Gyenge eredésű szőlők gatyába rázása

Körbejártam a szőlőket és összeírtam, hogy mi mindent kell tenni a napszámos csapatnak a következő hetekben. Jó sok feladat van, mivel nem csak a saját szőlőkben dolgozunk, hanem felvállaltunk néhány szőlőt bérmunkába is. A tavalyi nem klasszikus szőlőnevelő év volt - különösen nem akkor, ha megcsúszott a telepítés. Több területen telepítettünk, és csúnyán meg is csúsztunk a telepítéssel, részben mindenféle földmérési gondok miatt, részben azért, mert az oltványok nem érkeztek meg időben. Amikor minden együtt állt a telepítéshez - attól kezdve lényegében nem volt eső. Hiába öntöztük meg a szőlőket hidrofúróval, az őszi telepítéshez képest ingyen gyér vesszőhozam lett - és sok tőke meg sem indult, vagy annyira gyenge hajtást hozott, hogy idén már megmetszeni sem lehetett. Az ilyen szőlők rendbe tételére a következőket találtam ki:

 

itt egy lyuk - sajnáljuk!

 

A megmaradt tőkéket megerősítjük egy a tövükbe injektált gyökereztető és tápoldat keverékkel. Szeretnénk, ha a tavaszi aszály után a szőlő idén el tudna rakétázni, és a júniusra a olyan két méter körüli hajtásokat hozna. A gyökereztetést (és vízmegtartást) H2Flo nedvesítőszerrel biztosítjuk, a vízben oldható trágyának pedig a  14-8-22+5CaO+2MgO+TE termésfokozót választottuk.

 

Az oltványiskolából cserepekbe kerültek a szőlők.

 

A tavalyi évben félretettünk egy ágyásban minden telepített fajtából néhány tövet, ezeket az idén még rügypattanás előtt cserepekbe ültettük. Az így kicserepezett oltványokat gödrös ültetéssel el tudjuk ültetni oda, ahol a szőlőben hiány található. Persze csak akkor, amikor látjuk, hogy melyik szőlők nem indultak el a tavalyi telepítésből, és a cserepes oltványoknak is kipattant a rügye, azaz jelzi nekünk, hogy él. 

2020.03.16. 19:37

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr3915525246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Invincible. 2020.03.17. 23:09:38

Üdv!Nekem az Amalgerol vált be tőke felturbósításra.Esetleg próbáld ki!De a Huminisz is segített már ilyen esetben.Mindkettő jó talajon is levélen is.

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása