Nyikorognak a fogaskerekek

Ehhhh, ez a hét brutális meleget hozott, és még hátra van július és augusztus. A korábbi esőzések miatt a talaj nedvességi állapota kitűnő, és a meleg-nedves időszak ellenére alig van gombafertőzés a szőlőn. Néhol látható pár folt beszáradt perenoszpóra, néhány levélen felismerhető az orbánc, talán öt fürtön láttam lisztharmatot - de összességében egészségesnek mondható a szőlő. És nő, mint a gomba. Azok a tőkék, amit két hete szépen rendbe tettünk, hatalmas hajtásokat hoztak, amit a régi támrendszer nem bírt el, és össze-vissza húzták a három-négy méteres hajtások a drótozást. Levágtuk a tetőt, de még hátra van a hónaljazás, ami nem valami hatalmas feladat - bár az ember háta bele tud fájdulni - de a forróságban csak kora hajnaltól reggelig illetve este tudunk dolgozni. Mivel "rendes" állásom is van, így elsősorban a hétvégéken és a szabadságok idején vagyunk a szőlőben, de ha éppen esik az eső a hétvégén, akkor könnyen megcsúszunk a munkákkal. Együtt dolgozik a család, a Balcsira is jut idő: igyekszem nem megutáltani a gyerekekkel a szőlőművelést.

 

Gombóc és Enci segít kötözni a fiatal tőkéket

 

Idén is lett pár tapasztalatunk, amit nagyon fontosnak tartok:

 

  1. A modern (változtatható drótmagasságú) támrendszerben kb. kétszer olyan gyorsan lehet dologzni, mint a beton- vagy faoszlopos Lens-Moser kordonban. Be kell látnom, hogy ez a támrendszer elavult. Ebben a támrendszerben csak olyan fajták érzik jól magukat, mint a furmint, amelynek mereven felálló hajtásait lényegében nem kell fűzni.
  2. A feketén tartott talajon nevelt oltványok és a füvesített területen elültetett oltványok között a világon semmi különbséget nem lehet látni egy olyan nedves évben, mint az idei.
  3. A szőlő második évében (amikor két szemre metszünk vissza) legfeljebb 3 hajtást szabad felengedni (még ilyen esős évben is) de akár kettő is elegendő lehet. 
  4. A szőlő harmadik évében, amikor vesszőt a vezetőszál magasságában vágjuk el, legfeljebb három-négy hajtást szabad meghagyni. Az így hagyott tőkéken sehol nem láttam lisztharmatot. Ahol 5-6 hajtás is megmaradt, ott megjelent a lisztharmat.
  5. Idén (eddig) semmilyen lombtrágyát nem adtam a szőlőnek. Nem tudom van-e korreláció, de az esős idő ellenére nincs (szinte) semmilyen fertőzés sem. 

 

Csapszeg tárcsához

 

Már mindkét traktoron ültem, így vannak első benyomásaim is - amelyek gyökeresen mások, mint amire számítottam. Ha traktort és adaptert vesz az ember, akkor minmálisan a következő dolgokra kell felkészülnie:

 

  1. Az eszközöket egy "szereld magad" ládában szállítják. Adnak hozzá egy kezelési utasítást, amely legalább annyi figyelmeztést tartalmaz arra vonatkozóan, hogy hogyan NE használd a cuccost, hogy inkább volna kedved visszatérni az ásóbothoz, semmint beüzemelni az új gépet. 
  2. Ha sokáig tökölsz, szarul össze tudod rakni pl. a vett tárcsát, de sokkal okosabb dolog eleve egy mezőgazdasági gépszerelőnél kezdeni. 
  3. Az adaptereket egy csodás találmány, a hárompont-felfüggesztés segítségével lehet a traktorra kapcsolni. Készüljünk fel arra, hogy semmi semmivel sem kompatibilis. Kicsi vagy nagy lesz a gömbfej, nem lesz méretes a csapszeg - szóval az ember első útja egy traktoralkatrész boltba vezet, ahol megrendel egy fél szatyornyi kiegészítőt. 
  4. Amint a vadiúj gépeket használatba vesszük, az első harminc méteren lepotyog a traktor és az adapter fele. Sasszegek, rugós biztosítók, csavarok gazdagítják a talaj fémkészletét. Éppen ezért semmi sem hasznosabb, mint egy darab kerítésdrót, amivel minden csapszeg sokkal jobban rögzíthető, mint a gyárilag erre a célra tervezett eszközzel. Ezen kívül baromi hasznos, ha a csapszegek méretében van nálunk egy zsák csavar, hogy legalább az adaptert ki tudjuk emelni a földből, és haza tudjunk menni.
  5. A csavarokon kívül legyen nálunk egy (két) brutális franciakulcs vagy csavarkulcs: 44-es és attól felfelé, amit még véletlenül sem lehet hétköznapi szerszámboltban megvenni. Kelleni fog még egy subler, hogy meg tudd mondani az alkatrészboltba, hogy mekkora csapszeg kell és/vagy mekkora furatú csapszegbe kell biztosító.
  6. A feleséged/cimborád ugrásra készen álljon, hogy ki tudjon menteni a földről, amint valamit elhagytunk. És már most érdemes megbarátkozni a gondolattal, hogy az általad keresett izé nincs a boltban. Megrendelik, másnap (harmadnap) megjön. Ezért kellenek a tartalékcsavarok, mert átmenetileg azzal is lehet dolgozni. 
  7. Minden eszközt futóhomokra terveznek. Amint kötött vagy köves talajjal találkozik pl. a kultivátor, egy ideig bírja a rugós fejrész, majd eltörik. Ezért minden rugós izéből legalább kétszeresen biztosítsuk túl magunkat.
  8. Ha már elégszer tört el a kultivátor kapája, akkor a hárompont felfüggesztés is eltörik. Ilyenkor a helybéli mesterember kb. kétszer olyan vastagság anyagból megcsinálja, és attól kezdve bírja a strapát.
  9. A traktorba teljesen felesleges a rádió - pedig eredetileg jó ötletnek tűnt. Iszonyat menő viszont a légkondi sötétített üveggel: a rekkenő hőségben meg sem izzadtam (csak arra a pár percre, amíg azt hittem, hogy a jogosítványom kiesett a traktorból és betárcsáztam a fejezet végébe - de végül meglett).

