A birtokmag területen öt vágó van, amelyen van termő szőlő, vannak átoltott tőkék, újratelepített tőkék, telepítésre váró terület - ami közös bennük, hogy tavasszal rengeteg a munka. A gaz növekedésnek indult, ami elnyomná a kisebb tőkéket, ugyanakkor elég komoly aszály kezd kialakulni (felénk 2-3 mm csapadék van, több napos áztató esőnek se híre, se hamva). Teljesen világos, hogy a természetes gyomtársulás nem a legjobb megoldás a talajtakarásra, de egyelőre nincs olyan vetőgépem, amivel el tudnék járni a szőlősorokban. Ha lenne, vennék vetőmagkeveréket, amelynek gyökérzete kb. 30 cm mélyen átjárja a talajt. Ezt egyelőre nem tudom megvalósítani, így marad a természetes gyomflóra, ami most többségében pásztortáskából áll.
Bala nagyon szakszerűen rotál |
Ilyenkor se kaszálni nem célszerű (mert akkor nincs, ami megvédené a talajt a kiszáradástól) és a talajmunka sem okos dolog, mert a gyökerekkel átjárt és megkötött talaj jobb, mint a kopasz, porló föld. Tehát ilyenkor csak a legszükségesebb talajmunkákat végezzük: a beállt szőlők sorközét visszanyírjuk magas tarlóra (hogy a közvetlen lisztharmatveszélyt megszűntessük) és a pótlásokat kitányérozzuk (azaz 25 cm-es sugarú körben megkapáljuk). A kis tőkék így vízkonkurrens nélkül maradnak, jobban fejlődnek. Az új szőlőket a tőkéktől számítva 50 centi szélessávban megrotáljuk (mert nincs egytengelyes kultivátor, az jobb lenne), és a tőkék közét is kikapáljuk.
Az idei telet elképesztően jó állapotban vészelték át az oltványok: a feleségem szőlőjében szinte 100% az eredés. A "szinte" szófordulatot csak udvariasságból használom, mert én nem láttam halott tőkét, de tény, csak ránézni volt időm, mindegyikkel elbeszélgetni nem. E helyről hajtok tehát fejet a Mogyorósi-féle oltványok életereje előtt. A birtokmagon a vadfekete szőlők közül még olyanok is hajtanak, amelyek tavaly nyáron elszáradtak. A sárfehér, de főleg a gohér oltások/átoltások viszont nem a legjobb erőben vannak: sajnos ezzel kínlódom a legtöbbet, de idén annyi tartalékot rendeltem, hogy szerintem pontot teszek ennek a kérdésnek a végére is.
Adja magát, hogy meddig kell lefattyazni a tőkét. |
A történelmi szőlők vágóját lefattyaztam - ezt a munkát nagyon szeretem, eltekintve a rengeteg guggolástól. Erőnléttől függően hagytam 5-7 hajtást a fiatal szőlőn, hadd bokrosodjon. A szőlőben sok bogarat láttam, de nem éreztem késztetést arra, hogy permetszer után nyúljak. Van otthon Dipel, ami Bacillus Thuringiensis hatóanyagú készítmény (azaz megbetegíti a szőlő kártevőit), ökológiai gazdálkodásban is engedélyezett szer, de még nincs felbontva. Az előzőt is úgy dobtam ki, hogy lejárt, nem permeteztem el.
Elkezdtük birtokba venni a Halom-hegyi új területet is: megkértem a helyi juhászt, hogy zúzza le a csipkebokrokat. Gyerekkorom nyarait itt töltöttem, és nyolcadik éve itt gazdálkodom - és mostanában kezdenek jönni azok a jelek, amikből azt érzem, hogy kezdenek befogadni: a kocsmában vidáman rámköszönnek, a falunapon az asztalukhoz invitálnak. A juhász is így fogadta el a megbízást: "Neked megcsinálom. Egy idegennek nem csinálnám meg, mert nem foglalkozunk ilyesmivel." Ez azért elég jól esett.
Vadfekete |
Míg a többiek kapálnak, én a papírokat intézem: megrendeltem a terület kimérését (jobbról balról erdőszegély húzódik, meg út is) - a telepítési terv elkészítéséhez pontos méreteket kell tudnom. A vágók megtervezése érdekes feladat lesz, már nagyon várom. Közben küzdök a támrendszer forgalmazókkal, hogy mondják már meg, milyen elemek kellenek egy támrendszerhez. OK, oszlop, végoszlop - de milyen rögzítők, egyéb bizbaszok. Ez a része a dolognak a vártnál nehezebben megy: küldenek árajánlatot szartól a rakétáig mindenre, de hogy a választékból mit kell mindenképpen megvennem, az nem derül ki. Szóval erre is rá kell szánnom az időt, végigbizbaszolni az utolsó csavarig mindent - nem vagyok felhőtlenül boldog.
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.