eljáró hatóság!

 

Eljáró hatóság: a NÉBIH, a megyei kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatósága, erdészeti igazgatósága, földmûvelésügyi igazgatósága, illetve a növény- és talajvédelmi igazgatósága, valamint a kerületi állategészségügyi és élelmiszer ellenõrzõ hivatal. OMFG, ez mind? Az állatos és erdős dolgokat kizárva is marad két kormányhivatal, ráadásul az egyik nevében ott van a bűvös talajvédelmi szó, ami szerepel a hegybírói engedélyen is. Gyors lapozás a melléklethez - basszameg! Nem elég, hogy a kormányhivatalok megyei bontásban vannak, de ott van a NÉBIH központi száma is, azaz válogathatok:

 

  • A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal fizetési számlája
  • Kormányhivatalok bankszámlaszámai (megyénként)
  • Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságok bankszámlaszámai (megyénként)
  • Földművelésügyi Igazgatóságok bankszámlaszámai (megyénként)

 

Gyors telefon a hegybírónak, nyilatkozik, hogy a permanens forradalom kitörése óta képtelen követni ezt a dolgot (megértem) és hívjam fel az MVH-t. Az MVH-val kizárólag akkor tudtam telefonon beszélni, amikor valamelyik pénteket dolgoztuk le szombaton, egyébként addig kell várakozni kellemes zene mellett, míg egy géphang közli, hogy inkább hívjam őket később - ez így megy műszakzárásig, amikor arra kérnek meg, hogy fogadási időben telefonáljak. Így hát felhívtam a veszprém megyei kormányhivatalt, akik szerint a NÉBIH 10032000-00289782-00000000 számú számlájára utaljam a pénzt, "de hozzájuk semmiképpen se".

 

Jól van, mégegyszer nézzük át, mi is kell a telepítési engedély kérelem benyújtásához! Ebben segítségünkre van a 37/2012. (III. 8.) MVH Közlemény, amely szerint az alábbi dokumentumokat kell benyújtanom a hegybírónak:

 

  • a B0769 sz. Borszőlő telepítési (pótlási, fajtaváltási) engedély iránti kérelem Főlapot
  • a B0778 sz. Borszőlő telepítési (pótlási, fajtaváltási) engedély iránti kérelem Betétlapot, ezen kell leírni a telepítési terv adatait;
  • a B0774 sz. Borszőlő telepítési engedély iránti kérelem - Betétlapot, ami a a telepítési engedélyhez felhasználni kívánt újratelepítési jog adatait tartalmazza;
  • 30 napnál nem régebbi tulajdoni lapot, vagy annak másolatát;
  • öt évnél nem régebbi talajvédelmi terv másolatát;
  • a fenti utalás megbízásának, bankszámlakivonatának másolatát (gondolom itt a szerző terhelési értesítőt akart írni, de értjük).

 

Szóval egy-egy utalásnyira és kétszer három papíros kitöltésnyire vagyok attól a ponttól, hogy beadjam az engedély kérelmet. Pénteken megyünk Dörgicsére, megbeszéltem a hegybíróval, hogy találkozunk és átadom a papírokat. Március közepére valami akció történni fog, mert a telepítés előtt két hónappal kell beadni az engedély-kérelmet - annak előtte meg úgysem lehet telepíteni a szőlőt, legfeljebb egy kiadós szőnyegbombázás után, de ezt a módját a talajforgatásnak nem tartja eléggé precíznek a szakirodalom.

2013.01.14. 20:55
Címkék: engedélyek

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr845017249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hajdu Z. 2013.01.15. 11:15:13

Szia Rambo!
Rossz hírem van, nem az "eljárás meggyorsításáért" kell fizetned, hanem azért, hogy a NÉBIH/kormányhivatal megadja az engedély kiadásához szükséges szakhatósági hozzájárulást. A "gyorsabb eljárás" nem abból ered, hogy díjat fizetsz (azt mindenképp meg kell tenned), hanem abból, hogy az MVH az általad beküldött bizonylatból látja, hogy Te már fizettél, és nem kell külön leellenőriztetnie ezt a NÉBIH/kormányhivatal oldalán. (Különös tekintettel arra, hogy magad is írod: az illetékes kormányhivatal nem a _saját_számlájára kéri utalást. Gondolj bele, mennyire könnyű ilyen esetben egy harmadik félnek beazonosíttatni náluk a Te befizetésedet.)

Az MVH (akit telefon helyett érdemesebb egy e-maillel megkeresni hasonló kérdések esetében) a tavalyi (az MVH-val nem egyeztetett) jogszabály-módosítást (azaz a díjfizetés bevezetését) követően annyit tehetett, hogy kérte a HNT-t, hogy hívja fel az új helyzetre a hegybírók figyelmét, valamint igyekezett a saját közleményeiben úgy leírni a teendőket, illetve egyéb szükséges információkat (bankszámlaszámok) amivel még nem sérti más hatóságok autonómiáját, illetve önérzetét.

És még egy dolog: az engedélykérelmet nem "két hónappal a tervezett telepítés előtt", hanem "LEGALÁBB két hónappal a tervezett telepítés előtt" kell/érdemes benyújtani. (Fogalmam sincs miért ez a "fix két hónap" rögzül az emberekben, amikor egy korábbi benyújtással igen komoly kellemetlenségektől kímélhetnék meg magukat. Az engedély 3 évig érvényes - kivéve, ha a telepítési jog hamarabb lejár-, tehát van kellő rugalmasság a telepítési pontos időpontját illetően.)

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása