Vis vitalis

Az elmúlt napokban az átoltott tőkéket fattyaztam. Mostmár sokkal jobban néz ki az eredési hányad, legalább 80%-a az átoltott tőkéknek kihajtott. Sajnos azonban a szél olyan sok hajtást letört, hogy sok tőkébe egyáltalán nem lehetett oltani. A meleg időben (és a nedves altalaj miatt) a tőkék hajtanak, mint annak a rendje.

 

Szép, új hajtás

 

 A fattyazést a szokottnál is óvatosabban csinálom, nem csak arra vigyázok, hogy ne okozzan túl nagy sérülést a fattyú kitörése, hanem arra is, hogy az új hatást semmiképpen se sértsem meg. Márpedig néha nem is látszik a tőke saját hajtásaitól az oltás.

 

A tőkében megbújó oltás

 

 

A fattyúhajtások eltávolítása után megkötözöm a szőlőt. Általában hagytunk egy hajtást, amely energiát szolgáltat a szőlőnek, és a másikon van az oltás. A két hajtást külön kötözöm meg, hogy ha a szél megrángatja a nagyot, az ne okozzon sérülést az oltott hajtásnak.

 

Az elképesztő időben csak reggel hattól tizenegyig lehet megmaradni a szőlőben, de már akkor is hihetetlenül éget a nap. Soronként megállok egy három decis bögre vizet meginni, egy bögrével öntök a hajamra is, és úgy teszem föl a szalmakalapot. Minden egyes oszlopköz, tőke újabb küzdelem. De nincs mese, csinálni kell, mert még más munkák is vannak.

 

Szépen letisztogatott tőkék

 

2010.07.17. 11:34

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr792157069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása