Hogyan tovább? (3.)

A fajtaválaszték meghatározása legkevesebb 5 évre eldönti a birtok sorsát. Eredetileg nem terveztem drasztikus változtatásokat, folyamatos cserére gondolam, ahol a 10 év végére áll majd be a szőlő úgy, ahogyan azt én szeretném. Azonban az új terület megvásárlásának lehetősége olyan alkalom volt, amit semmiképpen sem szerettem volna elszalasztani.

A nagyobb terület lehetővé teszi szélesebb fajtaválaszték telepítését, amelyet kétszempont szerint fogok összeválogatni, amelyek a következők (azon túl, hogy kizárólag olyan fajátákat telepítek, amelyek legalább 100 éve honosak a termőhelyen).

 

  Fajtaborok  Házasítások
 Korai illatos, könnyű  -
 Középérésű zászlóshajó  történelmi
 Kései  illatos, nehéz  -

 

A középérésű fajta az olaszrizling lesz, amely ennek a borvidéknek zászlóshajója volt az 1860-es évek óta (tehát már a filoxéravész előtti időben elterjedt). Az új területen van egy beállt, 10 éves rizling ültetvény. A saját területemen jelenleg egy vegyes ültetésű szőlő van, amelynek egy része szintén rizling, illetve egyéb későn érő fajták. Ennyi rizling felesleges, így a saját ültetvényem részben bizonytalan eredetű rizling telepítését kivágom. Fáj a szívem a saját nevelésű, szépen termőre fordult tőkékért, de ez sajnos így logikus.

 

Röghöz kötés

 

Egy fajta meghonosítása nem megy egycsapásra egy termőhelyen. Az eltérő éghajlati és talajviszonyokhoz a növénynek alkalmazkodnia kell. A nyugati fajtákról meghonosítási kísérleteiről így írtak a kor ampelográfusai (Gerzsó János és Oszterbauer Péter): "ezen exoticus növényeknek csak egy hibájuk van, erősöllik a szárító meleg és a széllel áldott magyar klímát, nincs egyre szomorúbb és leverőbb látvány, mint a egy badacsonyi rizling vagy tramin rakás, kis hitvány fagyalfa alakú, apró-cseprő fürtök és szemek lógnak és ezek is csak elvétve a tőkéken".

 

A növény nemzedékről nemzedékre maga is alkalmazkodik az új termőhelyhez, kialakítván olyan egyedi vonásokat, amelyekek az eredeti fajtától eltávolítják. Ez a folyamat egy őshonos fajtával történő keresztezéssel (majd ennek a kevert fajtának a visszanemesítésével az eredeti fajtára) felgyorsítható. Ezt az eljárást nevezik röghöz kötésnek.

 

A rizling röghöz kötése  azt eredményezte, hogy Badacsony környékén és pl. Pécsen teljesen más klónok álltak elő. Az egyik apró tömött fürtű, savasabb bort adó (pécsi), a badacsonyi jóval nagyobb fürtű, és lágyabb bor készíthető belőle. Ez erősen összefügg azzal, hogy milyen borokat termeltek ezen a területen korábban. A borvidéket az erős, de lágy borok jellemezték. Történelmi források utalnak pl. arra, hogy soproni és a Vas megyei németek a felvásárolt balatoni bor a Fertő mellékivel összevegyítvén, See Wein néven árulták. Ha tehát a terroirhoz leginkább illő rizlinget akarom elkészíteni, akkor a badacsonyi olaszrizling klónt kell választanom, hiába divatosabb ma a savasabb, koncentráltabb rizling.

 

A dörgicsei területen a filoxéra vész előtt, egészen a termelőszövetkezeti rendszert megelőző időkig nagyon sokféle fajta megtalálható volt a szőlőkben. Erre utal az az összeírás is, amelyet 1862-ben végeztek Balatonfüred környékén, ahol összesen kb. 40 féle(!) szőlőfajtát különböztettek meg. A borvidék legelterjedtebb fehér fajtái a Fehér góhér (Bajor), Lisztesfehér, Juhfark, Kéknyelű, Kolontár,Rakszőlő, Sárfehér, Szigeti, Somogyi fehér, Járdovány, Zöldszőlő (zöldszilváni) voltak.Ezen fajták közül a góhér és a lisztesfehér volt uralkodó, ezen belül a góhér részaránya 14-24 százalékra tehető.

 

A korai fajtám ezért a fehér góhér (bajor) lesz. Ez az egyik legtöbbre értékelt fajta volt a filoxéravész előtti időkben (dézsmaszőlő volt, mind csemegeszőlő, mind must formájában ebben a fajtában kellett adózni), de nővirágú lévén vegyes ültetést kíván, és még így is bizonytalan a megtermékenyülése, termésátlaga nem kimagasló - ezért a nagyüzemi termesztés céljainak nem felelt meg. Ennek a fajtának az ízéről, illatáról ódákat zengenek, így ez fogja leváltani az Enikő küvét.

