2015

Uhhhh, micsoda év volt ez! Rengeteget haladtunk nagyon sok területen - de a szőlészet szabályai szerint ennek majd csak évek múlva lesz meg a látszatja. A családom is egyre elkötelezettebb a szőlészkedés mellett - és nem csak segítenek a munkákban, hanem a feleségem szőlész-borász lett a három közgazdász diplomája mellé, (ennek szomorú mellékhatásaként sajnos többé nem szórakozhatok azzal, hogy nincs szakmája).

 

Szerencsére (mondom most, bár 2014-ben erről egészen más volt a véleményem) az előző év roppant csapadékos volt. Ennek köszönhetően vált teljesen nyilvánvalóvá, hogy a Kútfői terület alsó részét le kell csapolni.

 

Fakadóvíz a terület alján
Dréncsövezés
Működésben a vízgyűjtő rendszer. Szép tiszta a föld áltlal megszűrt víz.

 

Találtunk egy kiváló meliorációs csapatot, akik megtervezték a munkákat a művezetést, sőt az anyagbeszerzést is vállalták. Ugyancsak találtunk egy kiváló embert, aki vállalta a földmunkák elvégzését, így nyárra már vízgyűjtő medencékbe tudtuk összegyűjteni a területre érkező csapadékvizet. A területen lezúzott csipkebokrokat visszaszántottuk a földbe, így alapoztuk meg a kálim és foszfor alaptrágyázást, (majd erre ősszel még birkatrágyát is vettünk a helyi juhásztól, szigorúan ügyelve az előírt nitrogén mennyiség betartására).  Kora nyáron facéliát vetettünk a földbe - ami az aszály miatt egyáltalán nem kelt ki. Ezután kialakítottuk a kezelőutakat a terület mentén. Azt kértem a földmunkagép kezelőjétől, hogy olyan utat csináljon, amin 120-szal tudok úgy menni a traktorommal, hogy nem löttyen ki a műszerfalra tett pohárból a víz. Ezzel egy lépésben hozzáláttunk a terület bekerítéséhez.

 

Kezelőutak megtisztítása, kialakítása
Készül a kerítés. Amikor megvettem, még a mi területünkön is akkora volt a bozót, mint most a szomszédomnál.

 

Míg a nagy területen a telepítés előkészítése folyt, addig is élenjárók próbáltunk maradni az új technológiák kipróbálásában. Kora tavasszal a nehézgépekkel történő mélyművelés helyett kipróbáltuk a talajlevegőztetést. Nem sok haldokló tőkénk volt, így a beavatkozás nem hozhatott látványos eredményt - ugyanakkor az is tény, hogy egy nyár közepi tárcsázás kivételével gyakorlatilag semmilyen talajmunkát nem végeztünk, és a szőlő szépen fejlődött az aszály ellenére. Sajnos baktérium/mikorhiza trágyát nem adagoltunk a légbefúváshoz, pedig annak a hatására igazán nagyon kíváncsi lettem volna.

 

Telepítettünk egy távnövényvédelmi rendszert is a szőlőbe, így otthonról, a saját számítógépemről tervezhetem meg a növényvédelmi beavatkozásokat a fertőzés-előrejelzés és az időjárás előrejelzés együttes figyelembe vételével. Meg kell mondanom, hogy ez a rendszer szuperül vizsgázott, és bár roppant könnyű növényvédelmi év volt, a pontosan tudtam követni a védettségi ablakokat, és a betegség jelenléte alapján faján meg lehetett tervezni a permetezést. És végül, de nem utolsó sorban idén próbáljuk ki először a kerámia korsóban történő érlelést. 

  

Talajlevegőztetés
Szőlőőr
Kerámia korsóban érik a bor

 

Közel másfél éves válogatás után lefoglalóztunk egy traktort, ami - reményeim szerint - a következő években a legjobb cimborám lesz. Kénytelen vagyok belátni, hogy a feleségemnek teljesen igaza volt akkor, amikor a hobbiborászatba nem engedett erőgépet venni, mert a bérmunkához képest sohasem térül meg a beruházás.

 

Kioti NX 5010c

 

Az idei évre nem nagyon lehetett panasz. Sikeresen kipótoltuk szinte minden fajtából a hiányokat, és még tartalék oltványok is maradtak a jövő évre. A vadfekete szőlő szép támrendszert kapott. Tőkehiány - sajnos nem is kevés - a tihanyi kékben van, ott tavasszal még lesz egy köröm Szentesi Józsefhez. Idén még szerettem volna beoszlopozni a feleségem szőlőjét - ha valamiért hiányérzetem lehetne ebben az évben akkor az az, hogy ez a munka elmaradt, csak a végoszlopokat állítottuk fel.

 

El ne felejtsem a különféle papírmunkákat: idén adóraktár lettünk, ennek kapcsán mindenféle jeletnéseket töltöttünk ki néha a határidőn túl, úgyhogy már meg is lettünk büntetve (méltányosan), mert nem tudtuk, hogy ahoz, hogy az ügyfélkapun benyújtsunk egy igazolást, előtte bevallás benyújtási regisztrációt kell csinálnunk erre a bevállásra, hiába adjuk be az összes többi bevallásunkat ezen a módon. (LOL) Jelentkeztünk a Biokontorll Hungári minősítő rendszerébe is, úgyhogy jövőre hivatalosan is megkezdjük az ökológiai gazdaságra való átállást - szerintem ez nem lesz probléma, idén már lényegében ezen a módon dolgoztunk.

 

De amellett az őrült sok minden mellett, ami velünk történt idén, talán mégis az a felismerés tűnik a legfantasztikusabbnak, hogy szinte minden munkát el tudtunk végezni magunk. A feleségemmel metszettem, a gyerekekkel fattyaztunk, támrendszert drótoztunk - jövőre meg tudjuk csinálni a földmunkákat is az új gépekkel. Persze a permetezést Krisztián végzi, és a csapat nélkül nem tudtunk volna ültetni sem - de minden munkához értünk, uraljuk a technológiát. És az baromi jó érzés, hogy az egyetlen félnivalónk, hogy a fejünkre rogy az ég - és semmi mástól nem kell tartanunk. 

 

Boldog Új Évet!

 

2015.12.28. 19:31

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr278206550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

valópapa 2016.01.04. 08:40:42

Hát tényleg RESPECT és BÚÉK nektek! Íriégylésre méltó munka, családi összefogás. Jó látni, hogy teljesen előlről hogyan lehet hosszú éveken át felépíteni egy ilyen "gazdaságot", ami nem profitorientált!

A blog pedig egyedülálló sztm. Ilyen típusú blogolás pár év alatt elmúlik, abba maraed, kitartűást is itt is! :)

vilag 2016.01.05. 09:41:15

Gratulálok a 2015-ben végzett munkához.

További erőt és kitartást.

Az erő veletek van... na meg velünk is :)

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása