Oltványok átteleltetése

Ahogy azt már korábban írtam, saját oltványkertet hoztunk létre. A felszedett oltványokat kiültettük tejesdobozokba, majd a kódisálláson, árnyékban nevelgettük őket a nyár folyamán. Szépen kihajtottak, és ahogy lehűlt az idő, bevittük őket a házba, ahol éppen csak temperáló fűtés van, tehát megfagyni nem fognak, de idő előtt kihajtani sem fognak. Az oltványokat úgy szoktam meglocsolni, hogy a szüretelő ládában / gyerekkádban / vödörben kb. két ujjnyi magasan álljon a víz. A tejesdobozok alját két helyen kivágtuk, így az oltvány vizet kap, de a gyökere mégsem fuldoklik.

 

A muskátlikkal együtt telelnek az oltványok.

 

A profik persze nem így dolgoznak. Ilyenkor ősszel derül ki, hogy sikerült-e beszerezni azokat az oltványokat, amelyeket kora tavasszal kiültetünk, ennek megfelelően egyre idegesebben várakoznak a gazdák az oltványkészítők őszi telefonjára. Tavaly az elsők között adtam le a rendelésemet, így idén szerencsére jutott nekem is oltvány, úgyhogy meglátogattam Mogyorósiékat, hogy pontosítsam a rendelést. A manufaktúrában gőzerővel folyt a munka, amit a tulajdonossal beszélgetve meg is nézhettem. 

 

A munka egy fűtött melegházban zajlik, ahol az oltványok áztatása miatt óriási a pára.
Első lépésben a kötegeket szétbontják.
Az oltványok csúcsát paraffinba mártják, ami megvédi a nemes rügyet.
A beparafinozott oltványokból újra kötegeket alkotnak.
A kötegeket gép köti össze műanyag szallaggal.
Az elkészült kötegeket beáztatják.
A kádban vizes perlit van. A perlitet az oltványok gyökeréhez teszik, így biztosítva a nedvességet.
Így néz ki egy raklap telelésre felkészített szőlőoltvány. Ezt az egészet körbetekerik folpackkal, ami segít bennt tartani a nedvességet. A körbetekert raklap oltvány megy a hűtőházba.
Mogyorósi Tibor, oltványkészítő.

 

2015.12.05. 18:38

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr88141512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása