Nagyon furcsa dolog a biológia. Az olaszrizling még mindig érdes, és nem forr ki szárazra. Talán az lehet a baj, hogy a műanyag tartály tetején nincs túlfolyó, így a must lefojtva marad, és ezért nem tud elforni rendesen. Ez kb. az utolsó ötletem, ezért átfejtettem a bort egy olyan acéltartályba, amelynek van az úszófedelén túlfolyó. Ha a jövő héten még mindig nem forr, akkor beoltom élesztővel és ellátom tápsóval, mert szeretném befejezni ezt a forrási bohózatot végre. Most annyit tettem, hogy a még mindig forrdogáló sárfehér-juhfark küvéből egy liternyit öntöttem a rizlinghez. Elvileg működő élesztőgomba-kultúra, tehát minden adott a pazar borrá váláshoz.
Fejtés |
Szerencsére illat és aromatika ügyben minden nagyon rendben van, elbűvölő borom lesz - ha egyszer végre lesz. A gyerekeknek egyre nagyobb hasznát tudom venni, a szivattyú csöveinek végét tudják fogni, nem ejtik le, nem lesz koszos. És egy apró ötlet, tartálymosáshoz: lehet kapni olyan partvist, amelynek kb. 15 cm hosszú, 2mm vastag műanyag szálakból áll a feje. Könnyen tisztán tartható, erős, hosszú a nyele: az ilyet a Jóisten is arra teremtette, hogy a tartály alján lehessen piszkálni vele a lúgban ázó borkövet
A szőlő szépen meg lett kapálva, és a birtokmagot meg is rotáltuk - ott el kellett dolgozni a szántást. Szép a birtok, itt-ott feldobta a kapa a trágyát, enélkül meg tudnék lenni, ha megázik, komoly ganészag van. Most az első generációs gazok jöhetnek a szőlőben, a sorok közepén meghagyom árnyékolni, csak a tőkék tövét fogjuk tisztán tartani. Az átoltásra váró szőlőkün fejlődő hajtásokat megkötözgették a napszámosok, talán kevésbé kell attól tartani, hogy letöredli őket a szél, mint ahogy az 2010-ben történt. A befűzőszálak magasságát még nem igazán érték el a termő szőlőn a hajtások, így egyelőre a hajtásválogatást hanyagolom. Nehezebb lesz nyáron a munka, de sajnos ezzel meg kell küzdenem.
Egy nagyon természetbarát Alginure permetezést csináltunk, ez ökológiai gazdálkodásban használható szer, állítólag erősíti a szőlő immunrendszerét. Meglátjuk, hátha.
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.