Szőlőtelepítés engedélyezése VI.

Ebben a postban az átoltási, telepítési és trágyázási tervről lesz szó. A területünkön található szőlőt pontosan kell ismerni - ennek felmérésére használjuk a tőkeleltárat. Tőkeleltárból többfélét is szoktam készíteni: van, amelyiken a cserélendő oszlopkat jelölöm, másikon a rosszul kialkított vezetőszál magasságát lehet látni, megint másikon a pótlásra váró tőkék számát adom meg oszlopközönként, van, ahol az átoltások sikerességét mérem. Az idén egy több célra használható tőkeleltár készült (igazság szerint ez már a második verzió, az előzőn jelölve voltak a törött oszlopok is). Ez a tőkeleltár méretarányos (nem mindig van így, egyszerű vágókban csak az oszlopközöket adom meg) és különböző színekkel vannak jelölve a megmaradó tőkék, az átoltásra váró tőkék, és a pótlásra váró tőkehelyek.

 

Tőkeleltár - átoltási/pótlási tervhez (a rajzot a feleségem készítette)

 

A vonalak a szőlősorok, az osztások az oszlopok. A kékkel jelölt számú tőkék megmaradnak az oszlopközben (amíg a pótlás és az átoltás termőre nem fordul) - ezek most többnyire olaszrizlingek, de van valamennyi juhfark is közötte. A piros színű számmal írt tőkét pótolni kell, míig a zöld színnel írt számú tőke vár átoltásra (ezek jobbára hárslevelű és uréti tőkék). Sok-sok munka, de ez csak az egyik vágó.

 

A másik terület új telepítés, ennek eddigi besorolása a tulajdoni lapon "kert" (meg egy kicsit rét, meg egy kicsit szőlő -, hogy egyszerűbb legyen az engedély-kérelem). A következő képeken a terület elhelyezkedése látszik (pirossal keretezve) és alatta a telepítési terv elhelyezkedési vázlata. Összesen 8 sor fér el a területre (3 méteres oszlopközzel) a sorok hossza 44,1 méter lesz, mert így 90 centiméteres tőtávolsággal 49 db tőkét lehet ültetni soronként.

 

A beccei vágó telepítési vázlata

 

A harmadik terület szőlő besorolású (ugyanazon a helyrajzi számon van, mint az előző terület), itt valószínűleg újratelepítésről lehet szó, mert szőlő nincs ugyan rajta, de hivatalosan kivágva sem volt soha. Gondolom az állami keretből tudok rá újratelepítési jogot venni - de ez még ráér, amikor kinyit a jogbolt, a mostani engedélyezési körben nem foglalkozok vele.

 

A negyedik terület a legújabb szívem csücske, a Halom-hegyi vágó. Itt a terület teljes felmérését el kellett készíteni, mert számolnom kellett a traktorfordulókkal is. A zölddel satírozott terület jelenti a trágyázandó részt.

 

A halom-hegyi terület telepítési vázlata

 

Miután a vázlatrajzok elkészültek, pontosan ki lehet számolni a komposzt szükségletet (a terület alapján) és az oltvány szükségletet (a sorok hossza alapján). Ugyancsak a sorok hossza alapján kiszámíthatók a támrendszer adatai is: a végoszlopok száma, a köztes oszlopok száma és a drót szükséglet. Magamnak egyelőre csak az oltványokat számoltam össze, a támrendszer bőven ráér a második évben.

 

Kalkulációk

 

"Papíron" már minden jól alakul. A héten megérkeztek a tulajdoni lapok is, úgyhogy már csak össze kell állítanom a "pakkokat" a hegybírónak, és kezdődhet az engedélyezési procedúra. A következő postban a "pakk" tartalmáról lesz szó.

2013.01.13. 15:52

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr15007110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kántorbandi 2013.01.16. 20:30:44

Kedves Rambo,
Gondoltam szólok, hogy többször is megemlítettek a kommentelők!
borravalo.hu/2013/01/09/56-elgondolkodtato-mondat/

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása