Habár a múlt hét végén még csak 15MM cukor és 10,5 g/l savat mértem a borban, az elmúlt heti kánikula miatt most vasárnap is próbaszüretet tartottunk. Az eredmény döbbenetes: 18MM cukor és 7 g/l sav. Ez már optimális szüreti paramétereket jelent. Ráadásul idén a Jóisten igyekszik visszaadni, amit a múlt évben elvett: a jövő héten az előrejelzések szerint lehűl a levegő, tehát ilyen dinamikus savcsökkenéssel már nem kell számolni, ugyanakkor szépen sütni fog a nap, tehát némi cukrosodásra, töppedésre számíthatunk, de egy hét alatt nem megy tönkre a szőlő. A fürtök nagyon szépek, betegségnek nyoma sincs, csak némi darázskár látható, és a szőlő ízével, aromájával is egyre elégedettebb vagyok.
A présházban rendet csináltunk, szerdán a napszámosok elmossák a kádakat, a bogyózót, a puttonyt, anyu felmossa a pincét, és készen is állunk a szüretre. A pince félig romokban, az építészek mindent elkövetnek azért, hogy az ablakok bent legyenek a hétvégére. Még szólni kell a cimboráknak, hogy a szülinapi bulim le van tojva, jöjjenek inkább szüretelni.
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.