 

Végül ott van még az a kellemes rettenet, hogy annak alapján, ahogy a vadfekete (csóka) most kinéz, idén elkészül az első (normális mennyiségű) borom abból a szőlőből, amit én telepítettem. Igaz, ezt a bizsergető jó érzést sikeresen kompenzálja az a mérhetetlen mennyiségű szőlő, amit a jövő héten pótolnunk kell a történelmi fajtákból - megint fájni fog a hátam. Egyszer vége lehetne már ennek az örökös telepítésnek. 

 

Ugye szép?

 

Az új terület nagyon szép, a kapások befejezték a munkát. Itt hátra van még a támrendszer beszerzése (és beállítása). Annak ellenére, hogy talán nem is állunk rosszul, most mégis úgy érzem, hogy mindnet kétszer kell meglökni, hogy egyszer elinduljon. Lehet, hogy azért érzem így, mert a gépekkel a vártnál több probléma van - nem tudom, csak az biztos, hogy ez az idei év nagyon kemény. És ezt mindenféle piszlicsáré gyökérkedések teszik még nehezebbé. Az egyik szomszédom ásott egy keresztárkot az úton, amit rendbe tetettem. Ezt benőtte a gaz, így beleesett a traktorom és összetört. Nem csóró a fickó, nem nagy a kár, mégis úgy mosakszik a felelősség alól, mintha az életére alkudna. Eleinte még azt is tagadta, hogy ő ásta az árkot, ami az ő telkéről vezeti el a vizet. 

 

Egy másik helyen elbontattam egy koszfészket (egy szabálytalanul a telkemre épült épületet és egy csomó szemetet) és átmenetileg a deponált sitt a szomszéd rétjére lóg. A fuvaros nem tudta elvinni a héten, a szomszéd meg kétnaponta baszogat, hogy mikor vitetem már el onnan. Elmeséltem neki a helyzetet, mondtam neki, hogy folyamatban van az ügy, csak csúszik. Kértem, hogy fogalmazza meg a kárigényét, mondtam neki, hogy az elfoglalt 20 négyzetméter kárpótlásaként lekaszálhatja a húszszor akkora szomszédos rétemet - de neki ez nem kell. Nyilván igaza van abban, hogy miért van a sitt az ő területén, de a magam részéről nem tudnék ebből ekkora problámát csinálni. 

 

Olyanok ezek a történetek, mint a toklász a cipőben: beletapad a zokniba, szúrja a lábat, és meg kell állni, hogy kezeld ezt a piszlicsáré hülyeséget, mert ha nem, folyamatosan irritálja a lábadat. De menned kéne, és bosszant, hogy ilyen semmiség miatt kellett megállnod.

 

2016.07.04. 00:22

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr158864556

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Pflanzner Sándor: Nyikorognak a fogaskerekek 2016.07.04. 19:00:02

Néhol látható pár folt beszáradt perenoszpóra, néhány levélen felismerhető az orbánc, talán öt fürtön láttam lisztharmatot - de összességében egészségesnek mondható a szőlő. És nő, mint a gomba.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ati981 2016.07.10. 14:20:35

Nem akarlak elkeseríteni, de ha egy tárcsa össze szerelése problémát jelent. Akkor lesznek még súlyosabb gondjaid is. Gondolod el, ha majd permetezned is kell. A kék színből gondolom csak, hogy leták a tárcsa, ha igen akkor kicsit mellé nyúltál.

kunzoo 2016.07.11. 21:26:50

Munkaeszköz rendelésekor érdemes bemondani a traktorod felfüggesztésének paramétereit. Akkor nem lesz gond. A biztosító szegek azért ennyire nem potyognak. Lehet nem megfelelő méretezésű a szeg a csaphoz. csapokból, szegekből venni kell egy kis ládányit. Néha úgy leteszem hogy nem találom akkor jól jön a tartalék.

Ati981 2016.07.11. 22:01:55

@RAMBO: Jót még nem mondtak róla. Igaz szántóföldi vontatott tárcsákat láttam még belőle. Váztörés, csapágytörés, kivan spórolva az anyag, nincs súlya. Zsírozd rendszeresen a csapágyakat.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2016.07.12. 09:00:27

@Ati981: Nálunk szépen dolgozik, ha jól be van állítva. Mivel könnyű tárcsának vettem, 5-8 cm mélyen akarok vele dolgozni, így a súlya nem igazán számít.

Zsírozás, csavarok húzása már megértett feladat. :)

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2016.07.12. 09:01:33

@kunzoo: Ezt csináltam én is: hármat rendeltem minden csapszegből, és hatot a biztosítókból. Sasszeg helyett pedig rugós biztosítót mindenhová.

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása