A karácsonyi készülődés része az ünnepi vacsorához méltó italok elkészítése, beszerzése. A borokat megvettem (persze vörösöket) fehér borunk van, de kell még valami, amit lefekvés előtt kortyol az ember, hogy megpróbálja szedálni magát a legokból készült autók tologatása után. Erre legmegfelelőbb ital egy fél kupicányi ágyaspálinka, amely hordozza a pálinka ízét és erejét, de kellemesen édeskés is a benne ázó gyümölcstől.
Ázik a mazsola |
A recept egyszerű: végy másfél-két liter pálinkát, és dobj bele egy csomag aranymazsolát. Kb. 3-4 hét alatt a mazsola megduzzad (ezt ki kell szedni a pálinkából, mert végül ízetlenre ázik) és csokikrémes marcipános süti készíthető belőle. A pálinka mindig olyan legyen, mint amilyen gyümölcs ázik benne, különben a Szlovéniában úton-útfélen kapható törkölypálinkában áztatott füge színvonalú (borzalmas) valami lesz belőle. Tévhit, hogy a vacak pálinka megjavítható ilyen módon: minnél jobb a pálinka, annál jobb az ágyaspálinka is. A pálinkát fogyasztás előtt célszerű átszűrni, hogy a mazsoláról leázó darabkák ne úszkáljanak benne. Ülepítés után szép fényesre fejthető (nálunk még sosem érte meg ezt az állapotot).
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.