Szőlőtermelés eladásra

Az idei évem a szőlő telepítéséről szól. A borkészítésre csak egy rizling vágóm van, ami tavaly olyan 400 liter körül termett - idén még annál is kevesebb lesz. Ahogy már írtam, a rossz kötődés, a jégeső megtették hatásukat, pocsék termés ígérkezik. Elhatároztam hát, hogy veszek furmint és juhfark szőlőt, mert még a saját termés előtt szívesen kitapasztalnám azokat a fajtákat, amelyekből majd csak két év múlva lesz termésem (és beavatnám az új hordóimat is).

 

Krisztián és a juhfark.

 

Sajnos Dörgicse környékén a korábbn a Balaton-felvidék szőlőinek királyának tartott Furmint (alias: Szigeti) valamint Juhfark alig-alig található. Egy gazdánál kóstoltam juhfarkot, ami egészen rendben volt illatra, a bor azonban meglehetősen hígra sikerült. Az illető elpanaszolta, hogy még a tavalyi bora is mind a nyakán van, nem tud vele mit kezdeni, 300 forintért is odaadná az egészet annak, aki elviszi. Borkereskedő nem vagyok, de a siránkozás kapcsán tettem egy ajánlatot az illetőnek: megveszek tőle 500 tőke szőlőt lábon, bor árban. Azonnal fordult a kocka: inkább bedolgozza, helye van bőven, el fog fogyni az a bor ... wtf? Végül nyomorult alkudozás után megvettem tőle a szőlőt, amire azonnal kiadtam terméskorlátozási megbízást a napszámosoknak.

 

Ennyi termést szüretelni? Ez csak valami beteg tréfa lehet

 

Ezt komolyan nem értem: ha valakinek van 7000 liter eladhatatlan bora, akkor mi a bánatnak termel ugyanannyit még egyszer? Miért nem termel csak 3500 litert, ami olyan, hogy Somlóról idejönnek könyörögni a technológiáért? Felvetettem ezt a tulajdonosnak, aki nem tudott érdemi választ adni.

 

Ezután furmintra kezdtem vadászni. Találtam is egy termelőt, aki kifejezetten eladásra termel. Augusztus közepén hívtam fel, hogy szeretnék venni lábon 500 tőkényi furmintot. A feltételek több mint zavarba ejtőek voltak: igen, de nem csinálhatunk (az én embereim) terméskorlátozást. De állítólag ők beállították a termést, 6 vessző, vesszőnként 2 fürt, az pont annyi, amennyit én is akarnék, max. 12 fürt. Elmentem megnézni a szőlőt. A sorok köze példásan rendben tartva, tényleg nagyon szép talajmunka. Ugyanakkor a szőlőn az összes másodvirágzásból származó Szent Márton fürt fenthagyva, és így nem hogy kettő, de inkább 3-5 fürt sorakozott a 6 vesszőn. A leveleken furcsa elváltozás: az erek mentén határozott szélű, 200 forintosnyi barnás beszáradások. Szőlőorbánc. Végül nem vettem meg a furmintot, nem a növényvédelmi probléma miatt (bár most kell permeteznie nem akármilyen szerrel ilyen komoly fertőzésre, ami az én mércém szerint már nem megengedhető a borban), hanem azért, mert ha november végéig a tőkén aszalnám, akkor se érne be nekem megfelelően ez a szőlő.

 

Nem tudom, mennyire általános az, amit leírtam. De ez a tapasztalat azt mondatja velem, hogy nem igazán képzelhető el vásárolt szőlőre alapozva a borászkodás, valamint égető szükség lenne egy, a minőségi borszőlő termelést leíró technológiára azoknak, akik ezzel foglalkoznak.

2013.08.26. 14:06
Címkék: zöldmunkák

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr555477715

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szőlőtermelés eladásra 2013.08.26. 15:52:01

Nem igazán képzelhető el vásárolt szőlőre alapozva a borászkodás. Égető szükség lenne egy, a minőségi borszőlő termelést leíró technológiára azoknak, akik ezzel foglalkoznak.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

weinbau 2013.08.26. 14:48:25

Azért azok a szőlészeknél, akik kifejezetten minőségi borszőlőt termelnek, már leköti az ember januárban a termést, egész évben végigkövedheted, hogy mit, hogyan csinál, ha kell két fürtöt hagynak egy tőkén, csak fizesd meg.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2013.08.26. 15:01:22

@weinbau: Nem a fizetséggel volt baj egyik helyen sem. Elájulnál, ha megmondanám, mennyiért vettem a juhfarkot.

