Rómában minden sarkon van egy kisvendéglő, ahol általában elképesztően jól főznek.
![]() |
La Rosa Mosquita |
Nem szeretek csatlakozni a mainstreamhez, akik a külföldi éttermeket istenítik, a magyarokat lehúzzák a sárba, de Pesten egy helyet tudok, ahol kb. egy római trattoriát megütő szinten főznek olasz kaját. Összehasonlítva egy átlagos magyar kisvendéglővel, egyszerűen leírhatatlan a különbség.
Az alábbi kép egy teljesen hétköznapi "első tálat" mutat be: paradicsomos tészta rákkal. Egyszerű, de roppant finom. Mondjuk ez "a rántott sajt tartárral" római megfelelője. Nem mirelit, előrepanírozott sajtból, tubusból kinyomott tartárból összeállított kaja mint nálunk, minden friss alapanyagból készül.
![]() |
Primo piatto |
Minden étteremnek van saját bora: "vino della casa", azaz "a ház bora".
Ezek a borok átlagosan 5-10 Euro között vannak, és egészen korrekt minőségűek. Az a helyzet, hogy 1250-2500 forint között étteremben ilyen minőségű bort Magyarországon sehol sem lehet kapni. Simán megüti egy átlagosan jó villányi bor (Montenuovo küvé) színvonalát. Sőt, ittam olyan bort is 7 Euroért, amely az Áldására is komolyan rávert.
Fél literes kiszerelésben is kapható bor, ekkor felpattintanak egy üveget, és kitöltenek belőle fél litert egy kis üvegbe, ez a "mezzo litro di vino rosso", a "fél liter vörös bor", röviden: meglio. Nincs olyan, hogy "sajnos csak egész üveggel tudunk adni", meg efféle bénázás.
![]() |
Vino della casa |
Ezek a borok (pl. a fenti ház bora) palackozottak, egyedileg cimkézettek. Az étteremben minden asztalon állt legalább fél liternyi bor, több helyen egész üveggel ittak. A bor olcsó, korrekt minőségű - sokat isznak belőle. Talán így lehet bornagyhatalom egy ország.
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.