 

Ugyanebből a forrásból vezethető le az egybeszüretelt házasítás fajtaösszetétele is. Ehez egy kis kirándulást kell tennünk a szomszédba, a somlói borvidékre. A somlói "nagy küvé" összetétele Németh György szerint a következő volt: 25%-25% góhér, furmint, 12,5%-12,5% lisztesfehér, piros bakator, zöldszilváni és kéknyelű. Ha rápillantunk a Balatonfüreden bemutatott fajtákra, a hasonlóság szembeötlő.

 

Entz Ferenc szerint a Balaton-felvidéken termesztett szőlőfajtákról írta, hogy a furmint és a kéknyelű adta a bor erejét, a juhfark és a rakszőlő a savasságát, a zöldszilváni és a sárfehér a zamatát. A filoxéravész után Somlón a hat szőlőből álló házasítást felváltotta a "kis küvé", ami háromféle szőlőből készül: furmintból, juhfarkból és sárfehérből. A szőlőfajták egyezősége itt is nyilvánvaló, bár ennek a házasításnak az arányait nem ismerjük. A sokkomponensű küvé összetételéből következtethetünk arra, hogy a kis küvében is az illatos, zamatos fajták lehettek túlsúlyban, így a 4 sárfehér : 2 furmint : 1 juhfark arány lehet az, ami legjobban visszaadja a száz évvel ezelőtti ízt.

 

Az utolsónak maradó szőlő (szüretre gondoltam) a sárga muskotály. Ez a fajta nagyon régen honos a Balaton-felvidéken: az első, 1893-ban összeállított borvidéki besorolásban (Dörgicsét akkor a badacsonyi borvidékhez sorolták) a Muscat de Lunel is szerepel a termesztésre ajánlott fajták között. Ezt a fajtát - ha az idő engedi - töppedni hagyom, és úgy készítek bort belőle.

 

2009.10.23. 12:40
Címkék: tervek

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr731469575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gardonyim 2009.10.29. 20:58:49

Szia!

Látom, nagy hatással volt rád a Lichtneckert könyv :)
Egy kis apróság: a gohérban pont nem fizettek dézsmát, hanem a gohér termés után is a többi (vegyes) borban adták meg. Az akkori szőlész elit nem feltétlenül értékelte nagyra a gohért, legalábbis az 1860-as évek szőlő felmérései után senki sem ezt a fajtát ajánlotta telepítésre. Eötvös Károly volt csak aki a gohért a "szőlők királynéjának" (ha jól emlékszem a titulusra) nevezte. Ő azonban nem szőlész-borász, hanem író volt.

Amúgy én is hasonló cipőben járok: Lovason veszek egy szőlőt, ahol van egy parlag. Oda én is filoxéra előtti fajtá(ka)t akarok ültetni. Furmint biztosan lesz, sárfehéren még gondolkodom. Lisztes és kéknyelű sajnos nem jön szóba, mert nagyon száraz a hely.

Üdv,
gárdonyim

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2009.10.30. 09:04:34

Ezen a ponton mintha mindkettőnknek igaza lenne, mert volt, ahol megtiltották a góhér szedését, volt, ahol góhér szőlőből (csemegeszőlő) is vették ki a dézsmát, és volt - ahogy te is írod - ahol csak a dézsmaköteles hányad része volt.

A lisztesfehéret manapság nem tartják nagy pontenciállal rendelkező fajtának - azt amúgy se lenne érdemes telepíteni.

Örülök, hogy hasonlóan gondolkozunk a régi fajtákról.

gardonyim 2009.10.30. 18:06:37

A lisztesfehér keveset terem, de ha az ember amúgy is alacsony terhelésben gondolkodik, akkor ez nem szempont. A minőségét viszont ma már (még?) nem tudjuk megítélni.

Üdv,
gárdonyim

mullerg 2009.11.01. 12:57:38

Én azt szeretném hozzátenni, hogy Horvátországban van rá nagyon jó példa, hogy egy nemzet szőlészetét hogyan lehet régi hagyományos fajtákra alapítani. Igaz nem exportra készítik, hanem a túristákkal itatják meg, kihasználva helyzeti előnyüket.
A másik probléma az újonnan behozott világfajtákkal, hogy több borvidék is szolgaian próbálja másolni a szőlő származási helyének borait, holott egyes fajták nagyon kellemes, de teljesen más ízvilágot mutatnának nálunk mint ahonnan származnak. Tudnék példát mondani, de nem akarok megsérteni senkit.

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása