Rizling fejtés

A hétvégén lementem Dörgicsére, lefejteni a rizlinget. Négy fahordó lett forráshíjával tele a szüretkor, és a kiürült hordókat tisztára ki kell ölblíteni, ezért ez egy elég komoly munka ez év végén. Az idő nem volt éppen a legbarátságosabb, de nem nagyon törődtünk vele: a hordók öblítését a pincében végeztük, ahol kellemes 12,7 fokos hőmérsékletben dolgoztunk.

 

A durvaseprő

 

A fejtést szivattyúval kezdtük, amit a hordó csapnyílásáig engedtünk le. Ezután kivettem a csapdugót, és szépen leöntöttem a bort a seprőről. Az a bor, ami már nem tiszta, kevés seprőt tartalmaz (hordóalja), üvegballonba került, ott fog leülepedni. Az utóprésmustnak nem volt hordóalja, annyira letisztult, hogy szinte teljesen (1-2 liter híján) le lehetett róla önteni a bort.

 

A durvaseprőt vízzel higítottuk fel, csak úgy lehetett kiönteni a hordóból. A seprő határozottan büdös: az elpusztult élesztősejtek romlanak. A hordókat tisztára öblítettem, majd kaptak ként. Idén is 600 liter rizling borom lett. A bort megkóstoltam, egyelőre még egy cseppnyi maradékcukrot tartalmaz, sava rendben lesz, az aroma és illatanyagokról még nem lehet nyilatkozni. Fahordóban érlelődik Január-Február környékéig.

 

A 2009-es Enikő küvé viszont nagyon jól alakul: illata kevésbé inenzív, mint a 2008-asnak, de az ízében olyan markáns gyümölcsösség van, amit eddig csak a 2007-es rizlingben éreztem (ami sajnos a fássága miatt tönrement). Az Enikőben is mintha lenne maradékcukor, savai sokkal harsányabbak, élénkebbek az óborénál - ez mondjuk természetes. A tartályban felkavartam a finomseprőt: hadd bomoljon az almasav.

 

Egyelőre - mivel a pince lehűlt 12,7 fok körülire - egyik bor sem kapott ként.

2009.11.08. 19:43
Címkék: pincemunkák

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr911509810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

valópapa 2009.11.10. 07:19:36

Utóerjedés még van? Ez a 12,7 fok elég kevés már az erjedéshez, vagy majd tavasszal kipötyögi magát?

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2009.11.10. 11:01:00

Háááát nem igazán, kicsit melegebb lehetne, de nyugodtan várhat tavaszig, amikor szépen újraindul. Addig pihentetem, megkapja az alapkénezést is.

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása