Munkák a régi területen

Péntek délután elkezdtem kijavítani a villanypásztort. A drótok a hidegben annyira összehúzódtak, hogy a tartócsavarokat is elferdítették. Mivel a nyári száraz földbe képtelenek voltunk rendesen letenni a karókat, ezért az egész renszert újra kellett telepítenem - nem kis munkával. Letettem az új oszlopokat, átcsavaroztam a tartókat, felhuzaloztam a rendszert. A munka áthúzódótt szombatra is.

 

Szombaton délelőtt a napszámosok lemetszették a tőkékről a tavalyi vesszőket, hogy utána vissza lehessen vágni oltásra a szőlőt. Ez a munka kora délutánig tartott, igazán becsületesen dolgoztak az emberek. Mivel tudták, hogy a szeprente kihordása is az ő feladatuk lesz, így akkurátusan csomókba rakták a levágott vesszőket.

 

Tavalyi vesszők eltávolítása

 

Szombat délután elkezdtük a tavaly telepített sárga muskotály támrendszerének felépítését, amely a napszámosok kifulladása miatt vasárnap reggel folytatódott.

 

Oszlopok beásása

 

Vasárnap délelőtt, miután beállítottuk az oszlopokat, egy villanyfúróval lukakat fúrtam a vezetőszálnak. A vezetőszálat behúztuk, és megfeszítettük. Már csak a karózás van hátra, és a kis oltványok annak rendje-módja szerint fejlődhetnek. Jóleső érzés végignézni a szép új telepítésen. Végre megszűntek a keskeny sorok (ahová utáltam bemenni a permetezővel), most mindenhol egyenletesen három méter a sortávolság. Mivel a vezetőszál beállításánál ott akarok lenni, ezt együtt csináltuk -  a délelőttbe három sor beállítása fért még bele, aztán indulnom kellett haza.

 

Szép új sor

 

A munkásoknak délutánra még adtam feladatot: elkezdték visszavágni a tőkéket a "zöldbe fás" oltáshoz. A talajtól 15 cm-re vágattam el a tőketörzsket - talán 40 cm-re jobb lett volna, de kicsit benéztem a dolgot.

 

Tőkék visszavágása

 

Hátra van még: a szeprente kihordása, az új területen a betonoszlopok fölső lukaiba a drót befűzése, a többi vezetőszál beállítása, a villanypásztor áram alá helyezése, az új területen a tőkehiányok pótlása, az átoltás .... szóval hosszú tavasz lesz ez az idei.

2010.03.24. 08:00

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr381860836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fiatalborivo 2010.03.25. 09:20:23

Az átoltásról továbbra is várom az információkat, nagyon érdekelne a konkrét módszerleírás, megvalósítás, majd az eredési tapasztalatok. Sőt szerintem ez egész Magyarországon érdekelne sok embert, mert ha veszel egy régi szőlőt akárhol, szinte biztos hogy fél hektáron találsz 10 különböző fajtát(rosszabb esetben fehéret és kékszőlőket is), amiből minőségi bort készíteni nehéz.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.03.25. 13:04:07

@fiatalborivo: Amikor csináljuk, leírom, bemutatom részletesen. A "zöldbe fás" módszert fogjuk használni.

csiri-csuri 2010.03.28. 20:47:08

Apámmal mi is akarunk oltani, illetve homokos talajra vesszőt gyökereztetni. Olaszrizling és kékfranciska vesszőket kapunk a hét elején, de az ismerős által ígért kadarkából nem lesz semmi :( Ha valakinek (vagy a szomszédjának) van kadarkája és még nem metszette meg mindet, nagyon örülnék, ha kaphatnánk belőle vesszőt!

Üdv, Gyurka gazda

Cirfandlia 2010.03.29. 15:11:46

Hát, remélem elég lesz a 15 cm és kitör minden tőke ebből a rövid karból... ugye ilyenkor az alvórügyek indulnak be, és minél hosszabb a kar annál nagyobb az esélye egy-kettő kitörésének. várom a beszámolókat.

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása