Seregélyek és egyebek

Amikor az egyik reggel kiléptem az udvarra, olyan hangot hallottam, mintha valaki slaggal locsolta volna a kőfalat. A hang egy tőlem kb. egy kilométerre lévő seregélyrajtól származott, akik a Balaton felől az öblökben repültek a szőlőhegyek között. Talán Rómában láttam ennyi madarat egy kupacban, de Dörgicsén még soha.

 

Seregélyek

 

A szőlő túl szép ahoz, hogy hagyjam, hogy a madarak egyék le, így a madárháló alkalmazása mellett döntöttünk. Természetesen hiába kerestük fel a gazdaboltokat, sőt, az erre szakosodott veszprémi üzletet: ilyenkor a madárháló hiánycikk. Szerencsére a feleségem addig telefonált, míg kiderítette, hogy az egyik boltos saját magának vett hálót, de maradt neki pont annyi, amennyi nekem éppen elég lesz. Krisztiánékkal nekiláttunk feltenni a hálót, ami kitűnő vállizom erősítő gyakorlatnak bizonyult. A hálót ráhúztuk a szőlőre, és alul olyan kötöződróttal rögzítettük, amit a tavaszi lekötéskor használtunk.

 

- Jó napot, van álcázó hálójuk?

- Van, de nem találjuk.

 

 Elég hamar megvolt a rizling vágó, még egy gyors próbaszüret is belefért a délelőttbe: a szőlő cukorfoka:15 MM, sava 10,5 g/liter. Szemre mosolygósan érettek a fürtök, ám a bogyók meglehetősen ízetlenek. Nagyon furcsállom a dolgot, mert az alattam fekvő szőlőben, amelynek alig van lombja (igaz, fürt sem igazán van rajta) lényegesen finomabbak a bogyók. Persze van még ideje érni, koncentrálódni a szőlőnek. A régi vágómban megmaradt néhány rizling tőke igencsak vegyes képet mutat: egyesek finomak, mások ugyanolyan ízetlenek, mint az új vágóban a szőlő.

 

Termőre fordult a két éve sikeresen átoltott néhány sárfehér somlói is. Most már értem, miért "öreg" sárfehér a neve: az "öregszemű" a nagy szemű bogyókból álló fürtöt jelenti nagypáink szóhasználatában. Nos valóban, ezek a bogyók hatalmasak - bár (remélem egyelőre) csak halvány ízük van. Persze ez is késői fajta, hiába sürgetném az érést. A fiam nagyon rákapott az ízére, szerintem telejes érésig egy szem sem marad. Az újonnan oltott tőkéket lefattyaztam, az idén ültetetteket számba vettem - sok a veszteség, jövőre még rendesen kell pótolni tőkét.

 

Ezután elkezdtük a felkészülést a szüretre. Az összkép a borzalmas és a siralmas között van félúton: a présház csurig van mindenféle lim-lommal, a forralópince túl meleg, a dolgaimat pedig nem találom az iszonyatos kuplerájban. Igen, az átépítés ilyen, de ugye mennyivel jobb lenne, ha a különféle hivatalok nem szarakodnak 2-2 hónappal tovább teljesen triviális papírokon. Akkor már április elején építkezhettünk volna, és már csak az utolsó simításokra kellene ügyelnem. Most hétvégén kiöblítettük a hordókat, átmostuk az acéltartályokat, a jövő hétvégén redbe rakjuk présházat. A forralópincébe letettem egy 10 kilós jégtömböt, hátha hűt rajta valamennyit.

2011.08.28. 21:47

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr83186446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

marosila 2019.08.02. 00:25:15

Szia
Milyen hálót érdemes venni?
Gondolok arra, csak egyben tetőtől lelógatva két oldalra lehet ( ilyenkor szélessége 4 m kb) vagy két oldalról végighúzzuk a kb 1m széleset és felülről kapcsoljuk valahogy.
És hol lehet Veszprém megyében?
olvasom, uv álló, kék, nem feszesen feltett.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2019.08.11. 11:47:31

@marosila: Mi Füreden vettük, a sylvestris.hu/ boltban, személyesen. A két oldalt függesztett változatot javaslom.

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása