Hogyan kell inni a pálinkát?

A fiamnak az oviban egy belorusz kiskoma az egyik cimborája. Mivel a hétvégék mostanában a játszóház meglátogatásán kívül semmilyen programra nem alkalmasak nekünk (a kisbaba miatt), így néha egy-egy ovodistát áthívunk a szüleivel együtt, akikkel iszogatunk, sütit eszünk míg a kölkökberregve autókat tologatnak a földön. Most hétvégén Maxim (így hívják a belorusz kissrácot) járt nálunk a szüleivel, és a régi sztereotípiák mentén (ha orosz akkor rövidital), megkínáltam őket a saját pálinkánkból. Néztem, ahogy isznak, és kiderült, hogy a vodkán szocializálódott beloruszok nem tudják élvezni a pálinka ízét. Nem csodálom, hiszen a vodka tiszta etilalkohol vizes oldata, gyakorlatilag minden íz nélkül (ha az enyhe Technokol rapid aromát nem nevezzük annak). Megtanítottam őket pálinkát inni (felujjongtak, "jé, tényleg szőlő!"), cserébe ők is elmondták, hogyan kell vodkát inni úgy, hogy a lehető legkisebb fájdalommal járjon.

 

Így iszunk mi (pálinkát)

A nyelvünkkel egy kanálszerű formát kell kialakítani, és abba kell tölteni a pálinkát. Ezután azt fel kell nyomni a szájpadlásunkig, és ott kell tartani kb. 3 másodpercig. Ezután kell lenyelni, majd egy nagy levegőt kell venni a szájon át, és azt lassan ki kell fújni az orron keresztül. Így érezhető egyszerre az íz és az aroma.

 

Így isznak ők (vodkát)

A levegőt teljesen ki kell fújni a tüdőből, majd minden szájban öblögetés nélkül meg kell inni a vodkát. Ezután a levegőt még jobban ki kell fújni, majd enni egy falatot, és utána lehet újra levegőt venni.

 

2010.01.14. 13:13

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr521671835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sompalinka · http://sompalinka.blog.hu/ 2010.01.15. 17:12:43

Nem rossz az említett fogyasztási metodika, de nem feltétlen kell ennyire cifrázni. Amennyiben az említett kortynyi mennyiséget a szájüregbe juttatjuk, akkor ott a szájüreg melegétől megindul az illatmolekulák kipárolgása, ami az orrgarat irányába jut, ahol szépen érzékelhetők, értelmezhetők az illat összetevők. Közben persze a lenyelt korty a garaton keresztül szintén kinyílik, és az ízvilág teljes egészében kitárul. Ekkor jól összevethetők az illat és ízértékek, melyek vagy harmóniát, vagy diszharmóniát mutatnak. Nos, ez is egy módszer!

Vízálló 2010.01.16. 17:33:16

Az oroszoknál nem csak vodka van, hanem 10+1 nevű ital is, ami 10kg cukor+1kg élesztő párlata. kb 50 fokosra állítják be, a fogyasztása megegyezik a fent leírt vodkafogyasztással, annyi különbséggel, hogy előtte és közvetlenül utána valami erőteljes ízű ételt kell fogyasztani, pl hideg pörköltek, langyos levesek és meleg(!) gyümölcsszörpök. Ezek fogyasztása erősen indokolt az ital saját íze(?) miatt. Egyébként förtelmes módon be lehet rúgni tőle, a huszti trend szerint óránként 5-6dl/fő a szokásos fogyasztás.

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása