És még egyszer: talajtakarás

Nem lehet eleget ismételni, mennyire fontos a talajtakaró növényzet használata a szőlőben. A múlt héten leesett olyan 30mm eső, sokan nekiestek a szőlőnek, mert ilyenkor van esete a kultivátorozásnak, tárcsázásnak. Köttött, dombvidéki talajon ez vetés és lezárás nélkül egy teljes agrotechnikai tévedés. A föld a legkisebb eső hatására eliszaposodik, a legapróbb talajszemcsékből záróréteg keletkezik, és az eső nem tud a talajba szivárogni, hanem a a kultivátor barázdáiban lecsordogál a földről.

 

A mai napon volt egy 10mm-es zápor. Mivel nagy csapadékhiány volt nálunk idén, így ez az eső is aranyat ért - már annak, aki a földjén tudta tartani a vizet. Az eső után negyed órával kimetem a hegyre, ott lőttem ezeket a képeket. A földek egymás mellett vannak, régi TSZ szőlő lett felparcellázva. 

 

A mélyebb területen mocsár lesz, a pangó víz a forróságban segít a lisztharmatnak.

 

A megművelt területek mélyebb pontjain összefolyik a víz, vastag sarat alkotva - a fölső részeken egy centis mélység alatt porszáraz marad a talaj. Valamivel jobb a helyzet az ősgyepes, természetes gyomtársulásos területen - de nem sokkal. A megműveletlen gyepszőnyeg bojtos gyökérzete lezárja a talajt, a kőkemény kezelőutak vízelvezető árkokat alkotnak. A művelésmód előnye, hogy járható marad a talaj - ezért alkalmazzák a gyepszőnyeges művelést váltva a fekete sorokkal. 
 

A kezelőutak elvezetik a vizet a területről.

 

A helyes megfejtés abban a szőlőben látható, ahol a gazda már műveli a talajt, és vagy vet bele, vagy a tavalyi maghozamban bízva csak kultivátorozást végez.

 

Hoppá! Sehol egy patak, sehol egy pangóvizes terület!

 

 Az új telepítésű jufhark vágónkat sem mosta el az eső (pedig ez a telek van legfölül, ez a legmeredekebb, ez az, ahol igazán kialakulhatott volna egy patak - de semmi. A talaj elitta a vizet.

 

A víz az utolsó cseppig ezen a területen hasznosul.
2020.08.09. 19:41

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr2816120016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása