Virágzás előtt

A pincében lassan melegszik a levegő, most 14 fok körül van a hőmérséklet. A szőlő virágzásakor a borok - a régi megfigyelés szerint - újra megindulnak, és a maradékcukor (részben vagy egészben) kiforr. És tényleg: a háromból két acéltartályban beindult az erjedés.

 

Hamarosan virágba borul a szőlő

 

Ez a folyamat egészen más, mint az őszi forrás - csak szelíd pötyögés, és a bor a szénsavtól szúrós lesz. Egy kevés ként adtam a borhoz, mert azt olvastam, hogy az erjedés során adagolt kén hatására a cukor lényegesen nagyobb hányada alakul glicerinné, mint alkohollá. Meglátjuk, beválik-e.

 

2010.06.09. 08:00

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr492067516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gardonyim 2010.06.10. 15:00:30

"Egy kevés ként adtam a borhoz, mert azt olvastam, hogy az erjedés során adagolt kén hatására a cukor lényegesen nagyobb hányada alakul glicerinné, mint alkohollá."

Ez elvileg igaz. Az alkoholos erjedés utolsó köztiterméke az acetaldehid, ami lassan kidiffundál az élesztő sejtből. A fermentáció során egyensúly alakul ki az intracelluláris és extracelluláris acetaldehid koncentráció között. Amikor a cukor elfogy és az erjedés leáll, akkor a sejtek persze szépen felveszik a maradék acetaldehidet, és azt is alkohollá alakítják. Ha erjedés közben szulfitot adsz a rendszerhez, az megköti az acetaldehidet, így az élesztő nem tudja újra felvenni és alkohollá alakítani. Ez viszont azt is jelenti, hogy arányosan marad redukált NADH kofaktor a sejtekben, amit valahogy vissza kell oxidálniuk. Ezért gyártanak ilyenkor glicerint. A módszer olyannyira működőképes, hogy az I. VH alatt a németek ipari méretekben is alkalmazták.

Egy baj van, a sztöchiometria... Ahhoz, hogy 1 g/l extra glicerint gyártson az élesztő 0,89 g/l (azaz 890 mg/l !!!) kénessavat kellene hozzáadni. Az esetleges veszteségekkel természetesen nem számoltam.

Üdv,

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása