Tikmon reloaded

A szabadban végzett munkák mellett a borokra is oda kell figyelni. A pincébe beállítottuk a vadonatúj hordókat, amelyeket Mlinkó István hozott el a Kádár Hungarytől. A 400 literes hordó olyan nehéz, hogy ketten kellettünk ahoz, hogy a kocsiról leemeljük. Nagyszerűen mutatnak a pincében. Egyelőre azt beszéltük meg, hogy az első bor forralásra köcsönadom a Pántlikának, így a következő alkalommal már csökkentett dózisban kapja a borom a fás ízt. Emellett szeretnék még használt hordót is venni, így - reményeim szerint - lényegesen jobban tudom szabályozni a fás ízt a borban.

 

Új hordók

 

"Végy egy akóra 4 tikmon fehérit és két kalán vörös égetett téglánaka lisztit, keverd öszve egy edényben, azután a lefejtett borban kevervén, jól formán ismét fejtsd le a bort más hordóba, és ezen hordó akonáját verd bé jól, és hagyjad egy hétig álylani, és akkor meg más tiszta hordóba fejtsd le, egy hét múlva tiszta színe lesz." - Borkezelési feljegyzések, 1805

 

A tikmon (nagyanyám szavával:tikmony, alias tyúktojás) a derítés egyik lehetséges eszköze, ma is létezik tisztított fehérje alapú derítőszer. A szerek hatásmechanizmusa egyszerű: a fehérje a borban lévő csersavval kicsapódik, pelyheket képez, amelyhez az agyagásvány gyengén hozzákötődik, és a borban lebegő, zavarosító pelletet a tartály fenekére lehúzza - amelyről az lefejthető.

 

A fehérje egyik hátulütője, hogy a borban csak pár napig tartható, mert utána elkezd bomlani, amely ronda istállószagot (lóhúgy szagot) adhat a bornak. Ezért inkább zselatinnal (és cser- vagy kovasavval) derítjük a bort - a pelletképződés ugyanaz. Az agyagtégla lisztjét pedig bentonittal helyettesítjük.

 

A hordóim cseres ízt adnak a bornak. A csersav tehát a borban van, így mindössze zselatint kell hozzáadnom (kíméletes mennyiségben) majd lederítenem bentonittal. A hétvégén ezt is megcsináltam, most várok, mi lesz.

2010.05.14. 08:00

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr471989970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csite 2010.05.14. 13:56:51

RAMBO!
Én nem adnám oda a hordót a helyedben! A zoknidat se adod kölcsön, nem?
Az új hordó "kellemetlenségeit" egy jó bor elviszi a hátán.

valópapa 2010.05.14. 15:10:44

Ezek a hordók nagyon szépek. A pincéd elég nedvesnek tűnik (falon mintha penészfoltok lennének), nemmsokáig lesznek ilyenek... nálam is hasonló jelenségek vannak :(.
Használt hordóra én is pályázok, de inkább 100-150l-esre. Ha találsz patentet megkösszönném, ha szólnál. Lehet olcsóbban is adnák ha többet visznek el...

fiatalborivo 2010.05.15. 11:06:31

@valópapa: Ki kell menni egy pincefaluba és az öregek hozzádvágják csak vidd a pi***ba a hordót. Sok régi hordó van, csak mindegyiknek kell egy alapos újrakezelés, felújítás.

valópapa 2010.05.16. 09:44:38

@fiatalborivo: Hát igen, olyat nem feltétlenül akarok venni. Van már belőle 2db. Valami 3-4 évig barikkrs használt, aztán lecserélendő hordóra gondoltam, de semmiképpen olyanra, amiben évekig nem volt bor, vagy "olyan" bor volt.

TP.Korkován 2010.05.21. 08:50:53

Én már második éve újhordót használok rizlinghez.(2008-ban egy szerednyei, 2009-ben egy gönci, lihgtos égetésű, a Dynamistól)Megfelelő beavatás után nincs tolakodó íz vagy szín,"sőt". A használt hordókra én is ráfaragtam. A kikopott barrique viszont a vörösnél bevált.

attisch · http://birtokszuletik.blog.hu/ 2010.05.21. 18:40:50

Én sem adnám kölcsön a hordóimat másnak. Szenvedj meg vele magad! :-) Ezt végig kell csinálni. Azonkívül badarságnak tartom a páréves hordóidat kidobni. Nem hiszem el, hogy helyrehozhatatlan lenne. Keress egy jó "javító" kádárt, konzultáld meg vele a problémákat és ha valóban jó szakember (erre figyelj), akkor ő még mentheti a dolgot. Nem szabad kidobálni a mai világban, ami még menthető...

valópapa 2010.05.23. 21:48:22

@attisch: Te hol élsz? A mai fogyasztói társadalom lényege, hogy mindent kidobnak, ami jó azt is.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.05.23. 23:15:40

@valópapa: jaj, ne már!!!

A hordó csertölgyből készült. ÖTÖDIK éve használom, és cseres-zölkesernyés ízt ad a bornak. Nem jó. A Kádár Hungary szerint nem fog csökkeni ez, mert ha öt év alatt nem múlt el, ezután sem fog.

Ha használt hordót veszek, csak megbízható forrásban gondolkozom.

Amúgy sem lesz kidobva, a szomszédom már bejelentkezett rá. Neki van nagy mennyiség, ő el tudja házasítani.

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása