A szabadban végzett munkák mellett a borokra is oda kell figyelni. A pincébe beállítottuk a vadonatúj hordókat, amelyeket Mlinkó István hozott el a Kádár Hungarytől. A 400 literes hordó olyan nehéz, hogy ketten kellettünk ahoz, hogy a kocsiról leemeljük. Nagyszerűen mutatnak a pincében. Egyelőre azt beszéltük meg, hogy az első bor forralásra köcsönadom a Pántlikának, így a következő alkalommal már csökkentett dózisban kapja a borom a fás ízt. Emellett szeretnék még használt hordót is venni, így - reményeim szerint - lényegesen jobban tudom szabályozni a fás ízt a borban.
Új hordók |
"Végy egy akóra 4 tikmon fehérit és két kalán vörös égetett téglánaka lisztit, keverd öszve egy edényben, azután a lefejtett borban kevervén, jól formán ismét fejtsd le a bort más hordóba, és ezen hordó akonáját verd bé jól, és hagyjad egy hétig álylani, és akkor meg más tiszta hordóba fejtsd le, egy hét múlva tiszta színe lesz." - Borkezelési feljegyzések, 1805
A tikmon (nagyanyám szavával:tikmony, alias tyúktojás) a derítés egyik lehetséges eszköze, ma is létezik tisztított fehérje alapú derítőszer. A szerek hatásmechanizmusa egyszerű: a fehérje a borban lévő csersavval kicsapódik, pelyheket képez, amelyhez az agyagásvány gyengén hozzákötődik, és a borban lebegő, zavarosító pelletet a tartály fenekére lehúzza - amelyről az lefejthető.
A fehérje egyik hátulütője, hogy a borban csak pár napig tartható, mert utána elkezd bomlani, amely ronda istállószagot (lóhúgy szagot) adhat a bornak. Ezért inkább zselatinnal (és cser- vagy kovasavval) derítjük a bort - a pelletképződés ugyanaz. Az agyagtégla lisztjét pedig bentonittal helyettesítjük.
A hordóim cseres ízt adnak a bornak. A csersav tehát a borban van, így mindössze zselatint kell hozzáadnom (kíméletes mennyiségben) majd lederítenem bentonittal. A hétvégén ezt is megcsináltam, most várok, mi lesz.
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.