![](http://szolo.blog.hu/media/image/200609/Picture%20002.jpg) | A szedési instrukciók egyszerűek: a szárelhalásos, savanyúra töppedt szemeket, a jégverte bebarnult szemeket, és az elvétve jelentező rothadó szemeket nem szabad a vödörbe tenni. |
![](http://szolo.blog.hu/media/image/200609/Picture%20012.jpg) | A puttonnyal kapcsolatban el kell mondanom, hogy az OBI-ban kapható puttony átalakításra szorul. A kampója gyakorlatilag alkalmatlan arra, hogy abba a vékony perembe be lehessen akasztani, ami a puttony alján van. Ezért két gyűrűben végződő csavart csavartam a puttony oldalába, és abba akasztom vállpántok kampóit. |
![](http://szolo.blog.hu/media/image/200609/Picture%20016.jpg) | A feldolgozás nálam a zúzó-bogyózó géppel kezdődik. Ez egy magyar Robix gyártmányú bogyózó, amely némi kiegészítésre szorul. Ha a kacskidobó nyílásra nem terítünk egy műanyag abroszt, akkor a kacs és némi szőlőszem percek alatt beteríti a présházat. |
![](http://szolo.blog.hu/media/image/200609/Picture%20044.jpg) | A zúzó-bogyózó néhány szemet rajta hagy a kivetett kacson, amelyet a további feldolgozás előtt megmentünk. |
![](http://szolo.blog.hu/media/image/200609/Picture%20057.jpg) | A kacsról leválasztott bogyókat egy szemroppantón átdaráljuk. A daráló hézaga 4 mm-esre van beállítva, így elkerülhető a magok megroppantása, ami azért fontos, nehogy a magok kesernyés íze a mustba beoldódjon. |
![](http://szolo.blog.hu/media/image/200609/Picture%20061.1.jpg) | A darálás nagyon fontos, mert ha ez a munkfázis kimarad, akkor a prés nem képes megfelelően kinyomi a mustot az egészben maradt szemekből - ezért a legjobb erőinket kell bevetnünk. |
![](http://szolo.blog.hu/media/image/200609/Picture%20060.jpg) | A megroppantott szemekkel feltöltöm a prést. Ez a képen nagypám régi kosaras prése, a talapzata még öntöttvasból készült. |
![](http://szolo.blog.hu/media/image/200609/Picture%20068.jpg) | Így néz ki a felrakott prés. A préselést célszerű úgy csinálni, hogy a must csak ceruzavékonyan folyjon. Régen úgy tartották, hogy a prést mindig csak "utána kell húzni" azaz nem sajtolni kell vele, hanem amikor a súlya alatt összetöppedt a szőlő, akkor a prést meg kell húzni. |
![](http://szolo.blog.hu/media/image/200609/Picture%20084.jpg) | A mustfok méréséhez mintát kell venni. |
![](http://szolo.blog.hu/media/image/200609/Picture%20074.jpg) | A cukorfokot az OBI-ban is kapható mustfokolóval lehet megmérni. |
![](http://szolo.blog.hu/media/image/200609/Picture%20088.jpg) | És persze nagyon fontos a must érzékszervi vizsgélata is. |
![](http://szolo.blog.hu/media/image/200609/Picture%20081.jpg) | A hordókat jó arasznyi hézaggal kell feltölteni musttal. Ezt nevezik "forráshíjának" is. A must forrásakor ugyanis hab keletkezik a tetején, és az kifut a hordóból. A hordó akonanyílását kotyogóval zárjuk le. |
![](http://szolo.blog.hu/media/image/200609/Picture%20094.jpg) | A legutolsó munkafázis a prés szétbontása. |