Cirfandlia 2013.08.26. 15:24:29

Húbazz, több fürt van a képen mint levél. Azért van ahol jól működik a termeltetés, persze ehhez tényleg bizalmi és hosszú távú kapcsolat kell.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.08.26. 15:24:52

Beszarás ez a szöveg, hogy ti. nem fele annyi és eladható bort akar a kétszer annyit eladhatatlan helyett. Status quo, tartsuk fenn, ha szar akkor is, mert "azajó". Ott a csavar, hogy a faszi valószínűleg sosem hallott arról, hogy a terméskorlátozás koncentrált bort ad. Félelmetes.

Jelenik Dániel 2013.08.27. 13:36:52

Tegnap küldtem egy mailt, megkaptad? Csak mert a freemailnál szokás hogy nem kapja meg a másik fél, illetve nem érkezik meg a levél ...

Tóth-Ferenc (törölt) 2013.08.27. 15:31:24

Na de most komolyan. Ez teszi fel a lakatot sok hozzá hasonló "borász" pincéjére a lakatot. Oda adná már 300-ért is...Mit? Egy teljesen átlagos asztali tucatbort, ami semmivel se különb, mint egy hasonló alföldi/olasz/chilei/ausztrál bor? Csak azért, mert dörgicsei? Mit akar? A fogyasztó nem hülye, nem fog többet fizetni egy ugyanolyan borért csak azért, mert egy /szerinte/ "jó termőhelyen" termelték a szőlőjét. Ideje volna észbekapni, mielőtt késő lesz. (persze könnyebb hamisítást kiabálni) Érdekes módon nálunk mindig kiürülnek a pincék...Az ország több borvidékéről is ide hozzák már a szőlőt, mert ott nincs életképes felvásárló(meg lassan szőlő se, hacsak nem egy alföldi borászat újra nem telepíti)
Hát barátom, így nem fog menni. Bár lehet, hogy jobb is, az idő nekünk dolgozik, nektek meg marad a hobbiborászkodás.

Jelenik Dániel 2013.08.27. 16:31:41

Szerintem valamit félreértettél Sándor mondandójából.

irongrass (törölt) 2013.08.27. 18:11:33

A bolti borárak irreálisan elszaladtak, egyre több vevőnél látom, nem hajlandó követni a 8-900 forint fölé asztali borokat. Sajnos, bizony, a most az 550-800 közé bemozgott kategóriában kellő odafigyeléssel alig gyengébb nedű megtalálható. Nem beszélve a külföldi, import borról. Nem a biztonsági őrnek kellene kerülgetnie, az áraknak kellene lemenniük. Bár nekem, fogyasztónak, oly mindegy, hogy magyar, chilei vagy ausztrál bor kerül az asztalomra - legyen egy kis íz és zamat. A gatyámat nem fogja a fogyasztó ráfizetni, csak mert a borkészítők egy része az elmúlt évtized dübörgése során elvesztette a józan realitásérzékét.

Jelenik Dániel 2013.08.27. 18:33:38

Mondjuk ebben is van valami igazság. Az eddigi drágább borok közül amikre beruháztam, nekem például egyik se jött be, a vörösboroknál, szinte az összesnél csak a fa, ami olyannyira elnyomja az ízeket, hogy lehet az bármilyen drága szőlőből, akkor is egy nagy kalap ...

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2013.08.27. 23:54:08

@Tóth-Ferenc: abban, hogy az a bor nem ér többet 300 forintnál, egyetértek. És abban is, hogy 800-1000 forintért is kaphatók ugyanilyen szőlőből készült borok.

Abban is igazad van, hogy az idő nektek dolgozik. Mindent ellep a minőség nélküli tömegtermelés, nincs ez másként a borászatban sem. Ezzel párhuzamosan Magyarországon egyre több a szegény, akinek 300 forintért mindegy mit iszik, csak ártson.

Azzal nem tudok mit kezdeni, hogy szerinted a termőhelynek nincs hatása a borra. Az ilyen borra talán tényleg nincs hatással. Viszont az ilyen borok engem nem érdekelnek.

Ha te nem érzed a különbséget (mondjuk) egy NAG sárga muskotály és egy izsáki muskotály között, akkor mi nem fogunk szót érteni egymással, mert nem érzékeled a világnak azt a részét, amiről én beszélek. És ennek semmi köze a pénzhez vagy a kutyabőrhöz.

Tóth-Ferenc (törölt) 2013.08.28. 11:34:39

@Jelenik Dániel: Nagyon is értem, miről van szó, hidd el.
@RAMBO: Süt a fölényeskedés a válaszodból, ahogy az várható volt. Nagyon nem is akaródzik erre válaszolnom, de egy megjegyzést azért teszek: Ha ti* nem vagytok képesek, vagy nem akartok tisztességes bort készíteni megfizethető áron(ugyanis én erről beszélek most is, mint már évek óta), akkor megtesszük mi. Csakhogy ti abba tönkrementek. Utána pedig megy a másikra mutogatás, ami jó magyar szokás, de szerintem undorító.

*ti: hegyvidéki borászok
Üdv
Egy alföldi borász, aki nem érzékeli a világnak azt a részét, amit te. :)

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2013.08.28. 16:15:56

@Tóth-Ferenc: Szerintem ezt a beszélgetést már évekkel ezelőtt lefolytattuk más fórumon. Kettőnk nézetei között az a különbség, hogy másként definiáljuk a "tisztességes" bort. Te sértőnek érzed azt a véleményt, hogy a minőség függ a termőhelytől (egyébként a termőhely-kataszteri besorolás törvényi szinten mondja ezt ki) és a termesztéstechnológiától. Ezt nem nekem kell feldolgoznom magamban, hanem neked. Peace.

lenin111 2013.08.29. 15:39:45

szia RAMBO
érdekelne a présedről a tapasztalatod.
PL. nem kicsi vagy nagy Volt vele valami probléma? kb 1-2ha szőlőm van.
ha írnál róla néhány mondatot azt nagyon megköszönném. (ha tudnál minél előbb mert én is vennék egyet még szüret előtt.)

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2013.08.30. 17:54:38

@lenin111: optimálisnak tartom. Áldom a szerencsémet, hogy nem a 7 hektósat vettem meg. Idén, hogy nem lesz sok szőlőm is könnyű lesz vele dolgozni. Szerintem tökéletes választás 5-600 tőke szőlőre (egy fajtából). Max 3 préselés és annyi. Automatikusan ürít, könnyű megpakolni, kíméletesen (de szép szárazra) lehet préselni vele. Addig nyomatom, amíg a must nem lesz egy cseppet is cseres ízű. (A végén többet kell kóstolni, de ez nekem nagyon nem probléma).

Ugyanakkor ha 1-2 ha egyfajtájú szőlőd van, akkor a nagyobb űrtartalmút javaslom. Akkor a 10 hektós vagy még nagyobb is szóba jöhet. Lehet (nem tudom, az én üzemi méretem ahoz pici) de lehet, hogy ekkora préshez mér zagyszivattyú is kell (a töltéséhez).

mullerg 2013.09.06. 14:51:10

A bor minősége sok kisebb-nagyobb horderejű dologtól függ, köztük a termőhelytől is. (de legjobban a szerencsétől)
Én nem azt mondom, hogy nem lehet az Alföldön jó bort készíteni, de a hegyvidék és dombvidék előnyben van.
Ráadásul még szubjektív is a dolog, sőt van olyan, hogy egyik nap izlik az a bor, másik nap meg nem értem, hogy előző nap mi tetszett benne.
Na nem sokat segítettem a vitában..

kicsiMenyus 2013.09.12. 16:10:21

Tiszteletem!

Tanácsot szeretnék kérni!
Szentantalfáról hozok majd szőlőt. Őszintén szólva fogalmam sincs a termés minőségéről. Rajnai Rizlinget vagy Juhfarkot adnak el de már jövőhét szerdán szüretelnek amit kicsit korainak tartok(így hogy még nem láttam a szőlőst).
Szerinted nem korai kicsit?

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2013.09.12. 16:30:08

@kicsiMenyus: de, tul korai, a rajnainak kulonosen, nalam a juhfark sem erett meg. Sztem ne vedd meg.

kicsiMenyus 2013.09.12. 17:43:33

Köszi a segítséget!
Megpróbálom lebeszélni későbbre a szüretet, ha beleegyezik elhozom ha nem akkor lőttek a dolognak... Megtudnád mondani még azt hogy kb. mikorra várható az optimális érés? szeptember vége felé?

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása