Jobb híján a pincében matattunk

Nagyon furcsa dolog a biológia. Az olaszrizling még mindig érdes, és nem forr ki szárazra. Talán az lehet a baj, hogy a műanyag tartály tetején nincs túlfolyó, így a must lefojtva marad, és ezért nem tud elforni rendesen. Ez kb. az utolsó ötletem, ezért átfejtettem a bort egy olyan acéltartályba, amelynek van az úszófedelén túlfolyó. Ha a jövő héten még mindig nem forr, akkor beoltom élesztővel és ellátom tápsóval, mert szeretném befejezni ezt a forrási bohózatot végre. Most annyit tettem, hogy a még mindig forrdogáló sárfehér-juhfark küvéből egy liternyit öntöttem a rizlinghez. Elvileg működő élesztőgomba-kultúra, tehát minden adott a pazar borrá váláshoz.

 

Fejtés

 

Szerencsére illat és aromatika ügyben minden nagyon rendben van, elbűvölő borom lesz - ha egyszer végre lesz. A gyerekeknek egyre nagyobb hasznát tudom venni, a szivattyú csöveinek végét tudják fogni, nem ejtik le, nem lesz koszos. És egy apró ötlet, tartálymosáshoz: lehet kapni olyan partvist, amelynek kb. 15 cm hosszú, 2mm vastag műanyag szálakból áll a feje. Könnyen tisztán tartható, erős, hosszú a nyele: az ilyet a Jóisten is arra teremtette, hogy a tartály alján lehessen piszkálni vele a lúgban ázó borkövet

 

A szőlő szépen meg lett kapálva, és a birtokmagot meg is rotáltuk - ott el kellett dolgozni a szántást. Szép a birtok, itt-ott feldobta a kapa a trágyát, enélkül meg tudnék lenni, ha megázik, komoly ganészag van. Most az első generációs gazok jöhetnek a szőlőben, a sorok közepén meghagyom árnyékolni, csak a tőkék tövét fogjuk tisztán tartani. Az átoltásra váró szőlőkün fejlődő hajtásokat megkötözgették a napszámosok, talán kevésbé kell attól tartani, hogy letöredli őket a szél, mint ahogy az 2010-ben történt. A befűzőszálak magasságát még nem igazán érték el a termő szőlőn a hajtások, így egyelőre a hajtásválogatást hanyagolom. Nehezebb lesz nyáron a munka, de sajnos ezzel meg kell küzdenem.

 

Egy nagyon természetbarát Alginure permetezést csináltunk, ez ökológiai gazdálkodásban használható szer, állítólag erősíti a szőlő immunrendszerét. Meglátjuk, hátha.

2013.05.21. 12:24

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr965308971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IWAS 2013.05.22. 17:04:30

Tervezed bio/ökológiai minősítés megszerzését? Ha igen, érdemes időben elkezdeni, mert ez 3 évet vesz igénybe szőlőnél (1 év után "átállási", 3 év után "ökológiai" státusz).

Jelenik Dániel 2013.05.22. 18:51:30

Kíváncsi vagyok erre Alginure szerre! :)

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2013.05.23. 09:03:13

@IWAS: egyelőre nincs ilyen tervem, mert szerintem felszívódó fungicid nélkül nem tudom megoldani a növényvédelmet.

Ha sikerül, akkor jó, én tudni fogom, hogy milyen a borom, de nem szeretném ezt marketing eszközként használni.

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása