A munka dandárja

A hétvégén rengeteg minden történt. Pénteken Krisztián és Balázs, két napszámos lenyírta a rizling vágó tetejét, pontosan 25 centivel a legfelső drótpár fölött, ahogy meghagytam nekik, és az aszálytól kőkemény talajba kiásták a pótlásra szoruló rizling tőkék számára az ültetőgödröket. Este mégérkeztem, és szombat reggel, borongós időben, pecsételő esőben láttunk neki anyuval a fürtválogatásnak. A virágzás eleje vacakul sikerült a szőlőnek, az alsó fürtök madárkásak lettek, és a szemek nagysága nagyon változó volt, ezért jobbára ezeket a fürtöket dobáltuk le. A fürtök egy részét elkapta a perenoszpóra, pedig folyamatosan védtem a szőlőt, de virágzáskor mégis megfertőződött. Kiszedtem a tőkék közepéből a fattyúhajtásokat, és bizony találtam lisztharmatfertőzést is. Sajnos a mindennapi 5 perces eső és utána a rekkenő hőség ideális klíma a lisztharmatnak.

 

Zöldszüret után

 

Éppen ezért a vasárnap reggelt permetezéssel kezdtük, Karathane+Rubigan+Ridomil kombinációval igyekeztünk megfékezni a lisztharmatot. (A következő forduló egy hét múlva lesz, akkor Topas+Karathane+Rézoxiklorid lesz a támadó csapat összetétele.)

 

Az oltványok a dobozban várják a gödrök elkészültét

 

A gyors permetezés után elkezdtük kiásni a lukakat, összesen 120 tőkét ültettünk el, úgyhogy majdnem 100 lukat kellett kiásni vasárnap, ami két munkásnak meg is lett délután négy órára, úgy, hogy a munkát egy félórás tízóraival, valamint egy egy órás ebédidővel is megszakították. Közben traktorral vontatott utánfutóval felvittünk a szőlő fölső partjára kétszer egy köbméter vizet, és azzal kezdtük beáztatni a gödröket, egyenként 10 liter vízzel, amelyet a kőkemény agyagtalaj kb. fél óra alatt nyelt el. Ahogy készültek a lukak, úgy ültettem a szőlőt, anyu bekapálta őket, Krisztián családjából két tizenéves legény hordta az iszapoláshoz szükséges második vödör vizet. Ha kész a luk, gyorsan tud haladni ez a dolog, így délután ötre készen is voltunk a munkával.

 

Az öntözővíz elfogyott, Balázs elégedetten szemléli a napi munka eredményét

 

A múlt héten Ervin elkezte kiszedni az új pincerész helyét kiszedni, hétfőn jött befejezni a munkát, ezen a héten elkezdődik az alapozás.

 

Mélyül az új pince

 

2011.07.04. 23:13

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr673039966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

demisec · http://thepit.blog.hu 2011.07.10. 18:07:45

Megkérdezhetem, hogy miért most telepítesz? Nincs hozzá egy kicsit (nagyon) meleg? (Lehet, hogy a korábbi posztok közt rejlik a válasz, csak elkerültea figyelmem.)

fiatalborivo 2011.07.25. 19:33:34

Feléd nem volt jég, nálunk Bölcskén az egéz falut letraolta, szerencse hogy 2 helyen van szőlőnk, a fehéret olyan 25-30%ban elvitte a vöröset 15-20%ban, és aztán meglátjuk mennyire fogta meg a Folpan a rohadást... Lehet ez még 50%is. Egyébként van olyan akinél már most 70%ban leverte...

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása