Sose volt még ennyire durva a szürreál

Az idei évben szerettem volna csatlakozni a NER nyerteseihez, ezért úgy gondoltam, hogy beadom a támogatási kérelmet egy permetezőre és a tőközművelő kultivátorra. Bőven megvan az előírt termőterület, kertészeti ágazatba tartozik a szőlészet, szépen nyilván van tartva minden területünk, van biogazdálkodásra való áttérésről szóló tanúsítványunk - szemre mindennek megfelelünk, így aztán bizakodva néztünk a bírálat elébe.

 

A héten megjött a hiánypótlási kérelem, amitől minden neuronszinapszisunk eldugult. Eleinte azt hittem, hogy szánt szándékkal packázik velem a hivatal, de a pályázati tanácsadóval konzultálva megértettem, hogy ez a normális ügymenet. Ha viszont ezen a szemüvegen keresztül nézem a dolgokat, akkor nem eseik nehezemre megtalálni az a tartalomgazdag abszurd humort humort a kérésekben, amivel az állam alkalmazottai dobják fel a mindennapjaikat - és amit én egyébként nagyon szeretek.

 

Vegyük pl. azt a kérést, amelyikben így szól:  "A ... gazdaságban keletkező zöldhulladék, faapríték felhasználásra kerül?" kérdésre "igen" választ jelölte be, így ennek igazolására a Felhívás 4.4.2.3 Tartalmi értékelési szempontok 5. pont Értékelés alapja szempontnál előírt dokumentumok valamelyikét csatolja be hiánypótlás keretében! És mit kell csatolni? Na mit? Egy nyilatkozatot, amelyben kijelentem, igen, azt, hogy "A gazdaságban keletkező zöldhulladék, faapríték felhasználásra kerül". Ez így már bizonyíték, baszki! :DDDDDDDDDD

 

Hasonló nyilaktozat kell ahhoz, hogy a feleségem be fog lépni a gazdaságba (és így az állományi létszám egy fővel nő). Ezt nem elég számmal kiírni, erre is ugyanilyen külön nyilatkozatot kell készíteni.

 

Aztán ott van az a pont, amelyik így szól: "Hatóságiállatorvos igazolása az évesátlagos állatlétszám igazoláshoz" dokumentumon nemszerepel,hogy mely évre vonatkozik az igazolás. Ezzel nem lehet vitatkozni, tényleg feledékeny volt az állatorvos. Mondjuk nem volt könnyű dolga, mert semmilyen állatot nem tartottunk soha - így aztán nem gondolhatott arra, hogy miféle relevanciája lehet annak, hogy a "nyilvántartásunkban nem szerepel" félmondat, amivel a semmi nem létezését próbálta igazolni, az melyik évre vonatkozik (az államalapítástól napjainkig).

 

 Az ökológiai gazdálkodásra vonatkozó rész tényleg zavaró. Ugyanis biogazdálkodást folytatunk, de az áltállás éveiben vagyunk. Van tanúsításunk az első évről, és még kettő ilyen év kell ahhoz, hogy biogazdálkodók legyünk. Tehát tényleg az a helyzet, amikor mind az "Ökológiai gazdálkodást folytat?" mind pedig a "Tervezi-e az átállást ökológiai gazdálkodásra?" kérdésre "igen" választ kell adni. Szerintem ez is mókás a maga módján - de legalább felfogható, hogy miért kérnek erre magyarázatot.

 

Legjobb tudásunk szerint igazoltunk és kitöltöttünk minden hiányzó anyagot, majd felhívtak az MVH-ból (mindig nagyon kedves emberek hívnak az MVH-ból), hogy még egy törzsadaton igazítsunk egyet. Én azt hittem, hogy az adószám szinkronizálást megoldja az állam házon belül - de kiderült, hogy ez nem így van. A feleségemet az MVH munkatárs készségesen átnavigálta a kitöltendő formanyomtatvány buktatóin, így most újra kezdődik a várakozási idő. Valamikor az év elején adtuk be a pályázati kérelmet, eltelt majdnem fél év, már hozzá is láttak a feldolgozásához - időarányosan gondolom jól állunk, bár valaki megmondhatta volna, hogy mi az az idő, aminek az arányában jól van ez így. 

2017.06.02. 08:27

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr1412512203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csikoborasz 2017.06.17. 23:40:41

Szia Rambó!
Úgy látom komolyan gondolod a soraljművelőt. Esetleg van már konkrét gyártód vagy típus is? Milyen művelőfejet választottál hozzá?

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2017.06.23. 19:22:14

@csikoborasz: Szia! Nemsokára írok egy postot, ahol szó lesz erről is!

csikoborasz 2017.06.23. 21:08:47

Szia!
Akkor türelmesen várom az írásodat. Addig is próbálom megtalálni a nekem megfelelőt. Egyébként köszi a Ferrocom kontaktot, teljesen korrekt társaság, már meg is csinálták a keréksúlyaimat.

csikoborasz 2017.06.24. 14:55:58

Szia! Az egyik jelölt nálunk is a ID, A mi területünk ahol használnánk Mádon van és a szomszéd elvileg vette egy ilyet és azt meg szeretnénk nézni, hogy a valóságban hogyan remekel csak még nem sikerült összehozni a találkát. A többi gyártót milyen szempontok alapján zártad ki a versenyből? A győri Agroker forgalmazza egy cseh gyártó ternékeit, esetleg va valami infód róla(Ostraticky)? Nálunk az Agrolánctól a Rinieri is jónak tűnik, vagy a Bartifarm is szóba jön, elég sokféle gépük van. Az ID-t a Vektor Holdingnál nézted?

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása