Szőlőtelepítés engedélyezése IV.

Le a kalappal az MVH előtt. Komolyan. A múlt pénteken postára adtam a telepítési jog átvezetési kérelmemet, és most pénteken ott várt az asztalomon a levél: az MVH átvezette a jogot a nevünkre. Már a regisztrációs szám kiadásánál is teljesen elfogadható válaszidőt adtak, és most sem tököltek egy napnál többet az ügyintézéssel. Korrekt. Lássuk, mit tettem annak érdekében, hogy legyen jogom szőlőt telepíteni?

 

Az interneten kerestem eladó telepítési jogot, és meg kell mondanom, elég komoly szerencsével találtam rá arra, aki el akarta adni a kivágott szőlőjének a telepítési jogát, ugyanis ennek a hirdetésnek a kivételével (ami kb. egy éve porosodott a neten) nem igazán találtam másikat. Több körös telefonons egyeztetés után kiderült, hogy az eladó tényleg szabályosan vágta ki a szőlőjét, azaz volt MgSzH igazolása arról, hogy a kivágásra engedélyezés után került sor, és a kivágott szőlő (helyét) megszemlélték, és a szőlőt kivágottnak találták. Ennek a szemlének a jegyzőkönyve a telepítési jog létezését igazoló alapbizonylat. Tehát nem elég a kivágási engedély, kell a kivágás utáni szemle is, mert csak így keletkezik telepítési jog.

 

Az egyeztetések után írtam egy szerződést, amely csak a legszükségesebb dolgokra szorítkozik:

 

1. pont:

  • ki az Átadó: személyes adatok (név, anyja neve, lakcím, szig. szám) + MVH regisztrációs szám (ez fontos, ha az átadó vagy az átvevő nincs regisztrálva, az MVH minden további vizsgálat nélkül visszadobja a jog átvezetési kérelmet);
  • ki az Átvevő: személyes adatok + MVH regisztrációs szám.

2. pont:

  • A telepítési jog pontos leírása (kivágási engedély száma, kivágási engedélyben szereplő ültetvény neve, területe, fajtája, kivágás ellenőrzésének időpontja).

3. pont:

  • Átvevő nyilatkozata arról, hogy oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel előállított bor előállítására alkalmas szőlőültetvény telepítésére kívánja felhasználni a jogot (ezt a jog átvezetési lapról másoltam, mert ott külön kell erről nyilatkozni, ezért beleírtam a szerződésbe is - nem biztos, hogy kell).

4. pont:

  • telepítési jog vételára, fizetés módja.

 

Mivel ez magánokirat, így aláírtuk két tanu előtt, akiknek a lakcímét és a szig. számát is ráirattuk a szerződésre.

 

Az előző posthoz írott kommentekben (és egy levélben is egy másik olvasómtól) kaptam linket arról, hogy pontosan mit kell benyújtani az MVH-hoz a jog átvezetése érdekében. Mivel a szerződésnek és a benyújtandó űrlapoknak azonos adattartalommal kell rendelkezniük, a szerződést úgy készítettem el, hogy tökéletes az alapbizonylata legyen az űrlapnak. Nem állítom, hogy ez a szerződés a tudomány utolsó szava (egy ügyvéd biztosan sokkal jobbat ír), de a célnak megfelelt.

 

Fontos! Az átadó és az átvevő által együttesen aláírtan kell az átvezetési űrlapokat (B1710, B1711) benyújtani az MVH-nak, így a szerződéskötéskor ne feledkezzetek el azok kitöltéséről sem! Alapértelmezés szerint egy szerződésről mindkét űrlapot ki kell tölteni, a főlapot (B1710) és a betétlapot (B1711) is!

 

Az alábbi dokumentumokat küldtem el az MVH-nak:

  • egy kísérőlevelet, amelyben megkérem a Hivatalt, hogy vezessék át a megvásárolt jogot a nevünkre;
  • az adásvételi szerződés egyik eredeti példányát;
  • az ültetvény kivágási jegyzőkönyv egy másolati példányát (a jog létezésének bizonyítékaként);
  • az átvezetési kérelem főlapot és betétlapot (B1710, B1711).

 

A hivatal postafordultával válaszolt: megküldték a kérelemnek helyt adó határozatot.

2012.12.16. 10:02
Címkék: engedélyek

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr184966764

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.12.17. 11:03:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hajdu Z. 2012.12.17. 07:52:19

Jó regeglt.
A kivágási engedély önmagában nem eredeztet telepítési jogot, mivel az engedély az "engedély", azaz jog/lehetőség, de nem kötelezi a tulajdonosát a kivágás elvégzésére. Ezért szükséges egy külön ellenőrzés arra, hogy a kivágás megtörént-e, illetve az előírtaknak megfelelően történt-e.

Telepítési engedély: ha már a neveden van a jog, akkor indítsd el mielőbb a kérelmet, illetve nagyon sokat segít, ha a szakhatósági hozzájárulást Te magad el tudod intézni - ez általában jóval gyorsabb így, mintha a két hivatal egymás között intézi.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2012.12.17. 10:12:03

@Hajdu Z.: Én úgy tudtam, hogy a telepítési engedély kérelmet a mellékletekkel együtt el kell küldenem a hegybírónak - aki továbbküldi az MVH-nak. Ezek szerint mást is kell tennem? Mit jelent a szakhatósági hozzájárulás, és kitől kell megszereznem? Van erről az eljárási rendről valami dokumentáció?

Hajdu Z. 2012.12.17. 16:58:52

@RAMBO: Természetesen a hegybírónál kell indítani,az ő hozzájárulása szükséges az engedélyhez. Érdemes személyesen bevinni, és meggyőződni arról, hogy az előírtak szerint megtörtént a kérelem továbbítása az MVH-hoz.
Az engedélyezési eljárásban szakhatóságként közreműködik az illetékes kormányhivatal, az ő hozzájárulása nélkül nem adható telepítési engedély. Ha ahozzájárulást önállóan beszerzed (néhány hónapja ez díj ellenében jár, emiatt egyébként is meg kell keresned őket), az gyorsítja az eljárást. A további részleteket megtalálod a 110/2012. (VII. 25.) MVH közleményben.

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2012.12.26. 17:45:00

A magyar hatósági rendet szerintem a cipzáras hölgy dolgozta ki:) youtu.be/BjFazwmY8ms
Jókainak kicsit könnyebb volt:)
bfl.archivportal.hu/id-1261-jokai_mor_kerteszgazdaszati_jegyzetek.html
Üdv

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása