Telepítés előtti utolsó teendők

Lassan beérik az a rengeteg munka, amivel a halom-hegyi területünket olyanná formáltuk, hogy szőlő kerülhessen bele. A legutolsó munka a táblák kijelölése, amelyet geodétákkal végeztettünk el. Mivel három tábla lesz, és az ezek közötti kezelőutak nem párhuzamosak, ezért azt megoldani, hogy a sorok a három vágón keresztül sorban fussanak, komoly helymeghatározást igényel. Erre egyébként azért van szükség, hogy a traktoral a lehető legkevesebbet kelljen forgolódni.

 

Mobil tervező iroda a kocsi első ülésén

 

Ma már a földmérés is szuperül gépesített folyamat - persze a fa cövekek változatlanok, és valószínűleg az idők végezetéig azok maradnak. A földmérő kiszerkeszti a területet a gazda óhaja szerint. A szélétől 6 méteres legyen a traktorforduló, ott legyen egy kis beugró, a sorok iránya errefelé legyen ... és így tovább. A szerkesztés javát még az irodában megcsinálja a földmérő, de módosításokra még a terepen is van lehetőség: pl. itt pontosítottuk a tábla méreteket úgy, hogy a lehető legjobban megközelítse az engedélyben szereplő értékeket. 

 

A helymeghatározóval gyerekjáték a pontok kitűzése
Már ha van GPS jel. Nálunk ez nem alapértelmezett.

 

Ezután a laptopról áttöltik az adatokat egy mobil eszközre, amelyen már csak ki kell választani, hogy éppen melyik pont helyét keressük a területen, és az eszköz segítségével nagyon pontosan meg lehet határozni a pont helyét. A geodéta elmondása szerint a kézi szerkesztés még ennél is pontosabb - de szőlőtelepítéshez ez is remekül megfelelt. Kijelöltük az utakat (kis narancs karókkal), és kijelöltük a sorok vonalát (nagy kék karókkal): ezek alapján lazán el lehet telepíteni a szőlőt. Ha minden összejön, akkor erre a jövő héten kerül sor.

 

Séta egy szép tavaszi napon - priceless!

 

2016.04.13. 19:23

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr878603364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vilag 2016.04.14. 10:03:47

@RAMBO:
Jó móka is ez :)
Nem tudom hogyan nézhetett ki előtte a terület, de nekünk egy dzsungelt kellett a vadontól visszahódítani.

Mivel tervezed a telepítést? Gödörfúró, ültetőgép, ültetővilla?

Milyen sor és tőtávolsággal készítitek?

Jut eszembe, neked van esetleg valami infód arról, hogy lehet e még idén egyéni tervet beadni, vagy ez a támogatás kimúlt?

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2016.04.14. 15:06:27

@vilag: itt csipkebokros volt, korábban. Géppel telepítünk, 2,5*,9-re.
Határozott célom, hogy SOHA többet ne tudjak a telepítésről semmit. És ezt a lehető legkomolyabban mondom.

Ati981 2016.04.14. 19:17:35

@vilag: Idén szinte biztos, hogy már nem lehet beadni, de ebben a az országba ki tudja. Pár év múlva elvileg lesz, de más feltételekkel.

vilag 2016.04.15. 09:25:08

@RAMBO: Nekünk egy részén gyakorlatilag már erdő volt. Még tegnap este is a mélylazítóval próbáltam kiszaggatni a tőkéket. A hét végén össze kéne szedni a vagy 30 m3 gyökeret, mert elvileg jövő hét vége felé jönne az ültetőgép.
Megint dolgos hétvégének nézünk elébe. :)

Így legalább megbecsüli az ember amit létrehozott, nagyobb az értéke ha csupán eszmeileg is...

Te mekkorára tervezet az üzemedet fejleszteni? Hány ha a végcél?

vilag 2016.04.15. 09:27:53

@Ati981: Pedig a rádióban pár nappal ez előtt állítólag arról beszéltek, hogy a borra mutatkozó növekvő kereslet ellenére is csökken a szőlőterület európában.

Remélem azért idén még lehet beadni egyéni tervet, mert akkor a telepítésekkel nagyjából egyenesbe kerülnénk.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2016.04.15. 09:29:55

@vilag: Itt megállok. Ezt még lehet családilag művelni, és a gazdaságossági határ fölött van a mérete,

vilag 2016.04.15. 11:11:36

@RAMBO: Az rendben van, de mennyi az az itt? :)
Az nem derült ki.

Ati981 2016.04.15. 21:40:46

@RAMBO: Az pont az a üzem méret, ami munkából már sok(főleg állás mellett), pénzből meg még kevés, ha fejleszteni is akarsz. Persze csak akkor kevés a pénz, ha eladod a szőlőt, ha magad dolgozod fel, akkor a bor már jobban megéri, főleg a palackos.

Ati981 2016.04.15. 21:42:15

@RAMBO: Minden esetre nagy beruházás, és dícséretes, hogy bele mertél kezdeni.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2016.04.16. 08:07:35

@Ati981: Öregszem. A következő öt évben váltanom kell. 7 hektár az kb. két gazdaság (EUME szerint), ha minőségi borból szeretnél megélni. Szőlő eladásból is lehet élni, de ez nekem nem cél.

Mivel jól gépesítünk, nem zárom ki a másnak végzett gépi bérmunkát - ami pótlólagos bevétel lehet.

Birtoképítés van, ilyenkor (reményeim szerint) több generációra letesszük az alapokat, tehát a beruházási költség megtérülése nincs a célfüggvényben.

vilag 2016.04.16. 23:11:46

@RAMBO: A jelenlegi tapasztalataim szerint én is 7 ha-t saccoltam volna.
Azzal családilag még munka mellett épp el lehet bírni.
Nekünk most van 15 ha területünk (3,5 ha saját, 4,3 ha bérelt, 1,2 ha 1 éves, 2 ha-t most telepítünk, a többi telepítésre vár).

Tesómmal közös a vállalkozás és mi is a jövőnek "építkezünk".

vilag 2016.04.22. 10:09:22

@RAMBO: Lehet tudni hogy hívják azt aki a telepítást végzi/végzi majd és hogy hová valósi?

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása