Vino della casa

Rómában minden sarkon van egy kisvendéglő, ahol általában elképesztően jól főznek.

 

La Rosa Mosquita


Nem szeretek csatlakozni a mainstreamhez, akik a külföldi éttermeket istenítik, a magyarokat lehúzzák a sárba, de Pesten egy helyet tudok, ahol kb. egy római trattoriát megütő szinten főznek olasz kaját. Összehasonlítva egy átlagos magyar kisvendéglővel, egyszerűen leírhatatlan a különbség.

Az alábbi kép egy teljesen hétköznapi "első tálat" mutat be: paradicsomos tészta rákkal. Egyszerű, de roppant finom. Mondjuk ez "a rántott sajt tartárral" római megfelelője. Nem mirelit, előrepanírozott sajtból, tubusból kinyomott tartárból összeállított kaja mint nálunk, minden friss alapanyagból készül.

 

Primo piatto


Minden étteremnek van saját bora: "vino della casa", azaz "a ház bora".

Ezek a borok átlagosan 5-10 Euro között vannak, és egészen korrekt minőségűek. Az a helyzet, hogy 1250-2500 forint között étteremben ilyen minőségű bort Magyarországon sehol sem lehet kapni. Simán megüti egy átlagosan jó villányi bor (Montenuovo küvé) színvonalát. Sőt, ittam olyan bort is 7 Euroért, amely az Áldására is komolyan rávert.

Fél literes kiszerelésben is kapható bor, ekkor felpattintanak egy üveget, és kitöltenek belőle fél litert egy kis üvegbe, ez a "mezzo litro di vino rosso", a "fél liter vörös bor", röviden: meglio. Nincs olyan, hogy "sajnos csak egész üveggel tudunk adni", meg efféle bénázás.

 

Vino della casa


Ezek a borok (pl. a fenti ház bora) palackozottak, egyedileg cimkézettek. Az étteremben minden asztalon állt legalább fél liternyi bor, több helyen egész üveggel ittak. A bor olcsó, korrekt minőségű - sokat isznak belőle. Talán így lehet bornagyhatalom egy ország.

 

2008.11.04. 21:28

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr301357468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása