Eddig 4/7 csapás

Valamit nagyon elronthattam itt Dörgicsén, mert az egyiptomi hét csapáshoz hasonló dolgok történnek a szőlőben. Kezdett a szél, aztán jöttek az őzek, a múltkor beütött a perenoszpóra, és most megérkezett a lisztharmat is. Egylőre még szelíd derűvel tekintek a jövőbe, de ahogy magamat ismerem, hamarosan nagyon mérges leszek.

 

Napfelkelte a szőlőben

 

Reggel (tényleg reggel) a szőlőben kezdtem, mert olyan elképesztően meleg van, hogy napközben nem lehet permetezni (ugyanis a felhevült növényre érkező hűs permet perzseléshez vezet). Ridomil, Rubigan és Karathane került a permetlébe, ami felszívódó és kontakt szerek keveréke a kétféle gombafertőzésre.

 

Perenoszpóra ("olajfoltok")

 

Perenoszpóra - beszáradt és élő penészgyep a fonákon

 

Perenoszpóra a fürtön

 

Lisztharmat a fürtön

 

Mivel terhelni még nem nagyon tudom a derekamat, Krisztián permetezett, én voltam a méregkeverő. Nyolc órára befejeztük a munkát, akkor 24 fok volt. A héten (a munkavédelmi várakozási idő letelte után) következnek a zöldmunkák. Itt nyaral a család, ők örülnek a kánikulának mert lehet strandolni, én nem annyira, mert így igazán nehéz dolgozni. Bár jól van ez így, mert a kölkök fontosabbak.

 

2010.07.12. 10:46

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr432146015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fiatalborivo 2010.07.13. 20:53:54

Ez lesz az az év amikor kiürülnek mindenkinél a tavalyi azelőtti borok, aki nem találta el a permetezést(nagybátyám) azt mondta hogy több bort nem ad el mert jövőre is kell inni valamit.

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása