Miért lenne egyszerű?

Szépen készülődtünk a szüretre, egészen rendben is voltunk a múlt héten még, amikor beütött a krach: a családi kisbusz beszart, így a hétvégi kényelmesre tervezett program egy katasztrófává változott. Pénteken még kellemesen kirándultunk, traktort nézegettünk, szombatra szilvaszüretet terveztünk - meg némi próbaszüretet a szőlőben. Ehez képest a VW motorja reggel beadta a kulcsot: a délelőtt a sárga angyalra várással, és a szervízbe szállítással telt, és csak futólag tudtam megnézni az időközben elkészült kerítést is az új területen. Kora délután Balázs vitt el Veszprémbe a Navarrával bennünket, ahonnan elbuszoztunk a Népligetig, ahol várt ránk az apósom, aki kölcsönadta a kocsiját, amivel elmentünk haza, Mogyoródra. Ez a túra négy és fél órát vett igénybe, így csak felrohantunk Beccére szőlőt kóstolni - de semmire nem volt időnk, és a teljes szombat odalett. 

 

A múlt héten a gohér még zöld magú volt, cseppecskét savasabb a harmonikusnál, így nem számoltunk erre a hétvégére szürettel - különben is, olvastam én még gohér aszúról is. A juhfark éppen csak édesedett, zöld magokkal - szeptember első hétvégéjére terveztük a szüretet. Ez a forróság azonban betette az ajtót: a hétvégi kóstoláson a gohér napnak kitett fürtjeinek mintha "főtt" ízük lett volna (a naptól védett fürtök rendben voltak) a juhfark magja pedig szépen bebarnult, és édes, de jó savtartalmúak voltak a bogyók. Mondjuk legalább 35 fok volt a szőlőhegyen, ez nyilván befolyásolta a szőlő ízét. Ez az első termésem, egy ilyen express évben, nem ismerem még a gohért, benne van a pakliban, hogy nem jól választom meg a szüret időpontját - persze ha lett volna kocsink, akkor esetleg leszedhettük volna. Csütörtökre tervezem a szüret első körét (addig be vagyok táblázva tárgyalásokkal), amikor lehül egy cseppet az idő, akkor szedjük le a juhfarkot. Hogy a gohérral mi lesz, azt majd akkor döntöm el. A sárfehér tartja magát: olyan savanyú, mint a citrom - van egy olyan érzésem, hogy a küvébe ez nagyon jól fog jönni.

2015.08.30. 21:56

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr37746478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.08.31. 18:48:30

Mi a jelen helyzetben úgy tervezzük, hogy pár hét múlva leszedjük a traminit és Szeptember utolsó hetében pedig belefogunk a juhfark szüretbe.

Úgy érzem, hogy valahol tudni kell ezt az évjáratot is úgy használni ahogy kaptuk. Nem emlékszem olyan évre amikor ilyen jó tempóval fordultunk volna rá a célegyenesre. Elégedetten megálni egy potenciális rekord eredmény előtt és elfogadni egy puszta győzelmet szerintem kihagyot lehetőség.

Szóval mi nem kapkodunk.. idén sem.

Két fontos apróság van ami izgalmassá teszi az idei évet. Egyrészt nyoma sincs a botritisznek még. Talán a két juhfark vágóban van pár fürt amit elkezdett. De sehol máshol. A másik pedig az, hogy lényegében minden együtt érik. Ami erősen szopós szüretet ígér :)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.08.31. 18:56:00

Szombaton kóstoltam Szentesi szőlőjében fehér góhért, már nagyon édes volt és meglepően finom. Józsi szedi is ma vagy holnap

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2015.08.31. 19:22:11

@BZoltan: Szeptember végén? Mérek egy mustfokot, szerintem nálunk már 21-es biztosan van.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2015.08.31. 19:23:36

@akov: Mi csak csütörtökön jutunk le, pénteken is maradunk - ha itt lesz az ideje, leszedjük mi is.

Félek a főtt íztől, szerintem a főtt fürtöket nem szedjük le, hagyjuk mazsolásodni.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.08.31. 19:38:08

@RAMBO: A juhfark nálunk 14-15 kornyékén van, a tramini 17-18. De szerdán mérünk alaposabban, lehet akkor módosulnak a terveim :)

Már most sok tanulsága van egyébként a idei évben. Egyrészt ugye minél később tetejezett le az ember annál jobban járt, mert árnyékolt az is. Másrészt a magas lombfal és szűk sorok idén fokozottan védték az égéstől a fürtöket. A naptár szerinti levelezés is stratégiai hiba volt. Egyszerűen minél tovább érdemes volt a levelek védelmében tartani a szőlőt. Ez persze lisztharmat lutri volt, de mint kiderült vaklárma volt a lisztharmat pánik. Végül pedig az a legdurvább, hogy szerintem idén jobban járt az aki nem fél kilóra hanem inkább másfl kilóra eresztette a lét. Elsősorban a cukor kordában tartásának tett illetve tett volna ez jót.

De még sokat alszik kint a szőlő java...

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2015.08.31. 20:23:26

@BZoltan: Zoli, én pont ugyanígy gondoltam: idén egyáltalán nem leveleztem (csak a 2-3 lisztharmatos tőkét) és nem korlátoztam a termést. Volt egy érzésem, hogy az idei brutálisan cukros év lesz - és ez bejött.

Furcsállom, hogy nálatok még csak 15-ös a juhfark - nálunk már barnulnak a magjai. Tavaly előtt, az esős őszön is volt 26-os(!!!) szőlő ebben a vágóban, szerintem ha idén szeptember végéig hagynám, akkor át kellene kalibrálni a nemzetközi cukoretalont. :)

kunzoo 2015.08.31. 21:56:41

@BZoltan:
Az meg hogy lehet? A Borrajongón írtad hogy a Juhfark Augusztus közepén 14-15 fokos, erre a hónap végén is az? Megállt valamiért, felhígult vagy valamelyik mérés hibás volt? Azt nem hiszem el hogy két héten át nem érett semmit.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.09.01. 02:38:21

@kunzoo: Egyrészt ezek a "mérések" még simán lehetnek pontatlanok, másrészt azért nálunk volt egy 50mm eső és egy komoly lehülés. Szerdán mérünk egy rendeset, több parcelláról.

@RAMBO: A szemek nálunk is sárgulnak és a magok is alakulnak, de a cukrok azért még nem szaladtak el. Ezt én részben a relatív magasabb terhelésnek tudom be. Idén szerintem blődség volt ledobálni bármit. Idén a kapanyél is be fog érni.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.09.05. 11:14:34

@kunzoo: @RAMBO: Na, megvannak a hellyel-közzel pontos eredmények. A tramini elhagyta a héten a 18.5 mustfokot, vagyis azt a jövő héten elkezdjük szedni.

A juhfark pedig közelít a 18 mustfok felé és a magok többsége is kezd érett lenni.

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása